Докато Ювентус беше зает с това да си осигури четвърта поредна титла в събота, Милан също правеше стъпка напред за бъдещето си, която може да върне предишната слава на клуба. Моментът беше необичаен.

След месеци на преговори, Бий Таечабол се съгласи да вземе сериозен пакет от акциите на „росонерите“. И въпреки че все още няма индикации, че тайландецът ще стане мажоритарен собственик, неговото портфолио би било мечта за всеки клуб от подобен ранг.

„Миех чинии на 14 години, а до 16-та вече бях в недвижимите имоти“, коментира Таечабол пред Goal.com. Работех в ресторанта на родителите ми, защото те искаха да ме научат да уважавам парите. След това основах онлайн маркетингова компания за недвижими имоти, която направи голяма печалба на борсата. И така се започна всичко.

Семейство имаше големи позиции на борсата в Тайланд, но финансовата криза в Азия през 1997 година ни донесе само дългове. Аз заминах за Австралия, където се развих, придобих квалификация за строителен инженер, а когато тръгнах имах само 2000 долара. Там работих в няколко бранша, за да си позволя да живея нормално. За щастие, сега имам участие в много компании, които купих евтино и продадох скъпо“, заяви Мистър Бий.

Основният му фокус е личната му фирма „Thai Prime“, която инвестира в публични компании, около които в последствие се завъртат големите играчи в бизнеса. Бий Таечабол има интереси в редица сектори – финансови услуги, строителство, имоти, технологии, пътна инфраструктура, спорт и други. По този начин компанията му се превръща в лидер в цяла Азия и Австралия. 

Всичко това може да звучи като историята за Крал Мидас, но не така вижда нещата Мистър Бий. Въпреки всички тези успехи, 39-годишният бизнесмен е съвсем скромен и земен човек.

„Знам, че съм късметлия заради това, че имам хубав живот. Но все още искам да живея нормално. Все още искам да водя децата си на шопинг, да се грижа за тях. Това е много важно за съществуването на едно нормално семейство“, коментира Таечабол.

Различните отрасли, в които има познания, носят на тайландеца безброй контакти във всички области. Веднъж Мистър Бий каза: „Може да не притежавам милиард в кеш, но знам къде да ги намеря“.

„Това бе моят начин да кажа, че имам контакти, които биха ме подкрепили и биха ми били партньори. Много хора около мен са проявявали интерес към делата ми и са искали да участват с мен в различни области. С времето опознах много хора от много индустрии, така че ако искам да инвестирам, няма да е проблем за мен да си намеря партньори“, отсече тайландският бизнесмен.

Голямата цел на Мистър Бий обаче е да инвестира във футбола и по-специално в италианския футбол. „Баронеса Ротчайлд ми убеди да инвестирам в Милан. Нейното семейство не се интересува от футбол, а те са като мен – няма да се впуснат в него, към което не изпитват страст.

Започнах да гледам италиански футбол в началото на 90-те години, когато Милан бе много голям клуб. Серия А винаги ме е привличала, тъй като има много италианци в Австралия, така че още от дете гледах мачовете. Винаги ми е привличала.

Поради тази причина аз искам или Милан, или нищо! Не бих тръгнал да преговарям за който и да е друг клуб. Аз искам да имам страст към този клуб, само така мисля, че ще има добри резултати. Милан е едно от най-големите имена във футбола и потенциалът му е огромен, неизчерпаем“, каза още Бий Таечабол.

Ако Мистър Бий направи поне половината от това, което е сторил в бизнес индустрията, един от най-обичаните и уважавани клубове в света може да си върне старите времена.

Крис Воукс, Goal.com