Без да впечатли с игра, новият Милан започна сезона с минимална победа 1:0 над Университатя Крайова на старта в Лига Европа. На стадиона в Северин край река Дунав успехът за "росонерите" в третия квалификационен кръг на турнира донесе едно от летните попълнения Рикардо Родригес в края на първото полувреме.

Университатя пък можеше и да стигне до положителен резултат, но Алесандро Митрица профука двете най-добри положения за своя тим. Двама бивши национали на България започнаха титуляри за тима от Крайова. Цял мач за домакините игра халфът Христо Златински, а Радослав Димитров бе заменен десетина минути преди края.  

Макар и абсолютен фаворит, тимът на Винченцо Монтела създаде твърде малко пред противниковата врата. Освен попадението на Родригес, опасностите за румънците се брояха на пръстите на едната ръка, като при най-сериозната младият нападател Патрик Кутроне удари греда.

От звездната лятна селекция сред титулярите започнаха голмайсторът Родригес, Франк Кеси и Матео Мусакио, след почивката като резерва се появи Андре Силва. Така Милан е с единия крак е в плейофите на Лига Европа, но трябва да си довърши работата на реванша след седмица на "Сан Сиро".


<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="bg"><p lang="en" dir="ltr">Red and Black midfield <br>Centrocampo rossonero <a href="https://twitter.com/hashtag/CraiovaMilan?src=hash">#CraiovaMilan</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/UEL?src=hash">#UEL</a> <a href="https://t.co/Ib7s3HgDPj">pic.twitter.com/Ib7s3HgDPj</a></p>&mdash; AC Milan (@acmilan) <a href="https://twitter.com/acmilan/status/890642655138291712">27 юли 2017 г.</a></blockquote>
<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Въпреки голямото фаворизиране на Милан двубоят започна съвсем равностойно. Ицо Златински отнесе няколко твърди влизания в началото и имаше нужда от медицинска помощ, но все пак стисна зъби и продължи срещата. "Росонерите" като че ли опипваха почвата и след около четвърт час погледнаха по-сериозно към противниковата врата.

В 20-ата минута дойде и първата опасност за румънците - Мбайе Нианг проби отдясно, влезе навътре и стреля по диагонала, но вратарят Каланчя бе добре пласиран и улови сигурно. Малко след това домакините от нищото стигнаха до отличен шанс за гол и без малко да шокират именития си съперник. Алесандру Митрица се измъкна от "червено-черната" защита сам срещу вратаря и стреля покрай него, но Донарума с блестящ рефлекс плонжира и изби топката.

Милан сякаш се стресна и бързо изнесе топката в половината на съперника. В 27-ата минута юношата Патрик Кутроне се озова очи в очи със стража на Университатя, но от малък ъгъл удари лявата врата на Каланчя. Румънците държаха фронта почти до края на полувремето, но в крайна сметка минута не им достигна.

В 44-ата минута Милан спечели фаул на десния фланг в близост до тъчлинията. Със силния си ляв крак Рикардо Родригес завъртя остро топката директно в далечния ъгъл на вратата покрай безпомощния Каланчя - 0:1.

В началото на втората част силни моменти имаше Мбайе Нианг, който на два пъти се измъкваше отляво в наказателното поле. При първия опит французинът стреля високо и не намери вратата, а при втория Каланчя спаси мощния му шут. Последва нов устрем на румънци, гарниран с нов голям пропуск на Митрица.

В 60-ата минута стражът на "росонерите" Донарума излезе при центриране от фаул и изби топката. Тя попадна в Митрица, който от двайсетина метра прехвърли вратаря на Милан, но топката мина на сантиметри покрай лявата греда. Малко след това Ицо Златински пробва мерника си извън наказателното поле, но не намери вратата.

В последните 15 минути силите на румънците се изчерпаха. Треньорът на Милан Винченцо Монтела пък реши да затвори мача с две дефанзивни смени, пускайки двама бека - Андреа Конти и Лука Антонели. Домакините опитаха финален натиск, но в крайна сметка "росонерите" не изпуснаха мача от контрол и си тръгнаха от Румъния с победата.

Университатя Крайова - Милан 0:1

0:1 Родригес 44

Университатя: Каланчя, Димитров, Спахия, Келич, Бричяг, Златински, Густаво, Митрица, Роси, Банку, Балуца

Милан: Донарума, Абате, Мусакио, Сапата, Родригес, Кеси, Монтоливо, Бонавентура, Наинг, Борини, Кутроне

Стадион: "Мунисипал"
Съдия: Хализ Йозкая (Турция)

<div style="position:relative;height:0;padding-bottom:56.25%"><iframe src="https://www.youtube.com/embed/7Ot598hKTto?ecver=2" width="640" height="360" frameborder="0" style="position:absolute;width:100%;height:100%;left:0" allowfullscreen></iframe></div>