Седмица след края на олимпийските игри надпреварата за медали вече е в историята. Спортистите се доказаха, медалистите са ясни, резултатите са налице.

След рекордите на пистата пък дойде време и за държавниците да извадят пачките и да възнаградят подобаващо заслужилите.

Родните спортисти „спестиха” парите на данъкоплатците и само с два медала България се бръкна за близо 1,5 милиона лева награден фонд, пише "Тема спорт".

Руските атлети може и да се провалиха в борбата да влязат на челните първи две места по брой медали, като отстъпиха на САЩ и Китай, но със сигурност излязоха начело в сумата, която държавата отпусна.

Лично Путин награди отличилите се спортисти, на които бяха раздадени над 5,5 милиона долара награден фонд. Всеки, спечелил златен медал, получи от държавата 135 000 долара, сребърните медалисти си заработиха по 81 000, а бронзовите – 54 000.

В САЩ, която оглави класацията по медали, парите, определени от държавата, далеч не са бомбастични – 25 000 долара за златен, 15 000 за сребърен и 10 000 за бронзов медал. Трябва обаче да се отбележи, че всяка отделна федерация определи извънредни стимули за своите атлети.

Така например в колоезденето бяха обявени допълнителни 100 000 долара. В далеч по-непопулярната борба обаче двамата олимпийски шампиони на САЩ се пребориха за скромните... $250 на човек като допълнителна надбавка.

Всеки един от 38-те олимпийски шампиони на Китай пък получи по 50 000 долара за златния си медал. 50-те атлети на държавата, които останаха със сребърни и бронзови отличия, обаче останаха без финансово изражение на олимпийския медал.

Кубертеновият принцип за страни като Великобритания пък е още по-ярко изразен. Домакините се наредиха на трето място по медали на олимпийските игри в Лондон. Шампионите обаче няма да получат и цент.

В замяна на това пощенските служби на Нейно Величество Елизабет II съобщиха, че ще пребоядисат от червено в златно пощенските кутии на всеки златен медалист от Обединеното кралство.

Най-щедро възнаградени безспорно пък бяха грузинските спортисти с 1,2 милиона долара за олимпийска титла. В Лондон Грузия спечели 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медал.

Азербайджан също примамва с огромни премии ($510 000), а именно и те са част от примамката, с която доста българи избраха да се състезават под чужд флаг. Казахстан, Киргизстан и Италия пък допълват Топ 5 на най-високо заплатените спортисти.

Така например казахстанският олимпийски комитет ще заплати 250 000 долара за златния медал на 19-годишната Зулфия Чиншанло, която постави и нов световен рекорд във вдигането на щанги.

В друга бивша съветска република – Латвия, златото пък бе оценено на 172 хиляди долара, среброто на 103 000, а бронзът на 62 180. Австрия обещаваше буквално да позлати медалистите си в Лондон.

Държавата нахъсваше спортистите си със златни монети от серията „Виенската филхармония”. Тази колекция съдържа една от трите най-популярни инвестиционни монети в света.

Всяка монета, съдържаща една тройунция (31,103 грама) чисто злато с проба 999,9, е с официален номинал 100 евро. Стойността обаче се определя от текущата цена на златото на пазара на скъпоценните метали и реалната й цена е около 27 000 евро.

Атлетите обаче няма да получат нищо, тъй като австрийските спортисти претърпяха пълен крах и не спечелиха нито един медал в Лондон.

Индийските спортисти също бяха надъхвани с чисто злато. За олимпийска титла спортистите бяха поощрявани с още един златен медал с тегло 5 кг като премия от бизнес групировката Сахара груп.

Атлетите не успяха да стигнат до олимпийската титла, но страната все пак има двама олимпийски вицешампиони, които ще получат по 3 кг злато, и четирима бронзови медалисти, които ще бъдат възнаградени с по 2 кг.

Собственик на златна мина обяви „златни” премии и за малайзийските представители. За олимпийско злато всеки един представител на Малайзия щеше да получи златно кюлче на стойност 500 000 евро. Спортистите обаче заработиха единствено един сребърен и един златен медал.