Промоцията на новата "ФИФА 2017" беше поводът най-новата надежда на Манчестър Юн и Англия Маркъс Рашфорд да говори за първи път в живота си за в. "Сън". И побърза да разкрие, че е "назначил" Уейн Руни за свой водещ съветник по всички футболни въпроси.

Маркъс Рашфорд (18 г.) е последното гръмко откритие на производствената линия на Манчестър Юн. Месеците след дебюта му за мъжкия отбор през февруари бяха толкова вихрени, че му дадоха и място в състава на Англия за Евро 2016. А този, който му помага да се справя с цялото напрежение, е капитанът му в Юнайтед и националния отбор Уейн Руни. Постъпилият като 7-годишен в школата на Юнайтед Рашфорд не го крие. "Докато растях, се учех от Руни и Кристиано Роналдо, а също така и от Карлос Тевес, докато беше в клуба - твърди Рашфорд. - Всъщност никога не съм говорил с Кристиано, защото тогава не бях в първия отбор, но Руни ми дава съвети. Казвал ми е да продължавам да правя това, което съм правил винаги, и просто да играя моя футбол. Той също е започнал да играе много млад, дебютирал е за Евертън на 17, а след това е дошъл в Юнайтед и е бил в същата ситуация като мен сега. И сега ми помага много, защото е минал през всичко това."

Погледнато отстрани, Рашфорд май няма нужда от съветите на Руни или който и да е било друг. Защото е зрял за годините си, стъпил е здраво на земята и е учтив, макар и все още да е малко срамежлив. А това е рядкост за модерните футболисти. Подранил е. Без съмнение за това са му помогнали майка му Мел и по-големите му братя Дуейн и Дейн, които се качиха на влака от Манчестър до "Лондон Стейдиъм" (б.р., Олимпийския стадион, на който вече домакинства Уест Хем), за да го придружат за този разговор. Ако сър Алекс Фъргюсън още работеше на "Олд Трафорд", той със сигурност щеше да сияе от радост покрай този уравновесен младеж.

Височкият тийнейджър се появи облечен със зелена шуба и направо се вмъкна вътре покрай опашката от желаещи да поиграят на новата игра "ФИФА 2017". И не му беше нужна помощ, за да я подкара. Пререждането на опашката естествено е резултат от славата, която бързо натрупа с изявите си. През юни той си призна, че му се е струвало нереално, когато е влязъл в съблекалнята на мъжкия национален отбор, а след това Руни го е придружил на първото му телевизионно участие. "Тези неща вече не изглеждат чак такава лудост, започвам да им свиквам", казва Рашфорд. Но откровено се смее на сравненията между него и Руни. И двамата вкарват по 12 гола в първите си 25 мача за Юнайтед, а освен това дебютират в евротурнирите като 18-годишни и веднага бележат. Освен това двамата играят за сефте с фланелката на Червените дяволи срещу Арсенал и бележат. А за националния отбор дебютират в мачове срещу Австралия и също бележат.

"Всичко това е малко странно, но бих бил много щастлив, ако имам кариерата на Руни - не крие Маркъс. - Амбицията ми е да спечеля Шампионската лига с Юнайтед, като гледам кариерата му, той е спечелил всичко с клуба. На път е да счупи клубния рекорд по голове, счупи рекорда по мачове и голове за Англия, постигнал е много и само може да се гордее. Ще бъде невероятно, ако постигна същото. Когато миналия уикенд Уейн влезе на моето място, направо не можах да повярвам. Но във футбола е така, винаги трябва да си готов за игра."

Рашфорд продължава да живее с майка си и братята си за които купи нова къща в сгушените сред зеленина предградия на Манчестър, само на няколко километра от мястото, на което е израснал. Допълнителен бонус е, че заради успехите му на терена вкъщи са го освободили от домакинска работа. "Вече никакво миене на съдове", не крие усмивката си той. Това остава ангажимент на майка му, с която са много близки, и тя продължава да оказва огромно влияние в живота му. Семейството се мести в по-безопасен район, когато той е на 8, а и сега, 10 г. по-късно, талантът продължава да е здраво стъпил на земята. И часове след първия, като вкара хеттрик за младежите на Англия, миналия месец беше отишъл да гледа двама свои приятели в аматьорски мач. "Заобиколен съм от правилните хора и това ми помага много - убеден е Маркъс. - Никой не иска да правя нещо нередно. Добрите ми приятели ме познават най-добре, но понякога си мисля, че хората забравят на колко години съм... Вече ме разпознават по улиците, което е малко странно, но аз не излизам толкова много. Това обаче не е минус, така съм си свикнал."

