Амбициите на Милан за класиране в Лига Европа претърпяха сериозен удар. В мач от 32-ия кръг на Серия „А”, „росонерите” паднаха от Удинезе с 1:2 като гости. Така „червено-черните” остават на 6 точки зад Фиорентина в класирането, но „Виола” са и с мач по-малко.

„Фриуланите” пък най-сетне сложиха край на ужасяващата си серия от шест мача без победа, а успехът им днес бе едва втори за последните им 12 срещи.

Отборът на Филипо Индзаги напълно заличи сравнително нелошите впечатления, които оставяше с играта си в последните кръгове. На строящия се „Фриули”, Милан бе беззъб, въпреки че все пак вкара гол, но като цяло направи един от много слабите си мачове за сезона въобще.

Двубоят ще се запомни и с нетрадиционните екипи, които използваха домакините, по идея на основния си спонсор  „Дачия”. Половината от фланелките напомняше на тази на хандбалния тим Роверето, който е в Серия "Б". Клубът е основан през 1990 г., а наскоро претърпя фалит. Целта е да се даде гласност на спортни истории, които "заслужават да се знаят”.


Първата част на мача трудно можеше да бъде наречена особено интересна. Гостите се опитваха да владеят повече топката, докато Удинезе залагаше на изпитания си стил срещу по-силни отбори – здрава защита и игра на контраатака.  

Домакините можеха да поведат още в 3-ата минута, когато Баду пусна страхотен извеждащ пас към Ди Натале, голаджията на Удинезе стреля, но Лопес се прояви страхотно и изби.

В самия край на първата част Гилерме можеше да се разпише, засичайки с глава центриране от корнер, но не успя „да натисне” топката достатъчно добре и тя мина покрай страничната греда.

Все пак логичното се случи след почивката. В 58-ата минута защитата на Милан не успя да избие едно ниско центриране от корнер, което попадна у Пинци в далечния край на наказателното поле. С прекрасен премерен удар, опитният халф успя да преодолее и Лопес, откривайки резултата – 1:0.

Попадението не промени по никакъв начин подхода на Милан към мача. Отборът на Индзаги продължаваше да изглежда „заспал" и логично четвърт час преди края Удинезе наниза и второ попадение.

Ди Натале се озова в изгодна позиция за стрелба и не се забави да стреля, а Диего Лопес изби шута му. Топката обаче отиде у Гилерме, който центрира ниско към връхлитащия Баду, последният изпревари двама защитници в жълто-зелено и мушна топката покрай вратаря.

Милан, малко противно на логиката успя да намали в 88-ата минута. Тогава Черчи центрира балонно в пеналта, Пацини надскочи пазача си и с глава намали резултата.

Това бе обаче всичко, до което гостите можеха, а и заслужаваха да стигнат и резонно записаха деветото си поражение през сезона. Следващият мач на Милан е срещу Дженоа у дома в сряда.

УДИНЕЗЕ - МИЛАН 2:1

1:0 Пинци (58’)

2:0 Баду (74’)

2:1 Пацини (88’)

УДИНЕЗЕ: Карнезис, Пирис, Домици, Данило, Видмер, Алан, Пинци, Баду, Гилерме, Гейхо, Ди Натале;

МИЛАН: Лопес, Абате, Палета, Мексес, Антонели, Ван Хинкел, Де Йонг, Бонавентура, Сусо, Менез, Пацини.