Манчестър Юнайтед победи с 3:2 Арсенал в голямото дерби от 27-ия кръг на английската Висша лига, играно на "Олд Трафорд".

Двата колоса направиха чудесен мач, изпълнен с голове, опасни и напечени моменти, а над всички отново беше новото откритие на "червените дяволи" Маркъс Рашфорд. 18-годишният нападател заби две попадения във вратата на Петър Чех в 29-ата и 32-ата минута и асистира на Андер Ерера (65), който беше точен за 3:1. Месут Йозил пък направи голов пас за Дани Уелбек (40) и сам вкара в 70-ата, но и неговите усилия не спасиха лондочани от загубата.

В класирането Юнайтед се изкачи на 5-то място с 44 точки, докато с шестата си загуба от началото на сезона, "артилеристите" остават на 3-та позиция с 51 т, на 5 т. от лидера Лестър.

"Червените дяволи" имаха куп кадрови проблеми преди сблъсъка, което отново даде шанс за изява на Рашфорд, а Майкъл Карик започна като централен защитник. Атаката на лондончани пък поведе бившия нападател на Юнайтед Уелбек, който беше подпомаган в по-задни позиции от Йозил, Алексис Санчес и Тио Уолкът.


В началните минути Юнайтед се опита да наложи домакински натиск, но първата възможност се откри пред гостите. Месут Йозил с едно докосване изведе Начо Монреал очи в очи с Давид де Хеа, но вратарят запази хладнокръвие и спаси.

В 12-ата минута младият Рашфорд проби и беше спънат точно на ъгъла на наказателното поле. Играчите на Юнайте поискаха дузпа, но главният съдия Крейг Поусън отсъди фаул. Зад топката застанаха Хуан Мата и Мемфис Депай, испанецът прескочи и холандецът стреля силно по земя, но Петър Чех внимаваше и сигурно улови.

После играта се развиваше на високо темпо, но и двата отбора не можеха да стигнат до завършващ удар към вратите. След малко повече от 25 минути игра Карик спъна в наказателното поле Уелбек, но реферите прецениха, че няма дузпа.

Така се стигна до 29-ата минута, когато приказката на Рашфорд в Юнайтед продължи. Уолкът загуби кълбото в центъра на терена, домакините организираха бърза атака, при която Варела центрира отдясно, защитата на Арсенал действа нескопосано и топката попадна в 18-годишния нападател. Той с безпощаден изстрел в далечния ъгъл матира Петър Чех за 1:0!

Това обаче далеч не беше последната дума на Рашфорд в мача. Само три минути по-късно Варела с глава успя да намери Джеси Лингард, който центрира във вратарското поле и там новият любимец на феновете на "червените дяволи" за втори път остави Чех безпомощен.

Пет минути преди края на полувремето Уелбек върна интригата в дербито. Йозил центрира от фаул, юношата на Юнайтед надскочи Карик и с глава не остави шансове на Де Хеа за 1:2!

Първото добро положение след почивката се откри пред Морган Шнайдерлин в 56-ата минута. След центриране от фаул Габриел не изчисти добре и топката попадна във французина, който засече от воле, но ударът му беше блокиран. След час игра Депай шутира отдалеч, Чех първоначално изпусна кълбото, но веднага след това успя да го улови.

В 65-ата минута Юнайтед отново възстанови аванса от два гола и до голяма степен уби интригата в сблъсъка. Мата с много хитър пас намери Рашфорд, който навлезе в наказателното поле, след което върна назад към връхлитащият Ерера. Испанецът с бомбен изстрел в лявата страна на вратата матира Чех за 3:1!

В 70-ата минута драмата стана пълна. Уелбек получи във вратарското поле и шутира, но Де Хеа спаси. Топката обаче попадна в Йозил на точката за дузпата, откъдето германецът с удар с ждроб вкара седмия си гол през сезона и намали изоставането на лондончани на 2:3. Секунди по-късно Ерера провокира Рамзи, който го бутна без топка, но уелският национал беше пожален и получи само жълт картон.

До края Арсенал имаше шанс да изравни чрез Кошчелни, който засече с глава, но неуспешно. Така Юнайтед спечели дербито с 3:2.

Манчестър Юнайтед – Арсенал 3:2

Голмайстори:

2:0 Рашфорд (29, 32)
2:1 Уелбек (40)
3:1 Ерера (65)
3:2 Йозил (69)

Юнайтед: Де Хеа, Рохо (56-Фосу-Менса), Блинд, Карик, Варела, Ерера, Шнайдерлин, Депай, Мата, Лингард, Рашфорд (80-Янузай)
Мениджър: Луис ван Гаал

Арсенал: Чех, Белерин, Габриел, Кошчелни, Монреал, Коклен (70-Елнени), Рамзи, Уокът (63-Жиру), Йозил, Санчес, Уелбек
Мениджър: Арсен Венгер

Манчестър, ст.: "Олд Трафорд"
Съдия: Крейг Поусън
Жълти картони: Варела, Карик, Ерера, Янузай (Юнайтед); Рамзи, Елнени (Арсенал)

<iframe width="560" height="315" src="http://vbox7.com/emb/external.php?vid=f9c02ff835" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>