С обещания за мащабна селекция, модерен стадион и светло бъдеще новите китайски собственици бяха очаквани като месии от феновете на "Милан". Осем месеца след като премина в ръцете на Юнхун Ли и водения от него консорциум Sino-Europe Sports Investment Management, един от най-успешните клубове в историята на футбола продължава да страда както на терена, така и извън него.

Дългоочакваното и проточило се повече от година пристигане на китайските инвеститори трябваше да даде тласък за връщането на "Милан" към старата слава. Вместо това смяната на собствеността разкри тревожното финансово състояние на един затънал в дългове клуб, който рискува да извърви пътя към фалита в следващите десет месеца. През април китайската компания купи "Милан" от бившия италиански премиер Силвио Берлускони за 740 милиона евро. Сделката трябваше да освободи клуба от дългове на обща стойност около 500 милиона евро, натрупани през последните 11 години от управлението на Берлускони.

С големи надежди беше очакван и летният трансферен прозорец, след като беше обещано сериозно подсилване на състава, за да могат "росонерите" да се върнат в битката за титлата. Клубът похарчи над 200 милиона евро за нови играчи. Единствено "Манчестър Сити" и "Пари Сен Жермен" бяха по-разточителни на пазара. Сред големите инвестиции в "Милан" бяха привличането на Леонардо Бонучи (42 млн.), Андре Силва (38 млн.), Андреа Конти (24 млн.), Хакан Чалханоглу (20 млн.), Матео Мусачио (18 млн.), Лука Билия (17 млн.) и Рикардо Родригес (15 млн.).

Оказа се обаче, че голяма част от операциите са финансирани със заем. Базираният в САЩ фонд за частни капиталови инвестиции Elliot Management е дал на Ли 180 милиона евро, за да бъде приключена сделката за собствеността, и още 125 милиона за летните трансфери, показа проучване на "Ройтерс". Заемът, който е с лихва от 11.5%, изисква от "Милан" да върне 350 милиона евро до октомври 2018 г. В противен случай клубът рискува да изпадне в неплатежоспособност. В края на септември стана ясно, че Ли вече е започнал отчаяно да търси нови инвеститори.

"Милан" отчете загуба от 75 милиона евро за 2016 г. Очакванията са клубът от Милано да бъде на червено и през настоящата финансова година. УЕФА вече започна проверка на "росонерите" заради подозрения в нарушаване на финансовия феърплей. В същото време Ли е останал единственият инвеститор, след като партньорите му се оттеглиха заради рестрикциите на китайското правителство по отношение на чуждестранните придобивки, особено във футбола. Продажбата на "Милан" предизвиква все повече въпроси заради неяснотата около самия Ли. През последните месеци "Ню Йорк таймс" е провел разследване, което е показало доста съмнителна липса на информация около 48-годишния китаец.

"Г-н Ли никога не е бил споменаван в списъците с най-богатите хора в Китай. Минната империя, която той е описал пред италианските футболни ръководители, е непозната дори в миннодобивната индустрия", заяви авторът на разследването Тарик Панджа. Според информация от Китай въпросните мини са собственост на инвестиционната компания Guangdong Lion Asset Management. Една съдебна процедура е показала, че е възможно Ли да има връзка с тази компания, но не е ясно какво точно. При проверката на "Ню Йорк таймс" се оказало, че офисите на компанията били в пълен безпорядък, а компютрите били с липсващи хард дискове.

От "Милан" твърдят, че собствеността на мините е била "проверена от адвокати и банки", участвали в продажбата на клуба. В същото време обаче компанията е сменила четири пъти собствеността си от 2016 г., като в два от тези случаи изобщо не са замесени пари. "Ню Йорк таймс" цитира и китайски записи, според които има "редица спорове между Ли и регулаторните органи в Китай". Неговият баща и брат му са били осъдени ефективно за нелегални бизнес практики. Ли е бил разследван, но не е обвинен в извършване на нарушения.

"Трябва да попитате италианските власти защо са разрешили продажбата. Като се има предвид как се развиват нещата в момента, може да се заключи, че това е срамна ситуация за италианския футбол. Цената на покупката и без това беше много висока, а в допълнение със заемите от Elliot това е бомба със закъснител, която чака да избухне. Не виждам как "Милан" може да изплати дълговете си с текущия приток на пари", каза още Панджа.

Oт "Милан" отказаха коментар по въпроса. Попитан за разследването на "Ню Йорк таймс", спортният директор на клуба Масимилиано Мирабели заяви пред "Медиасет": "Ние се придържаме само към конкретни факти. Няма да отговаряме всеки път, когато някой вестник реши да пише нещо за нас." Ситуацията в спортно-технически план не е много по-розова от тази във финансовия. "Милан" даде знак за леко съживяване, след като през миналия сезон спечели Суперкупата на Италия, завърши шести в Серия А и се класира за Лига Европа.

Изглеждаше сякаш клубът най-накрая е намерил точният човек за треньор в лицето на Винченцо Монтела. В трите сезона преди неговото назначение "росонерите" записаха седмо, десето и осмо място и за пръв път от 80-те години на миналия век не се класираха за евротурнирите в три поредни години.

Мащабната селекция през лятото обаче не доведе до очакваните резултати. Авантюрата с Монтела приключи бързо след шест загуби в първите 14 кръга на Серия А и няколко колебливи изяви в Лига Европа. Ръководството на "Милан" взе доста странно и посрещано неодобрително от феновете решение да назначи на поста бившия си играч Дженаро Гатузо. Заради сърцата игра и непримиримостта си той се превърна в един от големите любимци на тифозите. Треньорската му кариера обаче не започна впечатляващо.

Гатузо изкара общо 12 месеца в първите три клуба, които водеше - "Сион", "Палермо" и ОФИ (Крит). След това бившият полузащитник се задържа две години в "Пиза", с който през миналия сезон изпадна от Серия Б. След края му той беше назначен за треньор на юношите на "Милан" до 19 години. Гатузо е шестият постоянен треньор, който води първия състав на "росонерите", откакто Масимилиан Алегри напусна в началото на 2014 г. В този период бързо отидоха и си заминаха Кларънс Зеедорф, Филипо Индзаги, Синиша Михайлович, Кристиан Броки и Монтела.

Началото при Гатузо меко казано не беше обещаващо. В първия мач под негово ръководство "Милан" направи равенство 2:2 с абсолютния аутсайдер "Беневенто". Новакът в Серия А спечели историческа първа точка в елита на италианския футбол. При това тя дойде по много куриозен начин - с гол на вратаря в 95-ата минута. В тази ситуация бъдещето пред следващия съперник на българския шампион "Лудогорец" в Лига Европа не изглежда никак розово - както на терена, така и извън него. A славните дни са много далеч от хоризонта.


Материал на вестник "Дневник"