Никога не са се обичали тези двамата. Но, което е рядкост за света на футбола, на всичкото отгоре Пипо Индзаги и Масимилиано Алегри никога не са правили нищо, за да скрият взаимната си антипатия.

Апогеят на тяхната взаимна непоносимост настъпва преди две години. Предисторията е следната.

През сезон 2011/12 (последният му като футболист) Индзаги на практика е изваден от отбора, воден от Алегри, като записва много малко минути в игра. Тогава Пипо едва не се решава да отиде под наем в Сиена през януарския трансферен прозорец, но решава все пак да се оттегли от футбола като играч на росонерите.

След като окачва бутонките на пирона, Индзаги получава предложение от ръководството на клуба да води една от юношеските формации. Конфликтът му с Алегри зрее и на 20 септември 2012 г. Макс се нахвърля с тежки думи срещу Пипо (свидетелите на свадата твърдят, че двамата са започнали да се дърпат и да се бутат), обвинявайки го, че интригантства зад гърба му.

Алегри дори попитал иронично дали Индзаги случайно не иска поста му. „Разбира се. И ще се справя по-добре от тебе!“, отвърнал бившият нападател.

Вероятно никой от двамата не си е представял, че само две години по-късно те ще излязат един срещу друг в дербито между двата най-успешни италиански клуба. Едва ли Алегри е предполагал, че толкова скоро ще се озове на пейката на Юве. Въпреки цялата си амбиция, Пипо сигурно също не се е надявал толкова скоро да поеме представителния тим на росонерите.

Така или иначе, днешният мач Милан – Ювентус е преди всичко сблъсък между Индзаги и Алегри. Враговете, които никога не са били приятели, придават допълнителна атракция на големия спектакъл. А това, че ни чака спектакъл, е почти сигурно, защото някогашният калфа успя да преобрази лицето на росонерите и да ги изстреля нагоре (макар и в самото начало на сезона).

Градусът на напрежението на „Сан Сиро“ ще е висок и заради противоречивите чувства на тифозите на Милан към Алегри. Сред тях той има достатъчно както критици, така и почитатели. Някои го освиркваха безмилостно, други обаче го предпочитаха пред наследилия го Зеедорф.

„За мен този мач не е като другите. Щеше да е нечовешко да не е така“, призна самият Макс, който продължава да се чува и да се вижда с Галиани и който следеше внимателно, макар и отдалеч, краткия престой на Зеедорф на пейката на росонерите.

Холандецът, между другото, хвърли някой и друг камък в градината на предшественика си, като заяви, че е наследил разбита команда. Скоро обаче Зеедорф бе уволнен и Милан се довери на Индзаги.

„Имали сме търкания в миналото, но всичко е изчистено. Сега трябва да се радваме на големия мач, който ще бъде истински спектакъл“, твърди Индзаги.

А какво казва Макс?

„Двамата с Филипо сме извървели много различен път. Той беше голям футболист. Моята кариера на терена не може да се мери с неговата. Като треньор обаче аз започнах много преди него и то от малки отборчета. Благодарение на добрите резултати стигнах и до големите тимове. Той има късмета и отговорността да започне като треньор в Милан, който е неговият дом“, отбеляза Алегри.

Сякаш намеквайки, че е постигнал всичко със собствени сили, докато другият, галеникът на съдбата, предопределен за големи неща, е прескочил доста стъпала в стълбичката нагоре, за да стане толкова скоро негов колега и съперник.

Едва ли на „Сан Сиро“ Индзаги и Алегри ще влязат в открит конфликт. Протоколът диктува да бъде запазена поне хладна учтивост, защото Милан и Ювентус, независимо от факта, че понякога са политически врагове извън терена, на игрището почти никога не са стигали до някакви крайности.

Тези 90 минути обаче са неповторима възможност за Пипо, който може да вземе зрелостния си изпит и да накара всички да забравят бързото му издигане.

Може би един ден самите главни герои на тази история ще ни разкрият дали наистина Индзаги е спрял да играе по вина на Алегри и дали Алегри е спрял да тренира Милан по вина на Индзаги.

Факт е, че Супер Пипо е пред първото голямо изпитание на кратката си треньорска кариера. Ако спечели, акциите му ще скочат веднага. И той ще изпревари любимия си враг.

Джовани Капуано, „Панорама“