Милан взе изключително важна победа в Шампионската лига, налагайки се с 3:2 като гост на Зенит в Санкт Петербург. Мачът приличаше на битка между Хълк и вратаря на Милан Абиати, който се представи като Супермен и спаси своите в много ситуации. За росонерите това бе първи успех в турнира този сезон. Той сложи край на серия на руския тим от 4 години без загуба у дома в евротурнирите. Милан пък не бе печелил като гост в надпреварата от есента на 2010 г., когато надви Оксер.

Росонерите започнаха много силно и до 16-ата минута водеха с 2:0. Първо Емануелсон се разписа от пряк-свободен удар, след рикошет в стената. След това Ел Шаарави доказа отличната си форма с изключителен самостоятелен пробив и гол. Той стана първият тинейджър вкарал гол за Милан в Шампионската лига.

Зенит натисна след това и стигна до гол в добавеното време на първата част. Хълк бе точен след мощен шут. Веднага след паузата Зенит изравни. Широков засече с глава центриране от корнер на Хълк. Но Милан стигна до победата след автогол на Хубочан четвърт час преди края. С този успех росонерите събраха 4 точки, а Зенит остава без точка в актива си.

След разочароващото равенство с Андерлехт у дома, сега Милан имаше трудна задача при гостуването на Зенит. Отборът от Санкт Петербург е скрития фаворит в групата, но и той започна катастрофално представянето си. Руснаците паднаха от Малага с 0:3 в първия мач и се нуждаят отчаяно от точки. В последните си 8 мача Зенит победи единствено новака в руското първенство Мордовия и втородивизионния Балтика за купата.

В Европа обаче Зенит играе много силно у дома. Не бешее губил на "Петровски" от 30 октомври 2008 г. (1:2 срещу Реал М).  След това тима имаше 16 поредни мача без поражение у дома в Европа.

Треньорът на Милан Масимилиано Алегри заложи на схема 4-2-3-1. Бонера и Сапата бяха в центъра на защитата. Пред тях дефанзивни халфове бяха Де Йонг и Монтоливо. На върха на атаката изненадващо беше Боян, а зад гърба му - Боатенг. Емануелсон бе предпочетен пред Ночерино да играе отдясно.

Лучано Спалети пусна в игра новото попълнение Вицел, което бе изненадващо. Руснаците бяха без контузените Денисов, Дани, Жевнов и Семак. В атака обаче започнаха Хълк и Кержаков.

Милан започна много добре и откри резултата в 13-ата минута. Емануелсон изпълни пряк-свободен удар, топката се отклони от стената и излъга вратаря Малафеев - 0:1. Това бе първи гол на холандеца в Шампионската лига. Той стана шестият холандец с гол за Милан в турнира след Зеедорф, Ван Бастен, Давидс, Стам, Рийкард.

Само 2 минути след това Милан можеще да удвои аванса си. Дълго подаване на Антонини към Емануелсон, който стреля, но не уцели вратата. В следващата атака обаче росонерите вкараха втори гол.

Стефан Ел Шаарави показа, че е в отлична форма и с невероятен индивидуален пробив матира защитата на Зенит. Тинейджърът, който на 27 октомври ще навърши 20 г., премина 4 футболисти на домакините през центъра и вкара във вратата за 2:0. Той стана първия играч в историята на Милан с гол в Шампионската лига като тинейджър. Страхотен пробив, но и защитата на Зенит действа много слабо. Това бе пети гол на Ел Шаарави за сезона. Той има и 4 гола в Серия А.

Зенит бе стъписан, но опита да отговори веднага. В 22-ата минута Вицел подаде с пета към Кержаков, но удара мина покрай гредата. В края на полувремето руснаците натиснаха. Първо мощен шут на Хълк от дистанция бе избит с мъка от Абиати в корнер. Самият бразилец изпълни ъгловия удар, а Широков стреля с глава, но Абиати отново направи важно спасяване.

Малко преди почивката Зенит отново стигна до шанс за гол. Ниско центриране на Анюков стигна до Бистров, който стреля, но Абиати спаси. В добавеното време все пак Зенит стигна до гола, който заслужаваше. Страхотно подаване на Широков изведе Хълк сам срещу вратаря и бразилеца с мощен удар препарира Абиати - 1:2.

Четири  минути след паузата Зенит изравни. Хълк центрира от корнер, вратаря Абиати не прецени топката и тя стигна до далечната греда, където беше Широков, който с глава я прати в мрежата за 2:2. Това беше шести гол на Широков за Зенит в Шампионската лига в кариерата му, с което стана най-резултатния играч на клуба в надпреварата.

Алегри реагира като смени Боян с Пацини. Вицел отправи силен удар, но неточно. Росонерите изравниха играта в средата на второто полувреме. В 75-ата минута италианците отново поведоха. Монтоливо центрира отдясно към близката греда, Пацини се хвърли към топката, но не я уцели. Все пак Хубочан в опита си да спре нападателя, го направи и изненада вратаря Малафеев. Автогол на Хубочан, който след 20 години участие и 214 гола, е първия от който Милан се облагодетелства в турнира.

Зенит натисна в края на мача в търсене на изравнителния гол, а Алегри смени Боатенг с още един централен защитник - Йепес. В 82-ата минута вратаря Абиати отново демонстрира невероятен рефлекс. Истински снаряд на Анюков отиваше в ъгъла, но вратаря на Милан се разтегна и изби в корнер.

Въпреки натиска в последните минути Милан удържа аванса си и взе много ценни три точки. С тях росонерите вече имат 4 в актива си, а Зенит остана без точка. За руския тим това бе първо поражение на свой терен в Европа от 2008 г. насам.

ЗЕНИТ - МИЛАН 2:3
0:1 Емануелсон 13
0:2 Ел Шаарави 16
1:2 Хълк 45+2
2:2 Широков 49
2:3 Хубочан автогол 75

ЗЕНИТ: Малафеев, Анюков, Хубочан, Ломбаертс (89 Бухаров), Кришито, Файзулин (79 Кануников), Вицел, Широков, Бистров (72 Зирянов), Кержаков, Хълк

МИЛАН: Абиати, Абате, Бонера, Сапата, Антонини, Де Йонг, Монтолово, Емануелсон (64 Ночерино), Боатенг (81 Йепес), Ел Шаарави, Боян (52 Пацини)