Борусия Дортмунд победи Реал Мадрид с 2:1 в двуостър двубой от третия кръг на група "D" в Шампионската лига, който се игра на стадион "Сигнал Идуна Парк" пред близо 66 000 зрители.

"Жълто-черните" поведоха в края на първото полувреме чрез Роберт Левандовски, възползвал се от грубата грешка на централния бранител Пепе. Само две минути след това обаче Месут Йозил изведе Кристияно Роналдо с приказен пас от дълбочина и португалецът изравни след хубав прехвърлящ удар с десния крак.

В първата половина на втората част Борусия бе по-активният отбор и логично стигна до ново попадение, което бе дело на крайния защитник Марсел Шмелцер. Реал опита натиск в последните минути, но защитата на германците бе на висота.

Така Борусия Дортмунд излезе на върха в група "D" със 7 точки, докато фаворитът Реал остана втори с шест пункта. Аякс удари Манчестър Сити и вече се намира на трето място с актив от три пункта, докато "гражданите" са на дъното с една-единствена точка.



Съперниците се "захапаха" още от началния съдийски сигнал, налагайки много високо темпо на игра. Домакините бяха малко по-дейни, но трудно намираха пролуки пред наказателното поле на гостуващия състав.

В петата минута Кристияно Роналдо овладя топката след грешка на Ройс и моментално се втурна по лявото крило, след което центрира по земя към точката на дузпата. Месут Йозил опита удар от движение, но се размина с топката. В последния момент бранител на Дортмунд успя да изчисти напред, откъдето Ди Мария шутира, но спечели само корнер, от който не се стигна до нищо сериозно.

След това Себастиан Кел заложи на бомбен изстрел от над 20 метра, който затрудни изключително много Икер Касияс, но испанският страж успя да парира. Последваха два поредни неточни удара на Роберт Левандовски, който не отигра добре с глава, а после и с левия крак.

В средата на първото полувреме наставникът на гостите Жозе Моуриньо бе принуден да извърши смяна, тъй като Сами Кедира получи контузия. На мястото на германския национал влезе Лука Модрич.

Страхотна техника демонстрира аржентинецът Анхел Ди Мария, който финтира цели трима футболисти на Борусия на границата на наказателното поле, след което се завъртя и с много силен шут с левачката прати топката над вратата.

Реал Мадрид увеличи оборотите и в рамките на една минута два пропуска направиха Анхел Ди Мария и Кристияно Роналдо, като португалецът за пореден път се освободи по лявото крило и отправи силен шут, който профуча на метър и половина от вратата на германците.

Испанският първенец имаше осезателно предимство във владението на топката, но Дортмунд бе тимът, който създаде най-чистото голово положение, когато Гьотце извади топката извън наказателното поле за Кел. Опорният полузащитник реши да стреля фалцово с левия крак. Кълбото летеше застрашително под напречната греда, но невероятният Икер Касияс отново "заключи" вратата си и изби в корнер след поредната акробатична намеса.

След половин час игра дойде време и за Майкъл Есиен да опита късмета си. Изпълняващият ролята на ляв бек полузащитник наблегна на топовен шут, който мина над вратата, пазена от Вайденфелер.

В 36-тата минута Пепе не успя да изнесе топката в предни позиции. Тя се оказа притежание на Себастиан Кел, който веднага изведе Роберт Левандовски сам срещу Касияс и полякът не сбърка, стреляйки в близкия ъгъл с десния крак.

Две минути по-късно обаче ентусиазмът на "жълто-черните" бе охладен. Месут Йозил показа страхотен поглед върху играта, разтегляйки наляво към Кристияно Роналдо, който бе оставен непокрит от двама футболисти на германците. Лидерът на мадридчани прехвърли елегантно излезлия напред Вайденфелер и така резултатът бе изравнен.

Към края на първото полувреме Марио Гьотце отправи слаб шут по земя, а в ответната атака Серхио Рамос стреля неточно над вратата на германския първенец.

Статистиката на почивката показа леко предимство на Дортмунд по отношение на отправените удари - 7:6, но Реал притежаваше кълбото в 55% от игровото време.

След подновяването на играта Икер Касияс за пореден път извади своите, спасявайки плътен изстрел на Марио Гьотце, който бе намерен по чудесен начин от Пишчек. После Ройс реши да шутира директно от фаул и отново невероятният Икер изби в корнер.

Реал Мадрид също показа зъби. Карим Бензема изведе Анхел ди Мария отдясно и този път аржентинецът реши да не залага на силата, а на добре пласиран удар по земя, но кълбото мина на метър от лявата греда на Вайденфелер.

Сред най-активните футболисти на домакините през втората част бе Свен Бендер. Младокът опита на два пъти мощни удари от дистанция, но и в двата случая шутира над вратата.

В 64-тата минута Марио Гьотце центрира отдясно и Касияс боксира. Топката обаче попадна на левия крак на Марсел Шмелцер, който моментално стреля във въздуха и успя да вкара кълбото във вратата на испанския колос.

Сценарият от първото полувреме можеше да се повтори. Едва излезли напред с гол аванс, домакините не бяха особено концентриране в задни позиции. Себастиан Кел сбърка много грубо и Лука Модрич можеше да изравни, но бранител на Борусия блокира удара му.

Четвърт час преди края на редовното време Дортмунд можеше да довърши своя опонент. Гроскройц се втурна по дясното крило и вместо да подаде в центъра към Роберт Левандовски, той отправи неточен изстрел по диагонала.

Малко по-късно защитникът на германския шампион Невен Суботич внесе напрежение в редиците на своя тим, след като изчисти нескопосано и Вайденфелер трябваше да се разтегне, за да спаси своите от втори гол.

Реал Мадрид опитваше да атакува най-вече по лявото крило, където постоянно сновеше Кристияно Роналдо, но дефанзивният вал на Дортмунд се държеше в заключителните минути на срещата. Шут на Ди Мария прелетя над напречната греда.

В 88-та минута Левандовски бе на удобна позиция в малкия пеналт, но стреля встрани от вратата на мадридчани, които отговориха с неточен удар на Есиен с глава. В последните минути гостите опитаха хаотичен натиск, който не даде резултат.


Борусия Дортмунд - Реал Мадрид  2:1

1:0  Роберт Левандовски - 36'

1:1  Кристияно Роналдо - 38'

2:1  Марсел Шмелцер - 64'

Дортмунд:  Вайденфелер, Суботич, Хумелс, Шмелцер, Пишчек, Кел, Бендер (Гюндоган - 67'), Гроскройц, Гьотце (Шибер - 87'), Ройс (Перишич - 91'), Левандовски

Реал:  Касияс, Варан, Пепе, Рамос, Есиен, Алонсо, Кедира (Модрич - 20'), Ди Мария, Йозил, Роналдо, Бензема (Игуаин - 73')