Милан едва се спаси от голям резил във втория си мач от групите на Лига Европа. "Росонерите" победиха хърватския Риека 3:2 в късна драма с попадение минута преди края, след като до 84-ата водеха с два гола.

Тимът на Монтела изигра безличен мач, но с единствените си две ситуации порази противниковата врата чрез Андре Силва и Матео Мусакио. Хърватите показаха доста грамотна игра и само липсата на класа в предни позиции им попречи да отрано да накажат именития си съперник.

В последните пет минути на двубоя груби грешки в защита позволиха на Акости и Елез от дузпа да изравнят, преди юношата на Милан Патрик Кутроне да донесе победата за своя отбор. Така "росонерите" поведоха еднолично в класирането на група "D" с шест точки на две от втория АЕК.


Противно на очакванията Риека започна по-активно мача и можеше да шокира "Сан Сиро" с гол от съблекалнята. В 3-ата минута Хебер бе изведен на отлична позиция отдясно и стреля по диагонала от границата на наказателното поле, но топката профуча на метър-две покрай далечната греда. Малко след това при остро центриране отдясно защитник на домакините рисково изби топката покрай вратата в корнер.  

Класата на Милан си каза думата и при първата по-сериозна атака "росонерите" откриха резултата. Андре Силва проби по левия фланг, финтира пазача си и с хубав диагонален удар простреля Слуга за 1:0. Това бе и единственото добро нещо в атака за тима на Монтела през цялото първо полувреме.

В 26-ата минута Риека бе много близо до изравняването, след като Павичич се измъкна от "червено-черната" защита" и излезе очи в очи с вратаря Донарума, но от упор с глава стреля право в него.

До края на полувремето Милан се мъчеше да владее топката повече, но в атака бе напълно безидеен. В 40-ата минута Борини просто се отчете с ялов удар, който мина високо над вратата на хърватите.

След почивката скуката на "Сан Сиро" продължи, като Милан привидно държеше контрола на мача. В 53-ата минута домакините се възползваха от статично положение, за да вкарат втория си гол в мача.

След центриране от корнер Кутроне отклони топката на втора греда, след което Бонучи я върна пред голлинията и там Мусакио я засече в мрежата - 2:0. Така на практика "росонерите" при единствените си две ситуации пред противниковата врата успяха да забият двата си гола и без особени усилия да спечелят трите точки.

Вторият гол сякаш обезвери Риека и хърватите така и не успяха да се хвърлят в нападение, но това се оказа затишие пред буря за хърватите. Милан пък буквално доигра двубоя в пешеходно темпо, очевидно спести сили за предстоящото дерби с Рома в Серия "А", и това създаде проблеми в края на мача.

В 84-ата минута грешка на Бонучи позволи на Акости да излезе сам срещу Донарума, вратарят на Милан пресече топката на границата на наказателното поле, но тя се отби в нападателя на гостите и влезе в мрежата - 2:1.

Драмата дойде в самия край на мача - в 89-ата минута Романьоли сгреши фатално и събори Акости, а съдията Гринфелд отсъди дузпа. Елез бе точен от бялата точка и шокира домакинската публика на "Сан Сиро".

Милан обаче не се предаде и в 4-ата от 5-минутното добавено време Кутроне бе изведен сам срещу вратаря и макар от много трудна позиция с удар от движение пусна топката покрай Слуга и донесе трите точки за своя отбор.

Милан - Риека 3:2

1:0 Андре Силва 14
2:0 Мусакио 53
2:1 Акости 84
2:2 Елез 90-дузпа
3:2 Кутроне 90+4

Милан: Донарума, Мусакио, Бонучи, Романьоли, Абате, Локатели, Чалханоглу (46 - Бонавентура), Кеси (70 - Маури), Борини, Кутроне, Андре Силва (82 - Сусо)

Риека: Слуга, Вешович, Елез, Зупарич, Зута, Квързич (58 - Акости), Мишич, Брадарич, Хебер, Пулич (8 - Чрнич), Павичич (71 - Малес)

Стадион: "Сан Сиро", Милано
Съдия: Орел Гринфелд (Израел)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/hXpXIE7k93M" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>