Успешно завърши Световният MXGP/MX2 и Европейски EMX 125-250-300 шампионат по мотокрос в Селиево. В продължение на 2 дни световният елит в мотокроса беше гост на мотополигон „Горна Росица” край град Севлиево.

По време на 2-та състезателни дни над 30 000 човека изгледаха състезанията в различните класове, а представители на над 35 чуждестранни медии отразиха случващото се, както и потенциална зрителска аудитория от над 1 млрд. души от цял свят, благодарение на преките предавания на различните телевизии.

Тази година мотополигон „Горна Росица” изненада състезателите с нови подобрения на състезателното трасе. Общо 2 нови отсечки с дължина над 300 метра и 16 нови модифицирани елемента на трасето. Въпреки дъжда, който се изля над цяла България и не подмина Севлиево, организаторите се справиха отлично и поддържаха трасето денонощно. Състезатели и треньори отличиха „Горна Росица”, като за пореден път се обединиха около мнението, че трасето заслужено е определено за №1 в света.

По време на официалното откриване председателят на комисия „Мотокрос и супермото” към Международната федерация по мотоциклетизъм д-р Волфганг Сръб приветства с добре дошли всички, честити Великден и призова българското правителство да помогне на мотоциклетизма в нашата родина, защото би било срамно страната с най-добри трасета в света да остане без домакинства на международни състезания от догодина. От своя страна председателят на Организационния комитет на Grand Prix Bulgaria 2014 Румен Петков похвали родните състезатели и федерацията по мотоциклетизъм, като заяви, че е срамно на такъв шампионат да не присъства нито един представител на властта, нито дори депутат от региона.

Трима българи взеха участие в Grand Prix Bulgaria 2014, като най-добре се представи Майкъл Иванов (КТМ) , който в клас EMX125 се класира на изключително престижното второ място в общото подреждане и зае 4-та позиция с актив от 62 точки в генералното класиране. Другият ни представител, който дебютира във 2 кръг на Европейски шампионат в този клас, Георги Георгиев остана 35-ти в общото подреждане. Победител в този клас стана Дави Поотес (КТМ) от Холандия, трети се нареди Томас Силейка (КТМ) от Латвия.

Петър Петров зае престижното 6-то място след двата манша и завоюва 28 точки за генералното класиране, където се намира на 13-а позиция с актив от 70т. Победител в неговия клас стана Джефри Херлингс (КТМ), Холандия, втори се класира Арнау Тонус (Кавазаки), Швейцария, а трети остана Жорди Тишие (КТМ), Франция.

Следващото състезание от Европейския шампионат в класовете EMX65-85cc ще бъде на 27 април в Троян, като успоредно ще се проведе и 2-ри кръг на Републикански шампионат в отделните класове. Световният шампионат пък продължава с участието на Петър Петров на 4 май в Холандия.

След края на Световния и Европейски шампионат от Българска федерация Мотоциклетизъм заявиха, че ще продължат да работят ежедневно, както досега, за развитието на този спорт у нас, но правителството трябва да спази своите обещания към федерацията за отпускането на финансови средства, с които за вбъдеще да бъдем отново домакини на кръгове от Европейски и Световни шампионати.


 

Ето и всички призьори от Grand Prix Bulgaria 2014:

EMX125

EMX250

EMX300

MX2

MXGP

1.Дави Поотес (КТМ) Холандия

1.Хорхе Сарагоса (Кавазаки) Испания

1.Самуеле Бернардини (ТМ) Италия

1.Джефри Херлингс (КТМ) Холандия

1.Антонио Каироли (КТМ) Италия

2.Майкъл Иванов (КТМ) България

2.Бен Уотсън (КТМ) Великобритания

2.Марко Мади (КТМ) Италия

2.Арнау Тонус (Кавазаки) Швейцария

2. Готие Полин (Кавазаки) Франция

3.Томас Силейка (КТМ) Латвия

3.Стивън Кларк (КТМ) Великобритания

3.Томс Макукс (КТМ) Латвия

3.Жорди Тишие (КТМ) Франция

3.Джереми ван Хоребийк (Ямаха) Белгия

Напиши коментар