Както Рашфорд вече каза, футболистите винаги трябва да са готови да играят. И това се доказа през февруари, когато Антони Марсиал се контузи на загрявката на 1/8-финалите в Лига Европа срещу Мидтиланд и се наложи да влезе Рашфорд. След което вкара 2 гола за победата с 5:1 и се превърна в най-младия голмайстор на Червените дяволи в европейските турнира (на 18 г. и 117 дни). Предният притежател на рекорда също не е случайно име - легендата Джордж Бест.

"Най-голямата емоция за мен досега беше дебютът ми - твърди Маркъс, докато подкарва новата "ФИФА 2017". - Не знаех, че ще започна онзи мач с Мидтиланд 3 мин преди старта му. Влязох в съблекалнята, сложих си фланелката и отборът вече чакаше в тунела. Нямах време даже да се изнервя, но смятам, че това, което ми помогна, беше домакинският мач и фактът, че играехме пред нашите фенове. Този тип ситуации пречупват някои играчи, но във футбола трябва да си силен психически. Това е сред най-важните компоненти, при които трябва да имаш успех. В Юнайтед насаждат у теб манталитета на победител. Учат те от много млад, за да не се налага да се променяш, когато стигнеш до първия отбор."

Големите трофеи са пълен мираж за клуба след оттеглянето на сър Алекс през лятото на 2013 г., но Маркъс е убеден, че това скоро ще се промени. "Не съм от тези, които си поставят индивидуални цели, но искам да изпълня клубните цели - откровен е младокът. - Ние разполагаме с нужния състав, за да се борим за титлата във Висшата лига и за други трофеи, и точно това ни е приоритетът с оглед на отминалите няколко години. Когато промяната започна, аз бях в отбора до 15 г. Но чак сега разбрах колко е трудно да преобърнеш нещата. Този ни състав обаче е повече от способен да успее!"

Рашфорд дебютира под ръководството на Луис ван Гаал през миналия сезон, а сега му се налага да работи с Жозе Моуриньо. "Трябва да впечатляваш мениджърите без значение дали са нови - разсъждава Маркъс. - Надявам се, че в последните няколко мача съм показал на Моуриньо на какво съм способен. Но не винаги мачовете са правилното място за доказване. Трябва да го правиш във всяка тренировка. Там е мястото за доказване пред мениджъра и останалите играчи. Трябва да спечелиш тяхното доверие. За мен понякога е по-добре да съм на ниво на тренировки и да продължавам да се развивам, вместо да вкарам на някой мач. Работя здраво всеки ден и предизвикателството е да продължавам в същия дух. Когато веднъж си направил нещо на мач, феновете очакват от теб да го направиш отново. Но не мисля, че те си дават сметка колко трудно е да го правиш непрекъснато. Точно това постоянство е най-голямото предизвикателство. Особено когато си млад, преминаваш през много неща и на някои им е по-лесно, защото са преминали през всичко по 6-7 пъти. За мен обаче е по-различно, защото аз още преминавам през всичко това и още се уча."

Може и така да е, но вече е вкарвал срещу отбори като градския съперник Сити и шампиона Лестър. Но кой ли е най-красивият му гол? "Вкарах го като 14-15-годишен - убеден е Маркъс. - Не мога да си спомня срещу кой отбор беше, но двама от нашите тръгнахме след изпълнение на център, разиграхме топката помежду си и вкарах. Имам го предвид, било хубаво да вкарам така и във Висшата лига!" Може би още днес в домакинството на Манчестър Юн срещу закъсалия Стоук...

Вики Орвис, превод на вестник "7 дни спорт"