Официалната история ще посочи нещо различно относно това дали и кога Милан ще смени собственика си, но в действителност за росонерите ерата на Берлускони приключи днес, с продажбата на Марио Балотели в Ливърпул. С напускането, при това срещу доста ниска цена, от единствения футболист разпознаваем на международно равнище. Така Милан подпечата официално отказа от амбициите си да бъде сред най-големите най-малко по две причини.

Първата е, така да се каже, "емоционална". В лицето на Балотели, който си остава разпознаваема фигура – както за добро, така и за лошо – Милан, който преди две години се раздели с футболните си символи, сега се раздели и с медийния. Не става дума само за митичните "международни пазари", на които росонерите така и не успяха да стъпят истински, а за кампанията за продажбата на абонаменти за идния сезон. Ако най-използваното в нея лице е това на треньора, значи нещата не стоят никак добре. И слабият интерес от страна на тифозите го доказва.

Втората причина е изцяло прагматична. Продавайки Балотели днес, Милан ипотекира бъдещето си. Клубът стигна до логичния край, до който го отведе политиката на зле обмислените икономии, и продаде последното фамилно бижу, за да може да финансира една трансферна кампания, целяща постигането изключително и само на (скромни) локални цели.

Не се чува нищо за навлизането на нови капитали в клуба, нито за нови партньори и съдружници. Идеята е Милан да започне сам да отглежда таланти (както, между другото, винаги го е правил, с изключение на последните двайсетина години), но този ход няма да донесе незабавни резултати, дори да приемем, че всичко ще се развие по най-добрия начин.

Нека подчертая, че представянето на Марио Балотели в Милан беше незадоволително. Статистиката (54 мача и 30 гола) може и да ни навежда на обратното мнение, но цифрите рядко разкриват цялата истина, а в случая със Супер Марио тези цифри почти никога не бяха подплатени с необходимото  постоянство и манталитет, за да оставят на втори план глуповатите му изцепки извън терена.

С две думи, в този развод губещи са и двете страни: Балотели, който си тръгна като човек, станал напълно излишен; и Милан, който продаде с намаление най-скъпоструващия си футболист.

Кой пръв ще се изправи на крака? По-скоро Марио.

Федерико Касоти, Goal.com