Милан направи поредния си драматичен мач от началото на сезона. Росонерите бяха безобразно слаби в първите 30 минути и заслужено изоставаха с два гола, но в крайна сметка изравниха до 2:2.

Тонели откри за новака Емполи след корнер в 13-ата мин, а осем минути по-късно Пучарели удвои. Фернандо Торес вкара красив и важен гол с глава малко преди почивката, а през втората част се разписа Хонда.

Удар на Менез пък срещна напречната греда, а в края росонерите не успяха да пречупят Емполи, който доигра двубоя с 10 души след червения картон на Валдифиори в 86-ата мин.


 

Милан се опита да наложи надмощие в началото, но домакините не се дадоха и двубоят бе равностоен.

В 13-ата мин. обаче новакът Емполи се възползва от статично положение. Валдифиори центрира от ъглов удар и централният защитник на домакините Тонели, оставен непокрит между четирима съперници в малкия пеналт (Бонера като че ли го изпусна, а вратарят Абиати остана закован на голлинията) насочи топката към далечния ъгъл, тя се удари в гредата и спря в мрежата – 1:0.

Минута по-късно Верди центрира по земята отляво и Пучарели засече от границата на малкия пеналт, но този път стражът на росонерите Абиати спаси.

Домакините бяха на крилете на ентусиазма и Верди изведе Тавано вляво, капитанът на Емполи успя да прехвърли топката над защитата на Милан вдясно и там връхлитащият Весино нанесе мощен шут, но Абиати отново спаси.

Тимът от Тоскана обаче в тези минути непрекъснато създаваше нерешими загадки и ребуси за защитата на росонерите, която сякаш не получаваше и достатъчно помощ от халфовете.

Така се стигна до 21-ата мин., когато новаците изпълниха заучено положение от фаул. Валдифиори потърси Тавано в пеналта, той леко чукна топката към Пучарели, който бе изпуснат от Де Шильо и отблизо проби Абиати, въпреки че вратарят отклони топката – 2:0.

В 29-ата мин. Тавано изскочи сам срещу Абиати, но погрешно бе фиксирана засада. Неориентираният дебютант в редиците на Милан Ван Гинкел се контузи и бе сменен от Бонавентура. Схемата на гостите се промени от 4-3-3 на 4-2-3-1 и това като че ли им се отрази благотворно, макар че почти веднага след смяната Лаурини центрира към Верди, който от около 12 метра прехвърли с глава Абиати, но топката мина малко над напречната греда.

Оттук нататък росонерите постепенно наложиха превъзходство. В 39-ата мин. Бонавентура стреля извън пеналта по земята, но стражът на тосканци Сепе спаси. В 41-ата мин. Торес финтира защитник в пеналта и шутира с левия крак, но вратарят на Емполи отново се справи без проблеми.

Малко по-късно обаче Милан все пак успя да намали резултата още до почивката. Този път Абате центрира отдясно и Торес майсторски намери с параболичен удар с глава далечния ъгъл на мрежата на Сепе – 2:1.

Съли Мунтари висеше с жълт картон за росонерите и направи още едно-две неадекватни влизания. Пипо Индзаги се усети и на почивката го замени с Поли.

Второто полувреме обаче започна много зле за гостите. Подобно на случващото се в първите 30 мин. отново жестоката преса на Емполи даваше резултат и на няколко пъти възникна хаос в пеналта на Милан.

Златен шанс имаше Тавано за домакините в 55-ата мин., когато неочаквано се отскубна зад отбраната на росонерите, но стреля безобразно неточно.

Две минути по-късно пък Милан взе че изравни. Малко по-рано Менез стресна Емполи с впечатляващ рейд, но не достатъчно добре насочен шут с левия крак. В следващата атака на росонерите пък Абате находчиво пусна към Хонда в центъра, японецът пропусна кълбото между краката си, освобождавайки се от бранител, след което стреля изключително точно с левия крак в близкия долен ъгъл на вратата – 2:2.

Сега вече тимът от Тоскана бе този, който изобщо не успяваше да върже два паса и се бе окопал в собствената половина. Фернандо Торес по невероятен начин събра очите на четирима защитници, преди да пусне към Менез. Страховитият изстрел на французина от около 19-20 метра обаче срещна напречната греда.

В 64-ата мин. Абате изведе Торес, който опита по-скоро удар от остър ъгъл, отколкото пас, макар че можеше да потърси свой съотборник, и топката мина покрай далечната греда.

Груба грешка на Сапата пък даде шанс за опасна контра на Емполи, но за щастие на тима на Пипо Индзаги ветеранът Макароне не успя да намери топката от воле.

В 80-ата мин. Хонда стреля технично с левия крак от фаул, но топката премина на сантиметри покрай гредата.

За по-малко от минута Валдифиори от Емполи получи два жълти картона и остави своите с десет души.

Последният добър шанс за Милан пък бе в 88-ата мин, когато Хонда открадна топката пред пеналта на новаците и Менез нахлу мощно отляво, но нямаше кой да засече ниското му центриране.

Въпреки четирите минути допълнително време, отпуснати от съдията, росонерите не стигнаха до ново положение и бяха принудени да се задоволят само с 1 точка срещу бойкия новак Емполи.

 

ЕМПОЛИ – МИЛАН 2:2

1:0 Тонели 13

2:0 Пучарели 21

2:1 Торес 43

2:2 Хонда 57

Емполи: Сепе, Лаурини (69 Хисай), Тонели, Ругани, Марио Руи, Валдифиори, Весино, Кроче, Верди, Тавано (64 Макароне), Пучарели (76 Зелински)

Милан: Абиати, Абате, Сапата, Бонера, Де Шильо, Мунтари (46 Поли), Де Йонг, Ван Гинкел (31 Бонавентура), Хонда, Торес (81 Пацини), Менез