Манчестър Юнайтед победи Ливърпул с 3:1 в дербито на петия кръг в английската Висша лига, играно на стадион "Олд Трафорд".

Първото полувреме беше едно от най-скучните и безличните в сблъсъците между най-успешните британски клубове, но пък второто започна горещо. Дейли Блинд откри резултата с изстрел от движение, получавайки подаване от Хуан Мата, който изпълни отсъдения за нарушение срещу Ашли Йънг фаул.

Ливърпул се активизира и стигна до две добри положения, но двайсетина минути преди края на мача отнесе втори шамар. Андер Ерера бе спънат от Гомес в наказателното поле и сам реализира отсъдената дузпа.

Заключителните минути бяха изключително вихрени. Първо Кристиан Бентеке вкара един от головете на сезона с ефектен ножичен изстрел от въздуха, но малко след това Антони Марсиал сложи точка на спора с чудесна солова акция в първия си мач за Юнайтед.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/SCS0aH75kiY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/PuoztaHmqvQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Успехът изкачи "червените дяволи" на втора позиция в класирането с актив от 10 пункта. Ливърпул е девети със седем точки.


Мачът започна леко мудно, но стражът на гостите Симон Миньоле се опита да вкара атмосфера с безумно хвърляне на топката с ръце, нацелвайки съперников футболист. Маруан Фелаини се опита да го прехвърли и успя, но прати кълбото и над напречната греда.

Домакините имаха превес и играта се водеше предимно в половината на техния противник, който пробва далечен удар чрез Джан, но без успех. Един от най-дейните на терена бе Мемфис Депай, който сновеше без почивка по лявото крило и тормозеше защитата на Ливърпул.

Малко преди да измине половин час игра Миньоле успя да излезе в точния момент и се намеси при центрирането на Хуан Мата от пряк свободен удар, като точно зад стража дебнеше Фелаини. На отсрещната Бентеке беше изведен сам срещу Де Хеа, но се оказа в положение на засада.

Статистиката на едно от най-скучните полувреме в мачовете между двата отбора показа нито един точен удар и общо само три отправени изстрела към двете врати, два от които бяха дело на домакините. Съперниците бяха и доста кротки, извършвайки десет леки нарушения. 

Малко след почивката Манчестър Юнайтед откри резултата. Клайн фаулира влезлият като резерва Йънг в близост до наказетелото поле и реферът отсъди нарушение. Хуан Мата подаде към Блинд, който разстреля Миньоле с прекрасен удар с левия крак, намирайки левия ъгъл.

Лошо изчистване на Давид Де Хеа малко след това създаде напрежение в половината на домакините, но Фирмино не успя да намери Бентеке. Веднага след това Ингс стреля акробатично от въздуха, но стражът на Юнайтед спаси.

Ашли Йънг отправи неточен удар от пряк свободен удар, а след това Ливърпул отново пренесе играта в половината на домакините. Шкъртел засече при изпълнение на корнер, но от самата голлиния Блид успя да изчисти. Топката стигна до Фирмино, но и той беше отказан.

Двайсетина минути преди края на редовното време Джо Гомес препъна Андер Ерера в наказателното поле и съдията Майкъл Оливер посочи бялата точка. Потърпевшият застана зад бялата точка и с мощен изстрел удвои аванса на своя отбор.

Джеймс Милнър се опита да върне интригата с изпълнение от пряк свободен удар, но прати кълбото на трибуните. На отсрещната врата Маруан Фелаини заложи на грубата сила, но бранител блокира шута му.

В 83-ата минута Де Хеа накара феновете на Юнайтед да му простят за желанието да ходи в Реал Мадрид през лятото, правейки невероятно спасяване при удара на Айб.

Последва центриране на Клайн, което беше отклонено и Кристиан Бентеке вкара един от головете на сезона с невероятно воле от въздуха, като неговият великолепен ножичен удар напомни на този на Уейн Руни срещу Манчестър Сити преди години.

Малко след това обаче домакините реализираха трето попадение, дело на дебютанта Антонио Марсиал. Французинът се разходи в наказателното поле на съперника, слаломирайки между Шкъртел и Клайн. До края не се случи нищо интересно и домакините се поздравиха с победата.

 

Манчестър Юнайтед - Ливърпул 3:1

1:0 Дейли Блинд - 49'
2:0 Андер Ерера - 70', дузпа
2:1 Кристиан Бентеке - 84'
3:1 Антони Марсиал - 86'

 

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Смолинг, Блинд, Шоу, Дармиан, Карик (Шнайдерлен - 72'), Швайнщайгер, Ерера, Мата (Марсиал - 66'), Депай (Йънг - 46'), Фелаини

Ливърпул: Миньоле, Шкъртел, Ловрен, Клайн, Гомес, Джан, Лукас Лейва (Морено - 88'), Милнър, Фирмино (Айб - 66'), Ингс (Ориги - 74'), Бентеке