Парадоксът е, че макар да навакса точки в сравнение с отборите пред себе си, Милан продължава да е на 11-ото място в класирането. В долната половина на таблицата! Или на същата позиция, на която беше на 13 януари, когато бе уволнен Масимилиано Алегри. 

Лошата новина е, че отборите пред Милан поддържат добро темпо. Добрата, е че след загубата от Сасуоло, която коства поста на Алегри, Милан изоставаше на 10 точки от шестото място, а сега разликата е 5 точки. Но изникват други два проблема. Първият - броят на кръговете до края е намалял от 19 на 6. Вторият е, че от Милан до последното място даващо право за участие в Европа, броя на отборите не е намалял. Четири отбора, както и преди 3 месеца.

Вече повече от четвърт век Милан не е наваксвал пет точки пасив в последните 6 кръга от сезона. За последно това стана през 1988 г., когато росонерите изоставаха на 4 точки зад Наполи, но в крайна сметка станаха шампиони. Ако сметнем това в системата за 3 точки, разликата между двата тима е била 8 точки (56 срещу 48). Милан обаче печели общо еквивалента на 14 точки за последните 6 кръга и става шампион.

От тогава насам, Милан навакасва максимум 4 точки от последните 6 кръга. През сезон 1998/99 отново залога е титлата. Милан е втори с 52 точки, а Лацио - на върха с 56. В края на сезона хората на Дзакерони финишират с точка повече от Орлите - 70 срещу 69.

През сезон 2000/01 Милан беше шести на четири точки от четвъртото място, което бе окупирано от Болоня. Милан обаче печели в последния кръг срещу Лече и завършва четвърти, пред Болоня.