Бившият полузащитник на Манчестър Юнайтед Пол Скоулс смята, че мениджърът на Челси Жозе Моуриньо никога няма да спечели респекта на реферите, какъвто беше случаят със сър Алекс Фъргюсън. Скоулс директно заяви, че шотландецът е оказвал натиск върху арбитрите.

"След отказването на сър Алекс Фъргюсън най-успешният мениджър във Висшата лига е Жозе Моуриньо и не е изненадващо, че в тази си роля той се опитва да оказва влияние върху съдиите", започна своя коментар Скоулс пред вестник "Индипендънт".

"Проблемът на мениджъра на Челси е, че нещата просто не му се получават. Изглежда, че сред арбитрите цари едно нежелание да бъдат повлияни от него. Не казвам, че те нарочно взимат грешни решения срещу Челси, а това, че не искат той да им казва какво да правят."

"Няма никакво съмнение, че моят бивш мениджър сър Алекс имаше влияние върху някои арбитри. Той беше ненадминат в коментарите си по време на петъчните пресконференции. Като например колко време е минало, откакто не сме получавали дузпа, или отношението към играч като Кристиано Роналдо. Той винаги го правеше спокойно и много добре пресметнато."

"Смятам, че някои от съдиите искаха да удовлетворят сър Алекс. Не казвам, че са ни правили услуги. По-скоро те изгаряха от желание да не допускат грешки по време на нашите мачове. когато идваха на стадион "Олд Трафорд" те искаха да бъдат перфектни и да държат нещата под контрол."

"Никой в Юнайтед не е очаквал помощ от реферите. Ние знаехме, че съдийските решения могат да бъдат и срещу нас. Вярвахме, че сме по-добрият отбор и затова считахме, че ако реферите свирят правилно, ние ще печелим повечето си мачове."

"Нека стане ясно - не смятам, че Неманя Матич трябваше да бъде изгонен срещу Бърнли. Смятам, че Челси трябваше да получи дузпа в Саутхямптън за нарушение срещу Фабрегас. Диего Коста не трябваше да бъда наказван заради настъпването срещу Емре Джан. Но също така мисля, че Жозе Моуриньо трябва да запомни, че в други мачове някои съдийски решения са били в негова полза."

"Снимката, на която се вижда как Бранислав Иванович държи Джеймс Макарти за гърлото в мача с Евертън не стоеше добре. А когато Гари Кейхил изрита Хари Кейн в мача по нова година и нападателят лежеше на терена? А влизането на Кейхил срещу Алексис Санчес през октомври, което ядоса Арсен Венгер? Не беше много умно."

"Няма никаква кампания срещу Моуриньо, но има едно очевидно нежелание сред реферите  и английската футболна федерация той да се опитва да им оказва натиск. Не зная каква реакция очаква той от арбитрите, след като е направил тези коментари по техен адрес."

"Ако се е надявал, че по този начин спорните решения ще бъдат вече в полза на неговия тим, тогава мога да кажа, че нещата не проработиха за него. Съдиите изглеждат решени да не допускат той да им влияе по какъвто и да е начин", добави Скоулс.