Пилотът на Ямаха Валентино Роси постигна първата победа в кариерата си от 15 месеца, след като триумфира в надпреварата за Гран При на Сан Марино на пистата „Мизано”.  Триумфът бе първи и за японския производител през 2014-а. 

За последен път италианецът спечели в Холандия в края на юни 2013-а, като вече има общо 107 успеха във всички класове, в които се е състезавал. 

Победата за Ямаха бе двойна, след като зад Роси завърши Хорхе Лоренсо на секунда и половина, а на подиума се качи Дани Педроса с Хонда. Лидерът в класирането Марк Маркес падна и завърши едва 15-и, но все пак взе 1 точка. 

В началото Лоренсо поведе, но скоро бързо бе изпреварен от Роси и Маркес, които започнаха да водят битка помежду си. При едно спиране обаче испанецът изпусна предницата на мотора си и се оказа на земята. Предишното му падане бе на „Муджело” през 2013-а. 

Въпреки разочароващото си представяне Маркес продължава да бъде убедителен лидер в генералното класиране с 289 точки, като втори е Дани Педроса с 215. Роси е трети с 214, а четвъртото място е за Хорхе Лоренсо, който е със 177.