Само преди по-малко от 5 години Милан имаше отбор, способен да надиграе и победи всеки клуб в Европа. Най-силното предимство на този тим бе самочувствието и напереността на играчите и само най-добрите можеха да им се противопоставят. Сега, за първи път откакто Силвио Берлускони закупи клуба през 1980 година, феновете на Милан вече знаят какво е да си от другата страна на пътя.

Ако в последните два сезона не бе потвърдено колко далеч от истината са „росонерите“, след загубата с 0:3 от Наполи вече всичко е ясно. От традиционния триумвират Милан, Интер и Ювентус само „Старата госпожа“ успя да се задържи на върха. Сега Наполи и Рома представляват новите лица в италианския елит.

Контрастът между качествата на футболистите на „Сан Паоло“ бе стряскащ. Домакините от Наполи бяха по-добри във всяка фаза на играта, може би с изключение на вратарския пост, където Диего Лопес още веднъж влезе в ролята на герой.

Пропадането биеше на очи най-вече в защитата. Матия Де Шилио – който само преди година бе обявяван за наследник на Паоло Малдини и играе постоянно в националния отбор на Италия, се сгромоляса величествено. Проблемите с физическото му състояние вероятно му донесоха липса на ритъм, но когато Де Шилио излизаше от терена, той имаше вид на тотално изгубил главата си човек.

Неделя определено не бе неговият де. След само 42 секунди 22-годишният защитник събори Марек Хамшик в наказателното си поле и направи дузпа. Директният червен картон вероятно бе пресилен, но самото нарушение бе ненужно – Габриел Палета бе подсигурил съотборника си при влизането на словашкия национал.

Но заради решението на рефера Паоло Мадзолени, Де Шилио трябваше да се прибере в съблекалнята, още преди да се изпоти. Милан трябваше да играе цели 89 минути с човек по-малко. Спасената от Лопес дузпа на Гонсало Игуаин даде временно надежди на „росонерите“, на пораженията вече бяха налице.

В остатъка от времето футболистите на Наполи показаха колко по-добри са от своите опоненти. „Росонерите“ се отбраняваха успешно в 70 от 89-те минути. Но когато Пипо Индзаги започна да прави промени в тима си през второто полувреме, играчите на които заложи просто не бяха достатъчно добри да направят разликата. Джанпаоло Пацини замени разочаровалия отново Матия Дестро след час игра. Даниеле Бонера пък смени на левия бек Салваторе Бокети.

Бокети, който не играеше на титулярната си позиция на левия бек, където замени контузения Лука Антонели, също имаше лош ден. Той бе виновен за положения на Наполи през неговата зона. За съжаление, Бонера не направи нищо повече. Девет минути, след като се появи в игра, 33-годишният защитник опита да изчисти топката с глава, но вместо това я сложи на крака на Хамшик, който заслужено вкара първият гол за Наполи с хубав фалцов удар.

Това даде началото на истинска вихрушка пред вратата на Милан и в следващите 6 минути Наполи вкараха още два гола. „Росонерите“ изглеждаха като далеч по-вдъхновен отбор, в сравнение с този от предишните седмици, но голът на Хамшик ги остави с широко отворена уста – отборът вече се бе предал.

Контрастът в класата между Наполи и Милан се видя при резервите. Рафа Бенитес подсили атаката си с белгийския национал Дрис Мертенс и изгряващата италианска звезда Маноло Габиадини. И двамата изиграха важни роли в тези шеметни 6 минути. Резултатът бе ясен – още една срамна загуба на Милан.

Преди седмица всички коментирахме, че в Милан има липса на лидери, а това е много важен аспект във футбола. Той е белег на класа, каквато освен в лицето на Диего Лопес, Милан не разполага. В момента няма играч на „росонерите“, който да поведе тима си срещу играчите на Наполи или Рома.

Милан трябва да преобърне отбора си наоколо. Имайки в предвид финансовият климат в Италия и неяснотата кой ще е собственик на клуба, „росонерите“ ще се нуждаят от известно време, за да се поправят. Този клуб вероятно ще бъде конкурентно способен след няколко сезона.

И все пак, ако досега не бе ясно, сега вече е. Милан вече не е сред топ отборите в Италия. Докато не оправят нещата си, те няма да бъдат дори близо до елита в Серия А.

Сам Лопрести, „Блийчър Репорт“