Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер се изказа против ограниченията на Висшата Лига към идващите от чужбина футболисти и нуждата те да получават специална работна виза.

Темата е актуална за "Артилеристите" заради спрягания трансфер на бразилския защитник на Виляреал Габриел Паулиста. Той обаче не е национал и ще бъде много по-трудно да получи разрешение да играе на острова.

Според правилото, за да получи виза, той трябва да е участвал в 75 процента от мачовете на националния си отбор за последните 2 години.
 
"Целта на Висшата Лига е да е най-доброто първенство на света. Така че то трябва да се отвори изцяло", коментира Венгер.

"Ние набелязахме Ди Мария когато той беше на 17 години. Искахме той да дойде тук, но той отиде в Португалия. От там отиде в Испания. Защо? Защото не можеше да получи работна виза тук".

"Това означава, че можеш да го привлечеш в Англия чак когато той струва огромна сума пари".

Венгер изказа несъгласие и с тезата, че това правило е в полза на играчите от местните школи.

"Живеем в свят, в който изкуствената протекция има негативен ефект. Ако искаш да си най-доброто първенство на света, трябва да произвеждаш най-добрите играчи на света".

"Въпросът е как да стане това. Има два подхода към решението за школите. Може да затвориш изцяло границите и да играеш само с английски играчи. Какво ще постигне това? Ще убие атрактивноста на Висшата Лига".

"Едно нещо е сигурно. Ако поставиш млад играч сред футболисти от топ класа, той има по-голям шанс да се развие. Ако го сложиш сред обикновени играчи, той има по-голям шанс да остане обикновен. Трябва да приемем това. Същото е като с учениците. Ако ги поставиш в добър клас и ако са талантливи, те ще се развият по-добре, отколкото ако ги поставиш в обикновена паралелка".

"В момента целият разговор е "нека поставим играчите в обикновена паралелка". Това не помага за развитието. Така че може би трябва да кажем "нека ги поставим в топ паралелка и да видим как да им помогнем да достигнат това ниво". В момента политически правилното изказване е точно обратното "Нека ги предпазваме и да не ги излагаме на конкуренция от световна класа".

От следващия сезон в сила ще влезе и допълнение към правилото за работните визи и вече всеки играч, който струва над 10 милиона лири, ще получава автоматично виза.

"Наистина не разбирам логиката на новото правило. Какво ще стане, ако той просто дойде за много пари. Единствената разлика са парите. И на кой плащаш тази голяма сума? На клуб като Реал Мадрид. Те нямат нужда от пари".

"Цената на футболиста не винаги е пряко свързана с качествата му. Тя е свързана с това до каква степен е свободен играча, нуждата от пари на продаващия отбор и финансовият ти потенциал".