Уникална глупост на Лоран Косиелни лиши Арсенал от шанса да спечели първи трофей от 2005 година насам. Французинът подари топката на Обафеми Мартинс, който вкара победния гол в 88-та минута, носейки победата за Бирмингам с 2:1 във финала за Карлинг Къп.

Преди това Бирмингам поведе в средата на първото полувреме с гол на Никола Жигич, но малко след това Робин ван Перси изравни с красив гол.

"Артилеристите" имаха преимущество през по-голямата част от мача и особено през второто полувреме пропуснаха доста положения. Победа на Бирмингам обаче бе напълно справедлива, тъй като още в началото на мача съдиите сериозно ощетиха тима на Алекс Маклийш.

Това е трети пореден загубен финал за Арсенал, след 2006 в Шампионската Лига срещу Барселона и 2007 отново за Карлинг Къп срещу Челси. За Бирмингам пък това е едва втори трофей във витрината в 136-годишната история на клуба след като през 1963-та година отново бе спечелена купата на Лигата.


Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер трябваше да се справя без двама от основните си футболисти в лицето на капитана Фабрегас, както и Тио Уолкът. "Сините" също имаха кадрови проблеми и мача пропускаше бившия артилерист Александър Хлеб.

Още във  2-та минута съдиите направиха изключително груба грешка. Лий Бойър бе изведен сам срещу вратаря и след като го заобиколи, Шчесни го фаулира. Това трябваше да бъде стопроцентова дузпа и по всяка вероятност директен червен картон. Страничният рефер обаче бе вдигнал флага за засада, но на повторението се видя, че Бойер бе поне на метър зад защитата на Арсенал.

Това позволи на Арсенал да наложи своя стил на игра и да притисне съперника. В 8-та минута Аршавин добре се завъртя покрай защитник в наказателното поле и отправи опасен удар отблизо, но Фостър спаси. В следващата минута Йохан Джору пропусна да засече с глава само на 3 метра от вратата.

Самир Насри пък показа чудесната си техника, като слаломира през 4 защитника и накрая опита силен диагонален удар, но не намери очертанията на вратата.

В 28-та минута обаче Бирмингам изненадващо поведе в резултата. След центриране от корнер Роджър Джонсън надскочи Косиелни около дузпата и насочи топката към вратата, а там двуметровия Жигич я отклони и така преодоля Шчесни.

Арсенал можеше да отговори почти веднага, но Робин ван Перси стреля неточно с глава след центриране на Аршавин.

Малко след първия си гол, Бирмингам можеше да удвои резултата. След атака на Гарднър Жигич получи топката непокрит в наказателното поле, но стреля в тялото на излезлия да го пресрещне Шчесни.

В 39-та минута Арсенал изравни след масирана атака. Първо страхотен удар на Уилшър тресна гредата. При продължението на атаката обаче топката попадна в Аршавин, който технично преодоля защитник и от аутлинията центрира назад в наказателното поле, където Робин ван Перси с красив удар от въздуха вкара топката в мрежата.

Второто полувреме започна отново с преимущество на Арсенал и Томаш Росицки за малко да направи 2:1. Бакари Саня центрира ниско отдясно и чехът засече от движение от точката на дузпата, но топката профуча покрай гредата.

Бирмингам играеше по-прибрано в половината си, но въпреки това бе много близо до гола в 57-та минута. След грешка в защита на Джору се стигна до меле пред наказателното поле и накрая Гарднър отправи удар от 15 метра, който тресна страничната греда.

В следващата минута се стигна до спорна ситуация, при която Арсенал не спря играта при контузен играч на Бирмингам. Бендтнер навлезе в наказателното поле и успя да нанесе удар отблизо, но Фостър спаси с чудесна реакция.

В игра за Арсенал влезе Маруан Шамак и секунди след появяването си нападателят отне топката от защитник по крилото и навлезе в наказателното поле. След това комбинира с Бендтнер и накрая топката попадна в Росицки, но опитът му да засече с петичка бе неуспешен.

Натискът на "Артилеристите" се засилваше и още в следващата атака се наложи Фостър да прави поредното си страхотно спасяване след опасен удар на Самир Насри. Секунди по-късно французинът имаше още по-удобна ситуация да покаже мерника си от фаул на опасна позиция, но ударът му бе слаб.

В последните минути обаче темпото на игра спадна и мачът вървеше към продължения. Само две минути преди края обаче  уникална глупост на Лоран Косиелни доведе до гол за Бирмингам. Французинът не успя да изчисти едно абсолютно безобидно центриране в наказателното поле и така излъга чакащия да улови топката зад него Шчесни. Така кълбото попадна в Обафеми Мартинс, който от 5 метра вкара в абсолютно опразнената мрежа.

В даденото от съдията продължение Мартине бе близо да вкара и втори гол. Неубедителна игра в защита на Джору му позволи да излезе сам срещу Шчесни, след това Мартинс го заобиколи, но от аутлинията нямаше как да стреля в празната мрежа и накрая опасността отмина.


Арсенал - Бирмингам 1:2

0:1 Жигич 28
1:1 Ван Перси 39
1:2 Мартинс 89


Арсенал: Шчесни, Клиши, Джору, Косиелни, Саня, Сонг, Уилшър, Росицки, Насри, Аршавин (77 Шамак), Ван Перси (69 Бендтнер)

Бирмингам: Фостър, Кар, Джонсън, Риджуел, Жиранек, Ларсон, Гарднър (50 Бусежур), Фъргюсън, Бойер, Фейхи (83 Мартинс), Жигич (92 Джером)