Милан и Рома направиха зрелищно равенство 2:2 в последния мач от 16-я кръг на италианската Сериа А, играно на стадион "Сан Сиро".

Гостите от столицата бяха по-активният отбор през по-голямата част от мача и на два пъти повеждаха в резултата. Първо Матиа Дестро откри в 13-та минута засичайки на празна мрежа подаване на Кевин Строотман, но Кристиан Сапата изравни в средата на полувремето с глава.

В началото на втората част Жервиньо спечели дузпа, която бе реализирана от Строотман. В следващите минути Рома можеше да вкара трети гол, но пропусна да реши мача.

Така в 77-та минута безпомощния до този момент Милан изравни чрез Съли Мунтари и до края на мача наложи натиск. В 90-та минута обаче Марио Балотели пропусна да донесе победата на "росонерите" след сериозен пропуск.

След равенството Рома пропусна да съкрати разликата с Ювентус и вече изостава на 5 точки от лидера, докато Милан е в средата на таблицата със само 19 точки. Така "Росонерите" пропуснаха да отпразнуват по най-добрия начин 114-годишния си юбилей от създаването на отбора.



Началото на мача бе равностойно, без изявен натиск на един от двата отбора. За Рома Жервиньо пробва диагонален удар, но от малък ъгъл не можа да преодолее вратаря Габриел. За Милан Марио Балотели стреля много силно от пряк свободен удар, но от прекалено далеч нямаше как да затрудни Де Санктис.

Милан имаше леко териториално преимущество, но в 13-та  минута Рома откри резултата. Адем Ляич изведе Строотман в наказателното поле, където Бонера бе покрил засадата, без да пази никой, халфът на Рома обърна встрани и Матиа Дестро с шпагат засече на празна мрежа.

В следващите минути Рома бе по-опасният отбор, без обаче да стигне до удар към вратата. В 28-та минута Урби Емануелсон се прояви с финт отдясно и пробва диагонален удар, който макар да бе лек, едва бе избит от Де Санктис в корнер.

Именно след този корнер Милан изравни резултата. След центрирането Съли Мунтари отклони с глава на втората греда, където абсолютно непокрития Сапата отблизо засече с глава покрай вратаря.

В 31-та минута сантиметри разделиха Рома да излезе отново напред в резултата. Остро центриране от фаул мина през целия куп от играчи и затрудни Абиати, последва рикошет и топката дойде към Брадли, който опита от малък ъгъл да я прати в опразнената мрежа. Топката обаче тупна на голлинията и след това бе изчистена от защитник.

Две минути по-късно "Вълците" имаха нова чиста възможност след като Бонера се подхлъзна точно преди да изчисти топката и Жервиньо се впусна към наказателното поле. След това обаче се полакоми и не подаде на съотборник встрани, поведе си лошо топката и това позволи на върналият се назад Сапата.

При друга атака Жервиньо подаде към Додо в наказателното поле и въпреки че бе пазен от защитник, бекът на Рома нанесе остър удар, който премина близо до сглобката на гредите.

Две минути преди почивката Римляните получиха неприятен удар, тъй като Кастан получи контузия при единоборство със сънародника си Кака и трябваше да бъде заменен принудително от Николас Бурдисо. На почивката и Милан трябваше да направи принудителна смяна, тъй като Абиати не можа да продължи и бе сменен от младия Габриел.

Второто полувреме започна с по-остра игра на Рома. Още в началото гостите имаха опасна контраатака, при която обаче завършващия пас на Брадли бе лош. Още в следващата атака обаче Рома спечели дузпа. Жервиньо бе изведен отляво зад защитата и изпревари за топката излезлия да го пресрещне Габриел. Вратарят не можа да спре инерцията на шпагата си и фаулира играча на Рома. Нарушението сякаш по-скоро бе точно на странична линия на наказателното поле, но съдията реши, че е вътре. Строотман застана зад бялата точка и не сбърка.

Рома продължи да е по-опасния отбор, но Жервиньо даде много лош пас и опропасти перфектна възможност за контраатака.

В 56-та минута имаше спорна ситуация в наказателното поле на Рома, когато след центриране Бенатиа и Балотели се хванаха един друг и се събориха на земята.  Съдията реши обаче, че има нарушение в атака на нападателя.

"Вълците" продължиха с опасните си контри и при поредната такава Жервиньо добре изведе Ляич отляво, но този път той даде неточен пас към непокрития на дузпата Дестро. Малко по-късно Ляич даде точно прострелно центриране от дясното крило и намери Дестро пред вратата, но той не можа да засече от движение.

Това бе и последното му действие в мача, защото след това бе заменен от лидера на Рома Франческо Тоти, който се завръщаше след двумесечно отсъствие заради контузия. За Милан в игра пък влезе Алесандро Матри на мястото на Поли.

"Росонерите" изпитваха затруднение в организиране на атаките си, като все пак едно наглед безопасно центриране в наказателното поле позволи на Балотели да нанесе бърз удар между двама защитника, но покрай вратата.

На другия край на терена Майкон даде чудесно центриране за Майкъл Брадли, който засече непокрит с глава от 6-7 метра разстояние, но не уцели вратата.

Не изглеждаше как Милан може да вкара гол, но въпреки това в 77-та минута домакините изравниха по много лесен начин. Кака даде ниско подаване към Балотели в наказателното поле, който продължи встрани за Мунтари. Той си поведе добре топката покрай статичния Додо и със силен удар от 6-7 метра заби топката до страничната греда.

Едва при това положение Милан започна да играе вдъхновено и притисна Рома. Де Шилио направи много опасен пробив отдясно и отправи прострелно центриране пред вратата, при което домакините имаха претенции за игра с ръка, но Строотман игра по-скоро с рамо.

Малко след това домакините спечелиха пряк свободен удар точно на границата на наказателното поле и Марио Балотели нанесе топовен удар, но за щастие топката се насочи право към Де Санктис и това му позволи инстинктивно да избие.

Три минути преди края устремът на Милан бе прекъснат за кратко заради неприятен инцидент, при който в опит да избие центриране в наказателното поле Габриел буквално нокаутира с два юмрука в главата съотборника си Урби Емануелсон, който бе изнесен на носилка и впоследствие заменен от Дзакардо.

В 92-та минута Милан имаше златен шанс да стигне до победата. Балотели получи чудесно подаване пред наказателното поле със само един защитник пред себе си, след това го финтира елегантно и остана абсолютно непокрит, но отправи несериозен удар с левия крак покрай вратата.

Този пропуск можеше да бъде наказан от Рома, защото в ответната атака Де Роси размени двойно подаване и излезе зад защитата, но вместо да стреля опита да поднесе встрани и топката бе изчистена. В последните секунди пък Жервиньо си освободи възможност за удар с хубав финт пред наказателното поле, но стреля неточно.

Милан - Рома 2:2

0:1 Дестро 13
1:1 Сапата 28
1:2 Строотман 51 дуз.
2:2 Мунтари 77

Милан: Абиати (46 Габриел), Де Шилио, Сапата, Бонера, Емануелсон (89 Емануелсон), Поли (66 Матри), Де Йонг, Мунтари, Монтоливо, Кака, Балотели

Рома: Де Санктис, Майкон, Бенатиа, Кастан (43 Бурдисо), Додо, Де Роси, Строотман, Брадли, Ляич (81 Флоренци), Жервиньо, Дестро (64 Тоти)