Капитанът на Бундестима Бастиан Швайнщайгер прекрати кариерата си в националния отбор на Германия по футбол. Той го направи със съобщение в социалните мрежи.

Бастиан изигра 120 мача за националния тим, в които вкара 24 гола. 31-годишният полузащитник постигна най-големия успех на Мондиал 2014, когато изведе страната си до световния връх с изключително сърцата игра.

През последните два сезона обаче травмите на халфа зачестиха и той не успява да напипа добрата си форма. На полуфинала на Евро 2016 именно той беше големият грешник, защото Франция откри резултата от дузпа, отсъдена за игра на Швайни с ръка в пеналта.

Ето какво написа халфът на Манчестър Юнайтед, за когото се твърди, че е нежелан от новия мениджър Жозе Моуриньо и навярно ще си търси нов отбор:

"Скъпи фенове на германския национален отбор по футбол, помолих селекционера на националния отбор да не ме вика повече в състава, защото искам да се откажа. Благодаря на феновете, на отбора, на федерацията, на треньорите, целия екип и германския национален отбор.

За 120 мача имах възможността да играя за родината си и да изживея моменти, които са неописуеми. Моменти на много успехи. Йоги Льов знаеше колко много значи за мен Евро 2016. Исках да спечеля титлата на всяка цена, защото от 1996 година не сме били европейски шампиони.

Нещата не се получиха и аз трябва да го приема. Със спечелването на Мондиал 2014 ние постигнахме нещо историческо и емоционално, което няма да се повтори повече в кариерата ми.

Затова е правилно да спра с националния отбор. Пожелавам всичко най-добро на тима за световните квалификации. Отказвам се от националния отбор, който винаги е бил като семейство за мен.

Въпреки това се надявам, че ще остана свързан с отбора по един или друг начин. Бих искал да завърша с обръщение към феновете: за мен беше чест да играя за вас. Благодаря ви за всичко, което изживях с вас."