Милан продължава да си играе с огъня и е на път да изпусне мястото си в Европа. "Росонерите" стигнаха само до 1:1 при гостуването си на Аталанта, при това с нередовен гол в самия край на мача.

След силно първо полувреме за бергамаските Конти даде преднина на домакините точно преди почивката. През втората част Милан се разигра, успя да изравни чак 88-ата минута чрез Деулофеу, който обаче се намираше в засада.

Така тимът на Винченцо Монтела записа пети пореден мач без успех, откакто на власт дойдоха новите китайски собственици. "Росонерите" остават на шестото място в класирането, но само с точка повече от Фиорентина и на четири от Интер, който в неделя приема Сасуоло и също може да стопи разликата.

За сметка на това Аталанта вече е сигурен участник в Лига Европа, след като няма как да изпадне от топ 6 в класирането.


Винченцо Монтела смени схемата на игра за гостуването на бергамаските. Обичайната 4-3-3 бе заменена от 3-5-2, за да се противодейства на съперника, който от началото на сезона прави фурор с 3-4-2-1 под ръководството на Джанпиеро Гасперини.

В халфовата линия на "росонерите" направи впечатление завръщането на капитана Рикардо Монтоливо, който влезе в игра за първи път от октомври насам, когато скъса коленни връзки.

Промяната в стратегията на Милан обаче не даде особен ефект. От самото начало на мача Аталанта бе по-агресивният отбор, с повече преса в средата на терена и по-опасни атаки. Все пак "червено-черната" защита не остави много работа за вратаря си Джиджо Донарума.

Едва в 27-ата минута Алехандро Гомес отправи първия точен удар във вратата на "росонерите", Донарума обаче бе на място и улови сигурно. Набезите на Милан бяха доста беззъби, липсваше завършващия удар.

В 33-ата Деулофеу получи добра топка отдясно, финтира противников защитник и от малък ъгъл стреля по диагонала, но Бериша спаси. Това бе и най-сериозната атака на Милан досега в мача.

В края на полувремето пред вратата на гостите завря. Първо Донарума парира излезлия сам срещу него Алехандро Гомес. Секунди по-късно в продължението на атаката вратарят на "росонерите" отрази остро центриране отляво, но защитата не успя да се намеси адекватно и Андреа Конти отблизо бутна топката в мрежата. Така Аталанта взе аванс в ключов момент, точно преди почивката.

Едва двайсетина секунди след началото на второто полувреме, Милан стигна до най-добрата си възможност за гол. Де Шилио центрира прострелно отдясно, топката мина през цялата защита на Аталанта и Пашалич я засече, но от малък ъгъл не успя да намери целта.

Малко след това хърватският халф отново бе много близо да изравни резултатът, след като засече с глава центриране от фаул на Сусо, но отново топката мина малко покрай вратата. Монтела засили нападението с пускането на Карлос Бака, а Милан продължи да натиска здраво своя съперник.

В тези минути Аталанта разчиташе предимно на далечни удари, като в 66-ата минута Донарума с мъка изби истински снаряд на Франк Кеси. Въпреки че владееше топката "росонерите" почти не застрашиха вратата на Аталанта.

В 83-ата минута Бериша спаси мощен удар на Лападула от границата на наказателното поле. Бетонът на бергамаските рухна две минути преди края на редовното време, благодарение и на съдийска грешка. Деулофеу получи топката в наказателното поле, финтира защитник и стреля, а след рикошет в Масиело, топката влезе в мрежата за 1:1.

От повторенията обаче се видя, че испанският нападател бе в положение на засада и голът е нередовен. До края Милан опита да направи обрат, но Аталанта устиска точката, с която си осигури участие в групите на Лига Европа.

Аталанта - Милан 1:1

1:0 Конти 44
1:1 Деулофеу 88

Аталанта: Бериша, Масиело, Калдара, Толой, Конти, Кеси, Фройлер, Спинацола, Кристанте (84 - Хатебур), Гомес (90 - Палоски), Петаня (71 - Куртич)

Милан: Донарума, Гомес, Сапата, Романьоли, Куцка (58 - Бака), Сусо, Монтоливо, Пашалич (78 - Бертолачи), Де Шилио (90 - Ванджони), Деулофеу, Лападула

Стадион: "Атлети Адзури д'Италия"
Съдия: Джанлука Роки