Милан се върна към победите в италианското първенство след резила от Лацио (1:4) в миналия кръг. "Росонерите" удариха неудобния си съперник Удинезе 2:1 и се изкачи в топ 4 на класирането. В герой за тима на Винченцо Монтела се оказа новия нападател Никола Калинич, който с две клинични отигравания в наказателното пое заби двата гола за успеха.

Хърватинът можеше да запише хеттрик, но в края на двубоя реферът Марко Гуида му отмени гол след видео повторение заради засада. Гол на Лазаня от Удинезе също не бе зачетен при 0:0 . По-късно обаче крилото на "фриуланите" се разписа за 1:1, след нелепа грешка на домакините при изнасянето на топката.

С успеха Милан се нарежда на четвърто място, на три точки от триото на върха Ювентус, Интер и Наполи, които са безгрешни от началото на сезона.


Фаворитът Милан очаквано владееше инициативата през по-голямата част от мача, докато Удинезе разчиташе на здрава отбрана и дебнеше на контраатаки. В 8-ата минута "росонерите' стигнаха до първата си голова ситуация, при която Калабрия нахлу мощно по десния фланг и извади топката за Сусо. Испанецът овладя топката в наказателното поле и стреля мощно, но твърде високо.

Малко след това "фриуаланите" направиха ответен удар, но реферът Марко Гуида не им зачете гол. Лазаня се измъкна зад червено-черната защита и хладнокръвно пусна топката покрай Донарума, но нападателят на гостите се оказа в засада и резултатът остана нулев.

Към средата на полувремето Милан усили натиска си и пред противниковата врата завря. В 19-ата минута след центриране от корнер Никола Калинич засече топката с глава, но намери дясната греда. На самата голлиния Леонардо Бонучи можеше да направи добавка, възлова намеса на защитник обаче предотврати попадение.

В 22-ата минута Удинезе все пак рухна под напора на домакините. При поредното си включване отдясно Калабрия пусна остра топката по земя успоредно на вратата и Калинич отблизо мушна топката в мрежата за 1:0.

Скоро обаче Милан си направи мача по-труден. В 28-ата груба грешка на домакините в изнасянето на топката изведе сам срещу Лазаня, който с безпощаден удар простреля Донарума - 1:1.

"Росонерите" не загубиха самообладание и последва мигновена реакция. В 31-ата минута Кеси с чудесно центриране в наказателното поле намери Калинич, който отблизо забоде топката за втори път във вратата на Сиомне Скуфет. До почивката Милан не изпусна мача от контрол и запази преднината си.

През второто полувреме домакините отново атакуваха повече, но контрите на "фриуланите" не бяха никак безопасни. В 48-ата минута Бонавентура опита зрелищно изпълнение, но задната му ножица не се получи и слабата топка премина покрай вратата.

След около час игра Милан свали темпото и това даде възможност на Удинезе да изнесе играта в половината на съперника. В 63-ата Фофана проби мощно в наказателното поле и шутира от малък ъгъл, но Донарума бе добре пласиран и спаси. Малко след това резервата Риад Байич надскочи своя пазач в наказателното поле и стреля с глава, но малко над вратата.

"Росонерите" усетиха, че си иргаят с огъня отново настъпиха газта.  В 71-ата минута Рикардо Родригес изпълни страхотен фаул, но Скуфет изби под гредата. При последвалия корнер Кеси шутира мощно от границата на наказателното поле и само рикошет спаси "фриуланите" от трети гол.

Секунди по-късно много силния в този мач Калабрия се озова на голова позиция отдясно, но диагоналният му удар бе париран от Скуфет. Последва пропуск и на резервата Чалханоглу, който финтира защитник в наказателното поле и стреля с левия крак по диагонала, но покрай вратата.

В 81-ата минута Калинич бе близо до своя хеттрик, след като се измъкна от защитата на гостите и опъна мрежата за трети път. Последва обаче намеса съдиите с видео повторенията, след която Марко Гуида отсъди засада и попадението не бе зачетено.

Милан - Удинезе 2:1

1:0 Калинич 22
1:1 Лазаня 28
2:1 Калинич 31

Милан: Донарума, Мусакио, Бонучи, Романьоли, Калабрия, Кеси, Билия, Бонавентура (69 - Чалханоглу), Родригес, Сусо (69 - Кутроне), Калинич (85 - Локатели)

Удинезе: Скуфет, Ларсен, Данило, Найтинк, Самир, Бехрами (57 - Фофана), Де Паул, Барак, Янкто (74 - Матос), Лазаня, Макси Лопес (61 - Байич)

Стадион: "Сан Сиро", Милано
Съдия: Марко Гуида

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/-Tpj_5I0Rkg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>