Арсенал бе много близо до това да направи исторически обрат срещу Милан, но въпреки това отпадна в осминафиналите на Шампионската Лига.

"Артилеристите" спечелиха с класическото 3:0 в реванша на "Емиратс Стейдиъм", но отпадат с общ резултат 3:4.

Особено през първото полувреме домакините направо скриха топката на "росонерите". Резултатът бе открит още в 5-та минута от Лоран Косиелни, а в средата на полувремето Томаш Росицки удвои резултата. Към края на полувремето Робин ван Перси пък вкара от дузпа.

След почивката холандецът направи уникален пропуск, който щеше да промени изцяло мача. След това обаче Милан се активизира и на свой ред направи няколко сериозни пропуска.



 

Мениджърът на домакините Арсен Венгер трябваше да се справя след поредната доза контузии, тъй като през уикенда от състава отпаднаха Микел Артета и Аби Диаби, които се присъединиха в лазарета към Йоси Бенаюн и Аарън Рамзи. Джак Уилшър, Андре Сантош и Пер Мертезакер пък са със дългосрочни контузии. За "росонерите" пък мачът пропускаха ветеранът Клаарънс Зеедорф и героят от първата среща Кевин-Принс Боатенг.

Феновете на Арсенал не са могли да си мечтаят за по-добър старт на мача, тъй като "артилеристите" откриха резултата още в 4-та минута. След центриране от корнер защитата на Милан се увлече да покрива нападателите на Арсенал и Лоран Косиелни бе оставен абсолютно непокрит да засече от три метра  в зейналата празна мрежа.

Четири минути по-късно Арсенал имаше нов шанс, когато Ван Перси бе изведен зад защитата в наказателното поле, но от малък ъгъл не успя да преодолее Абиати.

В 16-та минута домакините отново бяха много близо до гола. Те получиха подарък от Емануелсон, който даде грешен пас назад и практически изведе Томаш Росицки. Той бе заедно с Ван Перси срещу само един бранител на Милан, но двамата не успяха да разиграят добре топката и пропуснаха възможността.

Капитанът на Арсенал продължи да е много активен и в следващата атака отправи изключително прецизен удар от границата на наказателното поле, топката се насочи близо до сглобката на двете греди, но Абиати се хвърли и с една ръка направи страхотно спасяване.

Натискът на лондончани обаче не спираше и в 25-та минута резултатът стана 2:0. Тио Уолкът проби в наказателното поле и центрира по земя, Тиаго Силва изчисти много нескопосано на пътя на Росицки и той с удар от десетина метра до гредата матира Абиати.

В следващите минути Милан се прибра в половината си и сякаш овладя натиска на домакините. Три минути преди почивката обаче "росонерите" получиха трети удар. Тогава Алекс Окслейд-Чембърлейн проби мощно между двама защитници в наказателното поле и закъснелият да го пресече Месба  подложи крак и го спъна. Съдията се замисли за момент, но все пак отсъди дузпа. Зад бялата точка застана Робин ван Перси и не сгреши.

Този гол определено зашемети италианците. Нещата обаче можеше да са много по-различни, ако в последните секунди Ел Шаарави не бе направил невероятен пропуск. Той бе намерен непокрит в наказателното поле и имаше всичкото време на света да помисли какво да направи, но стреля неточно покрай вратата.

Почивката обаче явно се отрази добре на Милан, тъй като гостите започнаха доста по-добре мача през второто полувреме. На няколко пъти Шчесни трябваше да пресича центрирания, като при една ситуация едва-едва успя да изпревари Ибрахимович.

Първата опасна атака на Арсенал бе в 58-та минута, но при нея само чудото спаси Милан от гол. Томаш Росицки започна контрата през центъра на терена и изведе Жервиньо на стрелкова позиция. Неговият удар рикошира в защитник и се отклони към обратния ъгъл на Абиати, който спаси по чудесен начин с крак. Топката обаче попадна право в краката на Робин ван Перси, който бе само на 3 метра от голлинията. Холандецът опита технично да копне кълбото над вратаря, но Абиати показа страхотен рефлекс и някакси изби.

Четири минути по-късно обаче грешка на Шчесни за малко да доведе до гол за Милан. Вратарят подаде прекалено леко към Алекс Сонг и Ибрахимович му отне топката. След това шведът опита с мигновен удар от 30-35 метра да преодолее излезлия пред вратата си Шчесни, но не уцели вратата.

Алекс Окслейд-Чембърлейн не правеше един от най-силните си мачове, но при една ситуация се вряза добре от крилото към наказателното поле и опита фалцов удар към горния далечен ъгъл на вратата и не бе много далеч от целта.

В този етап от мача играта се накъса и грешките зачестиха. Това уби малко от темпото, но въпреки това топката рядко се задържаше в центъра на терена. При една контраатака на Милан Ел Шаарави пробяга почти целия терен и накрая отправи много опасен удар от границата на наказателното поле, който с мъка бе спасен от Шчесни.

В 75-та минута отново Шчесни трябваше да се хвърля и да спасява коварен диагоанален удар от малък ъгъл на Ибрахимович.

В следващата минута обаче Ночерино направи пропуск, който съперничеше на този на Ван Перси. Резервата Алберто Акуилани отправи ниско центриране пред вратата, което не бе изчистено от нито един защитник и на далечната греда Ночерино имаше празна мрежа и трябваше да засече само от 3 метра, но го направи прекалено леко и Шчесни успя да направи инстинктивно спасяване с крак на голлинията.

До края Арсенал така и не успя да създаде ново голово положение, а за каузата не помогна много и контузията на Тио Уолкът. За Милан пък Златан Ибрахимович отправи топовен удар от дистанция, но прати топката над вратата.


Арсенал - Милан 3:0


1:0 Косиелни 5
2:0 Росицки 25
3:0 Ван Перси 42 дуз.

Арсенал: Шчесни, Саня, Вермаелен, Косиелни, Гибс, Сонг, Росицки, Окслейд-Чембърлейн (75 Шамак), Уолкът (84 Парк), Жервиньо, Ван Перси

Милан: Абиати, Месба (89 Бонера), Мексес, Тиаго Силва, Абате, Ван Бомел, Ночерино, Емануелсон, Ел Шаарави (70 Акуилани), Робиньо, Ибрахимович