След отменения мач на Селта с Реал Мадрид през февруари, когато буря срина покрива на „Балаидос“ и обвиненията летяха едно след друго, треньорът на небесносините заяви: „Аз не мога да накарам времето да вали“. Не, но можеш да направиш много други неща!

Селта е тимът, който спечели 3 поредни години срещу Барселона, а в последните си 2 домакинства на каталунците им вкара по 4 гола. Заслужено отстрани Реал Мадрид от Купата на краля тази година и достигна за пръв път в историята си на 1/2-финал в Лига Европа. А съперник там е великият Манчестър Юнайтед.

„За да направите каквото и да било, първо трябва да си го представите“, настоява Берисо и казва, че играчите му са го убедили, че Селта може да „направи нещо специално“, но малцина си представяха точно това. През юни 2009-а късен гол спаси небесносините от отпадане в третото ниво на испанската футболна пирамида. А сега ще играят на „Олд Трафорд“. Яго Аспас, бивш футболист на Ливърпул, вече е имал шанс да се докосне до магията на този стадион, но неговият отбор не. 

Тимът от Виго никога не е печелил нищо, въпреки че има 3 финала зад гърба си. Но сега е на 1/2-финал в Лига Европа и достигна първи от всички отбори до тази фаза. Срещата им с Генк бе единствената, която не завърши с продължения. Напускайки стадиона в Белгия, Селта имаше общо 6 възможни съперника. „Който и да е, ние ще се изправим срещу него, за да го елиминираме“, коментира Андреу Фонтас.

През есента на 2014 г. Селта победи Барселона с 1:0 на „Ноу Камп“ с известна доза късмет. Но последва успех на „Балаидос“ с 4:1 над каталунците, а тази година блаугранас бе отупан с 3:4. Навсякъде по терена възпитаниците на треньора Берисо мачкаха и пресираха каталунците. „Когато Барса не владее топката, това не е Барса. Всяка открадната топка автоматично се превръща в наша атака“, заключи наставникът на тима от Виго.

Това може би обобщава стила на Селта, макар с течението на сезона Берисо да заговори за внедряване на „интелигентност“ и известна доза прагматизъм в играта им. Когато става въпрос за вълнение, малко отбори в Испания са по-приятни за гледане, макар небесносините да загубиха няколко ключови фигури: Крон-Дели премина в Севиля, Аугусто Фернандес в Атлетико М, Нолито подписа с Манчестър Сити, докато Фабиан Ореяна напусна през зимата при спорни обстоятелства, след като беше обвинен в нелоялност от Берисо. 

„Харесва ми да контролираме играта, да бъдем главни герои. Не ми е приятно да бъдем доминирани от друг“, споделя наставникът на Селта. Берисо е бивш защитник на клуба, който игра във финала за Купата на краля и описва връзката си с клуба като тясна, а опитът му - изпълнен с „екстремни моменти“. Тимът от Виго достигна финал за купата на страната, последва Шампионска лига, изпадане и моментално завръщане в Примера.

Берисо е бил повлиян от Марсело Биелса, тъй като е играл под негово ръководство в аржентинския Нюелс, а по-късно го придружи като част от екипа му в националния отбор на Чили. „Страхотно чиракуване“, шегува се Берисо. „Искам топката да бъде в наше владение възможно най-дълго време, а когато я загубим, максимално бързо да си я върнем. Тогава искам динамизъм, мобилизиция и искра пред гола".

"Искам да бъдем отбор, който е непредсказуем за противниците допълва аржентинецът. И наистина, тимът от Виго е технически завършен, тичащ много и пресиращ по целия терен. А в сърцето на всичко това е Аспас – хиперактивен, съзидателен и решаващ играч, който има 22 попадения в 39 срещи през този сезон и отново се завърна в националния отбор на Испания, дори вкара на „Уембли“ през ноември. „Той намери мястото си в световния футбол“, коментира Берисо.

Това е стил, който понякога може да остави доста открити зони в защита и както треньорът казва, „причинява максимално физическо натоварване на играчите“. Селта е изиграл най-много мачове от всички испански отбори тази кампания, следователно минутите на водещите фигури трябва да бъдат внимателно лимитирани. Затова и Примера остана на заден план. Всеки играч на тима е пропуснал най-малко 6 срещи на отбора в Ла Лига този сезон, а местният футбол е почти игнориран в последно време. Несменяемите титуляри дори не пътуваха за няколко визити, което обеснява и лошата поредица от 5 поражения в най-скорошните 6 мача в първенството. 

Европа е голямата цел! В три поредни елиминационни сблъсъка, Селта трябваше да гостува във втория мач (на Шахтьор Донецк, Краснодар и Генк) и всеки път се промъкна до следващата фаза. Това не бе никак лесно, но е на път да стане още по-трудно. Наред ще е четвъртата поредна визита в среща реванш от елиминациите. Небесносините ще пътуват до „Олд Трафорд“, където знаят, че ще бъдат аутсайдер.

Но Селта е отбор, който е преодолявал много по-големи препятствия от това. Преди 5 години тимът бе във второто разделение на испанския футбол, сега е на полуфинал в Лига Европа. „Имаше трудни времена, но сега сме изключително горди“, казва капитанът на клуба Уго Майо. Фонтас добавя: „Пренаписахме историята, сега ни остава само да мечтаем“.

Сид Лоу, Guardian