С два гола на Робин ван Перси Манчестър Юнайтед измъкна трудна, но много важна победа с 2:1 като гост на Саутхямптън в последния мач от 15-я кръг на английската Висша Лига.

"Червените дяволи" вкараха практически от двете си единствени положения за гол. Ван Перси откри резултата в 11-та минута след кошмарна грешка на Ектор Фонт, а двайсетина минути преди края вкара победното попадение след центриране на Уейн Руни.

Саутхямптън успя да изравни в средата на първото полувреме за 1:1 и през целия мач бе по-активният отбор, но направи серия от пропуски.

Така тимът на Луис Ван Гаал записа 5 поредна победа и излезе на трето място в класирането. За отбора на Роналд Куман пък това бе трета поредна загуба и общо 4-ти мач без победа, което извади тима от Топ 4.



Саутхямптън започна по-активно мача и в началото играта се водеше в половината на гостите.

В 11-та минута обаче нелепа грешка на Ектор Фонт доведе до гол за Манчестър Юнайтед. Централният защитник даде пас назад към вратаря без да гледа и така изведе Робин ван Перси абсолютно сам срещу вратаря, холандецът пресече паса и мушна топката между краката на Форстър.

Голът не промени ситуацията на терена и Саутхямптън продължи да е по-активният отбор. След центриране на Стивън Дейвис Грациано Пеле стреля с глава, но покрай вратата.

В средата на полувремето Юнайтед за малко да върне жеста на Саутхямптън. Макнеър опита да играе индивидуално в собствената си половина и загуби топката, Мане му я отне и финтира двама души пред наказателното поле, но накрая бе блокиран точно пред вратата. След това той овладя отново топката, но легнал на земята и не намери продължение.

Минута по-късно домакините имаха възможност чисто положение, но Тадич даде ужасно силен пас към излизащия зад защитата Шейн Лонг. Светците доминираха и в следващата атака Тадич успя да нанесе удар от десетина метра през защитник, но не затрудни особено Де Хеа.

В 31-та минута Саутхямптън напълно заслужено изравни резултата. След постепенна атака последва центриране пред вратата, непокритият Тадич овладя и успя някак да стреля между краката на Макнеър. Ударът се омекоти, но Пеле прихвана топката пред вратата и отблизо опъна мрежата.

Хаосът в отбраната на Юнайтед бе голям и поредна грешка на Макнеър за малко да доведе до втори гол за Сейнтс. Той изчисти топката право към непокрития пред вратата Лонг, който овладя на гърди, но от чиста позиция стреля над вратата.

Вероятно заради колебливата игра на младия защитник Луис Ван Гаал го замени с Андер Ерера още преди да се стигне до почивката.

В самия край на първото полувреме Ван Перси успя да нанесе удар от границата на наказателното поле и разтърси мрежата, но от външната страна на гредата.

След почивката Саутхямптън продължи да е по-добрият отбор. Мая Йошида слаломира технично в наказателното поле, но накрая не успя да нанесе удар. в 51-та минута Шейн Лонг получи центриране непокрит на втората греда и стреля от упор с глава, но право в ръцете на Де Хеа.

Акробатичен удар на Пеле бе блокиран непосредствено пред вратата от защитник и домакините имаха претенции за игра с ръка, но нямаше как съдията да отсъди такава. Малко след това Тадич изведе италианския си колега на добра стрелкова позиция, но той прати топката на сантиметри над напречната греда.

Тимът на Роналд Куман доминираше, но в 71-та минута противно на логиката на игра Юнайтед вкара втори гол. След центриране от фаул на Руни към далечната греда Ван Перси стигна топката и от въздуха я засече под плонжа н а вратаря.

Домакините можеха да отвърнат пет минути по-късно, когато Мане изведе Пеле отляво в наказателното поле и той нанесе опасен диагонален удар, но Де Хеа се хвърли и направи решително спасяване с една ръка. Пет минути преди края свиреп удар на Клайн се насочи към ъгъла на вратата, но профуча покрай гредата.

 

Саутхямптън - Манчестър Юнайтед 1:2

0:1 Ван Перси 11
1:1 Пеле 31
1:2 Ван Перси 71

Саутхямптън: Форстър, Клайн, Фонт, Йошида, Бертранд, Дейвис, Уаняма, Мане, Тадич (Хескет), Лонг (79 Маюка), Пеле

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Смолинг (18 Еванс), Рохо, Макнеър (39 Ерера), Валенсия, Фелаини, Карик, Йънг, Мата (87 Флетчър), Руни, Ван Перси