Манчестър Юнайтед направи на пух и прах Евертън като гост в мач от 9-ия кръг на английската Висша лига.

С този успех "червените дяволи" се върнаха на победния път и прекъснаха серията си от три поредни загуби на стадион "Гудисън парк". Попаденията за гостите отбелязаха Морган Шнайдерлин и Андер Ерера през първото полувреме и Уейн Руни след почивката.

По този начин английският национал прекъсна головата си суша при визитите в първенството и се нуждае само от един точен изстрел, за да излезе еднолично на второ място във голмайсторската листа на Висшата лига. В момента Руни я дели с Анди Коул с по 188 гола, а лидер е легендата Алън Шиърър с 260.

В класирането Юнайтед е на 2-ро място с 19 точки, на две зад лидера Манчестър Сити, докато "карамелите" са на 9-та позиция с 13 т. Мачът в Ливърпул пък започна с минута мълчание, тъй като преди него почина легендата на Евертън Хауърд Кендъл на 69-годишна възраст.


В началните минути Юнайтед упражни натиск, но не успя да стигне до чисто положение. В 7-ата топката беше върната рисковано към Давид де Хеа и Ромелу Лукаку притича, но вратарят успя да го изпревари със стотни от секундата и предотврати сигурен гол. В 11-ата минута Руни стреля по диагонала, но покрай вратата.

Малко по-късно Стивън Нейсмит спечели фаул пред наказателното поле на гостите. Зад топката застана Лукаку, който отправи хубав удар, но се получи рикошет. После "карамелите" израниха играта и тя се водеше предимно в центъра на терена.

След малко повече от четвърт час дойде първият точен изстрел в мача. Тогава Андер Ерера получи и шутира мощно точно под напречната греда, но Тим Хауърд с вещина изби в корнер. Хуан Мата го изпълни с къс пас към Ерера, който му върна топката. Испанският национал центрира остро в наказателното поле, получи се меле, при което Морган Шнайдерлин с прекрасен удар матира Хауърд за 1:0 за Юнайтед!

В 22-ата минута гостите нанесоха нов удар! Антони Марсиал с прекрасна игра с тяло спря противников защитник и топката попадна във връхлитащия по лявото крило Маркос Рохо. Аржентинецът центрира като по учебник в наказателното поле, където Ерера беше оставен абсолютно непокрит от централните защитници на Евертън и с глава удвои преднината на "червените дяволи"!

В 41-ата минута възпитаниците на Луис ван Гаал за малко да сложат точка на спора. Руни най-накрая напомни за себе си, след като се освободи перфектно отдясно, навлезе в наказателното поле и върна топката на точката за дузпа, там Марсиал засече по земя, но Хауърд успя да улови. Секунди преди края на полувремето Рос Баркли можеше да намали изоставането на "карамелите" след изстрел от малък ъгъл, но Де Хеа боксира.

Втората част започна с масиран натиск на Евертън и в 55-ата минута Аарън Ленън с чудесен пас по земя намери Лукаку в наказателното поле и белгийският национал стреля мощно. Де Хеа обаче демонстрира висока класа и успя да избие с крак. Малко по-късно Гарет Бари засече след центриране от фаул, но испанският национал отново беше на мястото си.

След малко повече от час игра обаче Юнайтед организира смъртоносна контраатака, при която Руни сложи точка на спора. Голмайстор №1 в историята на Англия беше изведен очи в очи срещу Хауърд и не му остави шансове за 3:0. По този начин той прекъсна и черната си серия, след като не се беше разписвал в 17 последователни гостувания.

До края на мача не падна нов гол и Юнайтед заслужено взе трите точки.

Евертън – Юнайтед 0:3

Голмайстори:

0:1 Шнайдерлин (19)
0:2 Ерера (22)
0:3 Руни (61)

Евертън: Хауърд, Ягиелка, Коулмън, Стоунс, Галоуей, Бари, Ленън (73-Деулофеу), Макарти, Баркли, Нейсмит (46-Коне), Лукаку
Мениджър: Роберто Мартинес

Юнайтед: Де Хеа, Дармиан, Смолинг, Джоунс, Рохо, Швайнщайгер (74-Карик), Шнайдерлин, Ерера (81-Фелайни), Мата (46-Лингард), Руни, Марсиал
Мениджър: Луис ван Гаал

Ливърпул, ст.: "Гусидън парк"
Съдия: Джон Мос
Жълти картони: Коулмън (Евертън); Швайнщайгер, Рохо (Юнайтед)