Суонзи се утвърди като един от хитовете във Висшата лига на Англия този сезон. “Лебедите” победиха с 2:1 Манчестър Юнайтед у дома след впечатляващ обрат. Мачът бе под №50 за Луис ван Гаал като мениджър на “червените дяволи”, но също както и последните две срещу между двата тила - в края Суонзи триумфира с 2:1. 

Юнайтед първи вкара гол чрез Хуан Мата в 48-та минута на двубоя, но след това играчите на Ван Гаал с нищо не показаха, че искат да победят. За сметка на това домакините се разиграха и с голове на обичайните заподозрени Андре Аю и Бафетимби Гомис изковаха победата. Двамата вкараха всичките 7 гола за Суонзи от началото на сезона. 

С победата “лебедите” се изкачиха на 4-то място в класирането с актив от 8 точки, докато Манчестър Юнайтед допусна първата си загуба за сезона и вече е на 5-то място със 7 точки.

Юнайтед започна добре срещата и в началните минути Уейн Рууни и Хуан Мата пропуснаха изгодни ситуации за ранен гол. Домакините от Суонзи обаче бързо стъпиха на терена и в 25-та минута удар на Гулфо Сигурдсон мина на сантиметри от страничната греда. Само две по-късно Бафетимби Гомис навърза двама защитника на Юнайтед и стреля с левия крак, но топката се отби в гредата. 

До края на първата част Руни пропусна още едно положение. Нападателят бе намерен на скорост в наказателното поле на противника, но реши да прехвърля вратаря, вместо да нанесе силен удар с левия крак. 

Второто полувреме започна далеч по-добре за Юнайтед. Само три минути след подновяването на играта Хуан Мата смълча трибуните на “Либърти Стейдиъм”. Испанецът остана непокрит на далечната греда след центриране на Люк Шоу отляво и забоде с лекота топката под гредата - 1:0 за “червените дяволи”. 

Това бе 5-ти гол за Мата от началото на календарната 2015 година - повече от всеки друг играч на тима. 

Попадението обаче имаше обратен ефект. Суонзи тръгна в атака и в 61-та минута изравни резултата. “Лебедите” хванаха Юнайтед на контраатака, Гулфи Сигурдсон центрира отдясно, а Андре Аю засече центрирането с глава - 1:1. Това бе трети гол на ганаеца от началото на сезона.

Това обаче не бе всичко. Само 5 минути по-късно Аю изведе по прекрасен начин Бафетимби Гомис зад защитата на гостите, а французинът плъзна топката под плонжа на Серхио Ромеро за 2:1. 

Така Гомис стана първият играч на Суонзи след Хари Дейкън през 1923 година, който вкарва гол във всеки от първите четири мача на “лебедите” за сезона.

Юнайтед пък бе в серия от 429 минути без допуснат гол във Висшата лига, но днес им вкараха цели два в рамките на 5 минути. 

До края “червените дяволи” имаха само едно положение за гол. Уейн Рууни можеше да изкупи играта за слабата си игра, след като финтира успешно Фернандес и изскочи сам срещу Фабиански. Нападателят обаче се забави и позволи на Ашли Уилямс да му избие топката. Рууни поиска дузпа за нарушение срещу него, но главният рефер не трепна. 

Суонзи - Манчестър Юнайтед 2:1

0:1 Хуан Мата 48’

1:1 Андре Аю 61’

2:1 Бафетимби Гомис 66’

Суонзи: Фабиански, Тейлър, Уилямс, Фернандес, Ноутън, Шелви, Корк, Сигурдсон, Роутлидж (58 - Ки), Аю, Гомис (81 - Едер)

Манчестър Юнайтед: Ромеро, Шоу, Смолинг, Блинд, Дармиан, Швайнщайгер, Шнайдерлин (70 - Карик), Ерера (77 - Фелайни), Мата (70 - Йънг), Депай, Рууни