Ако си мислите, че това което виждате на футболен мач, е това което е, помислете отново. След 2000 година над 30 страни проведоха разследвания по обвинения в уреждане на футболни срещи.

От Китай до Южна Африка, от Италия до Португалия и от Бразилия до Англия има доказателства и много слухове за уредени мачове. Управляващите органи в лицето на футболните асоциации и полицията обаче в повечето случаи си правят оглушки и много рядко налагат сурови наказания за виновните.

Ако за едно танго са необходими двама души, то за уговарянето на футболен мач (не само в България) често са нужни много повече хора. Уговарящите може да са хора с пари и власт, които в последно време са клубни президенти, комарджии, организирани престъпници или и трите едновременно.

Уреждането на един мач включва опити да се гарантира не само победа или загуба, пазарът на залози напоследък стана много сложен - стигна се до уреждането на определен брой корнери, странични хвърляния, както и брой и време на падане на головете. Световният пазар на футболните залози се разраства главоломно, особено в Източна и Югоизточна Азия, както и на Балканите.


Президентите на клубове, комарджиите и организираната престъпност
Тази съвкупност е свързана в мрежа и урежда мачове по най-различни и всевъзможни начини. Те могат например да подкупят другите отбори да загубят, за да избегнат изпадане, или да "помолят" другите отбори да не си дават много зор.

Големите играчи обаче предпочитат сигурността пред шанса. Президентите, комарджиите и организираната престъпност "работят" с треньори, играчи, съдии, като използват най-различни методи за уреждането на един мач.


Треньорът
Ако имате треньора в джоба си, можете да сте сигурни, че той ще подбере най-слабия отбор и че контузените играчи, както и дълбоките резерви ще получат златен шанс да се "изявят".

Отборът
На играчите се плаща, за да играят, но срещу прилична сумате могат само да се "разхождат" на терена срещу определен противник. Вратарят е страхотно средство, ако искате да загубите даден мач, но пък е най-малко полезен, ако искате да спечелите такъв.

Защитниците имат огромно влияние върху играта близо до наказателното поле. Именно за това централните защитници са отлично средство за уреждане на мачове.

Халфовете - най-добре е да се подкупват на групи. Един муден полузащитник, който гледа да се измъкне от борба за топката или подава неточно, може бързо да привлече вниманието, защото лесно се забелязва всяко негово грешно отиграване.

Нападателите са полезни само, ако ви трябва някой, който да пропуска създадените от "нехванат" полузащитник положения.


Съдиите
Искате ли нещата да станат така, както искате? Отивайте директо към главните рефери. Именно най-големият скандал в германския футбол избухна след замесен главен съдия (Робърт Хойцер).

Резултатът изглежда неприемлив? Какво ще кажете за една дузпа или няколко червени картона? Грешният отбор бележи - просто отменяме гола. Главният съдия е най-важната фигура, която трябва да бъде "хваната", ако искате да бъде уговорен даден мач и да сте напълно сигурни в това.

Той има тоталния контрол над срещата и с ключовите си решения е този, който знае как може да се уреди почти всеки мач. Естествено и той няма как да уреди срещата Барса - Славия, ако такава някога се състои.

Асистентите сами по себе си не са много полезни, но могат да окажат ключова помощ за даден отбор, ако главният съдия вече е "хванат". Помощник-съдиите могат да направят от правилото за засада доста "разтегливо" понятие.


Методите
Парите, особено в брой, са най-често използваното средство за влияние. Стимулите може да включват още къщи, коли, скъпи часовници, екскурзии, много изгодни заеми, проститутки и други. Изнудването също е метод за уговаряне на мачове.

Наглото скалъпване на компромати за някой съдия преминава в откровено изнудване. Също така може да има директни заплахи към даден участник от срещата (съдия, треньор или играч) или косвени заплахи към семейството му.

Ако все пак нещо се обърка - мачът просто бива спрян. Примери за това дори и в България има. Срещата Локомотив Мездра - ЦСКА от пролетта на 2009 г. Тогава публиката на "армейците" нахлу на терена и прекъсна пародията, но почти винаги се залага на спиране на електрическото осветление.


Най-известните доказани уреждания на мачове

Олимпик (Марсилия)
Колоритният Бернар Тапи видя отбора си да печели дубъл - титла на Франция и Шампионската лига през 1993 г. Всичко се преобръща, когато се разбра, че той е платил на Валансиен, за да не се напряга в мача си срещу Олимпик. Титлата на марсилци бе отнета, а Тапи прекара шест месеца в затвора.

"Калчополи"
"Калчополи" е цяла система от уреждане на мачове. В центъра на този грандиозен скандал бе генералният мениджър на Ювентус - Лучано Моджи и включва замесени играчи, съдии, акционери и агенти. Мрежите на Моджи от влияние и власт са упражнявали натиск в полза на Ювентус в продължение на цяло десетилетие. Когато през 2006 г. случаят излиза на бял свят Ювентус е изпратен в Серия Б и му е отнета спечелената шампионска титла.

Паоло Роси
Голаджията на Перуджа влиза в затвора заради черно тото. Скандалът избухва през 1979 г. Нападателят е осъден на три години затвор за манипулиране на мачове. Това означава, че трябва да пропусне Световното първенство през 1982 г. Роси е помилван и се превръща в герой за Италия. Бившият затворник става голмайстор на първенството и е с основна заслуга за спечеленана световна купа.

Роберт Хойцер
Скандалният футболен съдия бе осъден на 2 години и пет месеца затвор, тъй като бе уличен в уреждане на мачове и предизвика най-големия скандал в родината си. Хойцер беше признат за виновен, че е манипулирал срещи, които са донесли оборот от 2 милиона евро на хърватския комарджия Анте Шапина.

Берое - Янтра
Това е единствената среща в България, за която е доказано, че е била манипулирана или са направени опити за това. Мачът е от 1993 г., като най-интересното е, че старши треньор по това време на Янтра е Михаил Мадански, който сега води футболните ни национали.

Мадански е бил и един от основните заподозряни за далаверата, като му е отнето правото да упражнява професията си. Другите участници са двамата президенти Атанас Атанасов-Кеби и Дарин Цокев, както и футболистите Огнян Радев (Берое) и Стефан Бачев (Янтра).

Историята започва няколко дни преди самата среща, когато от Янтра "превеждат" 90 000 лв. на старозагорци, за да не се напрягат и да им подарят победата.

Янтра е изхвърлена в Б група, Радев и Бачев получават сурови наказания, а Мадански е спрян от треньорската професия. И до днес версиите на двете страни - Берое и Янтра, са коренно различни и всеки отрича вината си.


Димитър Витанов, Gol.bg