Световният шампион Марк Маркес спечели първа позиция за неделното Гран при на Австралия във Филип Айлънд, след като даде най-добро време по време на квалификациите, преминали при ветровито и дъждовно време. Пилотът на Репсол Хонда, който спечели третата си титла в Кралския клас на световния шампионат по мотоциклетизъм през миналия уикенд, завъртя най-добра обиколка за минута, 30.189 секунди.

"Реших да поема риск и да направя тази обиколка, защото асфалтът изглеждаше напълно сух. Не знаем какво ще бъде времето в утрешния старт, така че няма как да кажа и какъв ще бъде подборът на гуми за него. Ще видим", каза Маркес, след като спечели за 65-и път в кариерата си квалификации на MotoGP.

Британецът Кал Кръчлоу спечели второ място за Хонда с време 1:30.981 минути, а Пол Еспаргаро с Ямаха довърши първия ред с трета позиция. Той завъртя обиколка за 1:31.107 късно в квалификацията и измести своя брат Алекс, пилот на Сузуки, до четвъртото място.

Седмицата в Австралия не е лесна като цяло, след като петъчните свободни тренировки бяха отменени поради непрестанен дъжд, а червеният флаг беше развят по време на четвъртата и последна сесия. Миналогодишният шампион Хорхе Лоренсо даде едва 12-о време с Ямаха в квалификацията, но поне участва в нея. Това не важи за неговия съотборник Валентино Роси, който отпадна още в първата пресявка.