Милан допусна голям гаф и си усложни борбата си за Европа. "Росонерите" загубиха 1:2 от борещия се за оцеляване Емполи на своя "Сан Сиро" и не успяха да дръпнат на прекия си конкурент в класирането Интер.

Головете за изненадващия успех вкараха Мчедлидзе и Тиам, а Лападула върна едно попадение, но това се оказа недостатъчно. Големият герой обаче бе вратарят на гостите Лукаш Скорупски, който с невероятни намеси отчая "росонерите".

Тимът на Винченцо Монтела направи фрапантни пропуски в атака, които костваха трите точки.  Сусо изпорти дузпа през второто полувреме, Бака от два метра не можа да ритне топката във вратата, а в края Окампос удар гредата.

Въпреки загубата Милан остава на шесто място, като има две точки повече от седмия Интер. "Росонерите" все още се намират в зоната на евротурнирите, тъй като финалистите за купата на Италия Ювентус и Лацио ще са в топ 4.


Очаквано фаворитът в мача Милан тръгна в атака от самото начало. "Росонерите" бяха изключително активни по левия фланг, където набезите на Жерар Деулофеу създаваха всички по-опасни моменти пред противниковата врата. Емполи се бранеше стабилно, а наситената защита принуждаваше домакините да шутират от дистанция.

За няма и 15 минути на три пъти вратарят на Емполи Скорупски трябваше да се намесва след удари на Сусо и Лападула. Гостите отговориха плахо с далечен шут на Тиам, който обаче не бе проблем за Диджо Донарума.

В 20-ата минута Емполи издебна позаспалата защита на домакините и Ел Кадури се измъкна сам срещу Донарума, но излезлият напред вратар на Милан се намеси решително и опази мрежата си суха. Повече от половинча "росонерите" нападаха, но накрая вместо да вкарат, получиха гол.

В 40-ата минута след центриране от корнер Мчедлидзе се пребори с пазача си Сапата и с глава заби топката в мрежата на Донарума за 0:1.

След почивката положението на терена не се промени - Милан нападаше, а Емполи се бранеше. Гостите получиха сериозен удар, тъй като голмайсторът Мчедлидзе получи контузия и бе заменен от ветерана Масимо Макароне.

В 58-ата минута "росонерите" получиха златен шанс да изравнят, след като Скорупски непохватно събори Пашалич в наказателното поле и съдията Клаудио Гавилучи отсъди дузпа. Зад топката застана Сусо, който обаче би слабо в средата и Скорупски изби с крак.

Последва добавка, при която отново вратарят на Емполи се намеси решително и предотврати изавнителен гол. Малко след това влезлият като резерва Карлос Бака направи скандален пропуск. На два метра от голлинията, при паднал на земята вратар, колумбиецът не можа да засече топката в мрежата.

"Росонерите" си изпатиха от пропуските и Емполи с първата си сносна атака за второто полувреме вкараха втори гол. Хитрата лисица Макароне свали топката зад миланската защита за Тиам, който отблизо простреля Донарума за 0:2.

В 72-ата минута Милан най-накрая проби бетона на Емполи и се върна в мача. Лападула получи топката на скорост отдясно и с техничен удар по земя намери далечния ъгъл на безпомощния Скорупски.

В 80-ата минута "росонерите" изпуснаха пореден шанс при непряк свободен удар на границата на малкия пеналт. Лападула не успя да прекара топката през стената от играчи на голлинията и гостите запазиха преднината си.

В 85-ата Макароне можеше да довърши Милан, след като се измъкна сам срещу Донарума, но вратарят спаси удара на 37-годишния нападател. В края на мача Скорипуски отново геройски спаси удар на Палета с глава, а при добавката Окампос удари напречната греда.

В крайна сметка и 7-минутното продължение на мача не стигна на Милан за изравнителния гол и така Емполи стигна до сензационната си победа на "Сан Сиро"

Милан - Емполи 1:2

0:1 Мчедлидзе
0:2 Тиам 67
1:2 Лападула 72

Милан: Донарума, Калабрия, Сапата, Палета, Де Шилио (71 - Окампос), Пашалич, Соса, М. Фернандес (63 - Бака), Сусо (88 - Хонда), Деулофеу, Лападула

Емполи: Скорупски, Лорини (65 - Дзамбели), Белуши, Барба, Паскуал, Кроче, Диосе, Маури (57 - Тейо), Ел Кадури, Тиам, Мчедлидзе (53 - Макароне)

<div style="position:relative;height:0;padding-bottom:56.25%"><iframe src="https://www.youtube.com/embed/VO1r1CM0qco?ecver=2" width="640" height="360" frameborder="0" style="position:absolute;width:100%;height:100%;left:0" allowfullscreen></iframe></div>