Милан претърпя тежки загуби в двете си летни контроли досега – 0:3 от Олимпиакос и 1:5 от Манчестър Сити в САЩ. Резултатите са неприлични, но тифозите на росонерите вече би трябвало да са свикнали, коментира "Гадзета дело Спорт". За Милан летните провали са тъжно всекидневие, което тимът напоследък изживява с тревожна честота, пише изданието.

Всичко започва през лятото на 2000 година. Росонерите току-що са привлекли Фернандо Редондо от Реал (Мадрид) и именно срещу белите тимът играе бляскав летен мач на Сан Сиро". Лично босът Силвио Берлускони идва на стадиона, нетърпелив да представи на тифозите новопридобития халф.

В 90-ата мин. обаче усмивката на клубния президент отдавна се е изпарила, защото резултатът на таблото е 1:5 (2 гола на Гути и попадения на Ривера, Мориентес и младия Ето'о, за Милан се разписва Шевченко).

Втората лятна "петица" росонерите получават през 2008 г., когато в палач на Милан се превръща Челси. През юли 2009 червено-черните отнасят "само" 4 гола от Байерн на Луис ван Гал, като в този мач изгрява звездата на някой си Томас Мюлер. През 2012 обаче Милан пак е разгромен с 1:5 от Реал на Моуриньо, макар че този път сцената не е "Сан Сиро", а "Янки Стейдиъм" в Ню Йорк.

Изпълнителният шеф на Милан Адриано Галиани приема тежко случилото се и обвинява треньора Алегри, че си е позволил твърде много експерименти.

"Когато си в Ню Йорк и те гледа целият свят, не може да се излагаш така. Това не е някаква контрола пред 50 души", изригна Галиани.

И на 31 юли миналата година Милан получи 5 гола от Сити, но тогава загубата бе по-поносима, защото Ел Шаарави се разписа на два пъти, а Петаня добави още едно попадение за росонерите, макар че англичаните бяха повели с 5:0 за 35 минути игра.

Със сигурност подобни летни мачове са по-ценни от икономическа гледна точка с оглед на маркетингови и имиджови съображения, отколкото като възможност за сериозна проверка. При все това тези унизителни плесници тежат на клуба

Новият треньор Индзаги също го призна: "Всички разбраха, че трябва да подобрим много неща. Момчетата трябва да работят много, но щом отборът се е представил по този начин, значи вината е моя."

Все пак, макар че през 2010 Милан също направи кошмарна предсезонна подготовка, през май 2011 росонерите спечелиха 18-ото си скудето. Разликата е, че в онзи случай в последния ден на пазара червено-черната фланелка сложиха Ибрахимович и Робиньо – лукс, който в момента Милан не е в състояние да си позволи.

Николо Франкини, "Гадзета дело Спорт"