Медалът винаги има две страни. Едната от тях обикновено е фатална, особено за треньорите, които са поставени до стената. Масимилиано Алегри беше точно такъв в два случая в края на миналата календарна година. Но сега треньорът на Милан е големият герой, след като росонерите победиха с 2:0 могъщата Барселона в осминафинал от Шампионската лига.

Единственият разочарован е стария учител Джовани Галеоне, който беше прогнозирал 3:0 с голове на Боатенг, Мунтари и Боян. Неговата прогноза не се получи заради липсата на една последна смяна. "Трябваше да пусне Боян. В последните минути Пике играеше централен нападател, а Масчерано беше сам отзад, Боян можеше да ги накара да си платят", призна бившият треньор.

Това може би е единственото недоволство след невероятния успех на Милан срещу Барселона в Шампионската лига. Успех, който със сигурност е много сладък за треньора Масимилиано Алегри. Той получи много целувки, прегръдки, поздравления и комплименти след знаменитата победа. Изглеждаше сякаш Макс се е върнал назад с машината на времето.

Когато беше треньор на Каляри, млад и обещаващ, беше така. Комплименти, целувки, прегръдки, даже от президента на клуба Челино, който после го уволни. След това пристигна в Милан преди 3 години. И започна със същото - прегръдки, целувки, поздравления за спечеленото скудето.

Но после започнаха критиките. Титлата дошла само защото в отбора е Ибрахимович, защо бил пуснал Пирло да си ходи. Ветераните в отбора се надигнаха срещу него, той ги освободи всички миналото лято. Последваха укори за честата смяна на схемата на игра, за лошите резултати. Започнаха непрестанни слухове за уволнението му. Кандидати за поста бяха Гуардиола, Ван Бастен, Рийкард, че дори Пипо Индзаги.

В един момент Милан беше на 19 точки зад лидера Ювентус на 13-ото място в класирането. И то след тежката загуба от Фиорентина у дома. В Шампионската лига капитулира пред дебютанта Малага, направи кошмарен хикс 0:0 у дома с Анделрехт и кризата беше по-дълбока от Марианската падина.

Изведнъж Алегри се превърна в треньор без идеи, узурпатор на една пейка, за която сякаш не му стига капацитет. Макс прекара трудни месеци, но си мълчеше. Преглътна критиките и шегите (или дори обидите) на президента Берлускони с усмивка. Постепенно Милан се стабилизира и се изкачи нагоре в класирането, но дойде мача с Рома, който бе загубен и последваха нови критики.

Голямата промяна дойде в коледната пауза. Той се прибра у дома при семейството си в Ливорно и като се върна нещата се преобърнаха. Фактът, че най-впечатляващият резултат срещу Барса дойде без Балотели (за когото се смята, че трябва да е новия Ибра за Милан), говори че Алегри наистина работи добре.

Изглежда сякаш Алегри отново е напипал вярната вакса и най-важното - намерил е вътрешен мир и спокойствие. Особено след добрите резултати. След невероятния успех срещу Барса, който бе първи за Алегри срещу този тим (след 2 равенства и 2 загуби), треньора остана да спи в базата Миланело, но със сигурност не е успял да затвори очи, заради върволицата от поздравления и обаждания от колеги, приятели, дори съперници.

На сутринта имаше тренировка, която мина в поздравления от Макс към играчите, а вчера вечерта треньора беше пред телевизора, за да гледа мача на Интер. Следващият голям тест за него.

Единственият който наистина вярваше в Алегри през трудните месеци беше самият Алегри. Но треньорът не скри благодарността си към Милан като веднага след победата над Барса заяви "Благодаря на ръководството, че не ме уволни". Едно доблестно изказване, което показва характера на Масимилиано Алегри, само седмица след като Берлускони обяви, че "Алегри не разбира абсолютно нищо".

Същият този Берлускони, който все още няма достатъчно доверие в качествата на треньора. Президентът на Милан реши в последния момент да не се появи на "Сан Сиро" за мача с Барса. Среща, която остава в историята на росонерите. Причината е, че Ил Кавалиере е в предизборна кампания и се страхуваше от разгром на неговия клуб, който да доведе до негативни ефекти на политическата сцена.

Но въпреки всички прегръдки, целувки и похвали, след мача с Барса Алегри не получи един важен есемес - този от своя работодател - Силвио Берлускони.

Алегри обаче едва ли ще се обиди, той ще продължи да работи и да върши това, което умее. Защото той не преследва мечти, нито свои лични, нито дава на играчите да мечтаят. Той разбира добре, че е човека, на който е поверена задачата да реконструира този Милан.

Защото в периода на ново израстване силата на този треньор, който често е оспорван като капацитет, е в това да накара новата група играчи да работи добре. Алегри успя да управлява добре младите, а в същото време да поддържа ветераните мотивирани. В нито един момент Алегри не позволи на играчите да изпитат напрежението от мач с Баселона. Дори и когато Берлускони започна да дава съвети, а медиите предвиждаха разгромна победа на Барса.

Не е зле за треньор, който според мнозина няма качества да води голям клуб. Алегри знае къде иска да стигне, но не го казва. Все пак е лесно да се досетим. Защото Макс взе своя сладък реванш.

ПЕТЬО ПЕТЕВ