Наполи победи с 3:0 Милан в дербито на 34-тия кръг на Серия А и остана в битката за класиране в Шампионската лига. Хората на Рафа Бенитес трябваше да се потрудят сериозно за трите точки, въпреки че останаха с човек повече след само 41 секунди игра. 

Матия Де Шилио подсече Марек Хамшик в наказателното си поле и освен че направи дузпа, бе изгонен с червен картон. Гонсало Игуаин обаче пропусна от бялата точка и до 70-та минута гостите се браниха опълченски, докато Наполи така и не намираше път към вратата им. 

Всичко приключи в рамките на шест минути между 70-та и 76-та, когато с три гола Наполи изкова победата. Головото шоу започна с хубав фалцов удар на Хамшик, след това Игуаин се реваншира за пропуска си от дузпата, а за капак резервата Маноло Габиадини довърши клетниците на Филипо Индзаги. 

С трите точки Наполи остана на четвъртото място в класирането с 59, само на 4 от третия Лацио и на 5 от Рома. Милан пък продължи да пропада и вече е на 11-та позиция, а полемиките за бъдещето на треньор Филипо Индзаги ще продължат и през тази седмица. 

___________________________________________________________________________________________________________

Мачът изглеждаше, че ще приключи след само 41 секунди игра. Лоренцо Инсинье пусна превъзходен пас към Марек Хамшик, който останал сам срещу Диего Лопес, бе подсечен от Матия Де Шилио. Защитникът направи професионален фаул и дори не протестира на решението на рефера да отсъди дузпа. Де Шилио обаче замръзна, като видя червения картон в ръката на Паоло Мадзолени. Бяха минали едва 41 секунди, а Милан вече бе на път да загуби мача. 

Не така обаче смяташе Диего Лопес, който отрази удара на Гонсало Игуаин от бялата точка и запази шансовете на тима си.

Първото излизане на Милан от половината си бе в 8-та минута, когато Матия Дестро бе останал в добра позиция, но топката не успя да стигне до него и след рикошет в крак на свой съотборник Мариано Андухар спаси без особени проблеми. Малко след това и Бонавентура пробва да изненада стража на домакините с далечен удар, но без резултат. 

В 22-та минута Инсинье можеше да даде аванс на Наполи. Италианският национал бе намерен с добро центриране от Кайехон от ляво, но останал сам пред вратата на гостите, не успя да уцели топката. 

Противно на логиката, отборът на Милан създаде най-доброто положение за гол след дузпата. В 39-та минута Бонавентура нацели гредата, след като засече с глава хубаво центриране на Бокети отляво. Андухар бе хванат в крачка и само изгледа топката, за негов късмет тях не попадна в мрежата му. 

Домакините отговориха със силен удар на Хамшик от границата на наказателното поле в 42-та минута. Игуаин също пробва късмета си две минути по-късно, но и той не успя да намери очертанията на вратата с шут от 20 метра. 

Наполи започна експлозивно и второто полувреме. Игуаин проби по лявото крило и пусна прострелно центриране по тревата. Топката стигна чак до другия край на наказателното поле, където Кайехон стреля без забавяне. Испанецът обаче нацели тялото на Палета и домакините спечелиха единствено корнер. 

Кайехон пропиля ново положение в 50-та минута, когато бе изведен от Инсинье зад защитата на гостите, но крилото не успя да отклони топката към съотборник. Само три минути по-късно упражнението се повтори - Инсинье изведе Кайехон, който този път реши да стреля, но ударът му от малък ъгъл бе достатъчно неточен, за да излезе в странично хвърляне. 

Натискът на Наполи не стихваше и в 59-та минута домакините вече виждаха първият гол в срещата. Кайехон центрира прострелно отдясно, Алекс отклони топката и за малко да си вкара автогол. Само че кълбото се отби в страничната греда. 

В 67-та минута Наполи поиска още една дузпа. Габиадини бе задържан за фланелката от Палета след центриране на Гулам отляво, но този път сигнал от главния съдия нямаше.

Защитата на Милан капитулира в 70-та минута. Хамшик остана непокрит в наказателното поле и с хубав удар прати топката в гредата, а оттам и в мрежата на гостите. Това бе седми гол на словака в Серия А този сезон.

Всичко приключи четири минути по-късно. Резервате Дрис Мертенс намери Игуаин на точката на дузпата, който с мощен удар се реваншира за пропуска си от дузпата - 2:0 за Наполи. Шокът за Милан бе пълен в 76-та минута, когато Габиадини вкара трети гол за Наполи с добавка отблизо. До края двата отбора просто изчакваха края на срещата и не създадоха нищо интересно пред нито една от двете врати. 

Наполи - Милан 3:0

Голмайстори:

Марек Хамшик (70) 

Гонсало Игуаин (74)

Маноло Габиадини (76)

Наполи: Мариано Андухар, Кристиан Маджо, Раул Албиол, Мигел Бритос, Фаузи Гулам, Жоржиньо (56 - Маноло Габиадини), Давид Лопес (84 - Себастиано Луперто), Хосе Кайехон, Марек Хамшик, Лоренцо Инсинье 67 - Дрис Мертенс, Гонсало Игуаин

Милан: Диего Лопес, Матия Де Шилио, Габриел Палета, Алекс, Салваторе Бокети (60 - Даниеле Бонера), Найджъл де Йонг, Андреа Поли, Марко ван Гинкел, Кейсуке Хонда, Джакомо Бонавентура (84 - Филипо Феличиоли), Матия Дестро (57 - Джанпаоло Пацини)