Световният шампион за 2010 година Хорхе Лоренцо спечели надпреварата за Голямата награда на Франция – четвърти кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти на писта – Мото ГП.

Пилотът на “Ямаха” бе недостижим на мокрото трасе край Льо Ман и завоюва втората си победа за сезона, която му позволи да се изкачи на върха във временното генерално класиране.

Втори, за огромна радост на многобройните тифози, остана 7-кратният носител на титлата в кралския клас – Валентино Роси от тима на “Дукати”, а последното място на почетната стълбичка заслужи досегашният лидер в подреждането Кейси Стонър.

Надпреварата във Франция не изневери на себе си и за поредна година подложи състезателите и отборите на непредвидими метеорологични условия, като след вчерашната суха квалификация за място, днес официалната гонка бе на изцяло мокро трасе.

В тези условия опитът и рутината на отделни пилоти (особено на феноменалния Роси), компенсира изцяло по-слабите показатели на техните мотори и самото състезание се превърна в невероятно зрелище.

Веднага след угасване на светлините Кейси Стонър се изстреля на първа позиция, а плътно зад него се наредиха Дани Педроса, Хорхе Лоренцо, Андреа Довициозо и “Доктора”.

След първата обиколка Лоренцо успя да се откъсне на лидерската позиция, а двете заводски машини на “Хонда” постепенно започнаха да изостават и бяха застигнати от Валентино Роси.

Дани Педроса имаше известни проблеми със сцеплението и загуби няколко позиции, а Кейси Стонър и Валентино Роси се вкопчиха в люта битка за второто място.

Няколко обиколки преди края изглеждаше така, сякаш италианецът е изчерпал ресурса на “Дукати”-то си и се е отказал от борбата, но с фамозна маневра в последната обиколка той успя да изпревари австралиеца и да запише най-доброто си класиране, откакто се присъедини към скудерията.

Класиране за Гран При на Франция:

  пилот отбор време
1. Хорхе Лоренцо Ямаха 49:39.743
2. Валентино Роси Дукати  + 9.905
3. Кейси Стонър Репсол/Хонда  + 11.298
4. Дани Педроса Репсол/Хонда  + 29.361
5. Щефан Брадъл ЛЧР/Хонда  + 32.477
6. Ники Хейдън Дукати  + 32.842
7. Андреа Довициозо Ямаха Тех 3  + 59.759
8. Кал Крачлоу Ямаха Тех 3  + 1:05.152
9. Ектор Барбера Прамак  + 1:07.846
10. Алваро Баутиста Хонда/Гресини  + 1:13.193