2012 година ще се помни дълго от спортистите. От една страна, имаше лятна Oлимпиада, от друга – Европейско първенство по футбол. Два огромни спортни форума, които донесоха много емоции.

Но 2012 г. ще се запомни и с многото гафове, които направиха спортистите. Може би най-големият гаф в световен мащаб го направиха маите, които предсказаха края на света на 21 декември, но това не се случи.

Ако оставим маите настрана, като говорим за гафове, веднага се сещаме за съдиите на спортните срещи. А ако тръгнем да изброяваме техните гафове, наистина ще стигнем до края на света. Все пак говорейки за съдиите, не бива да подминаваме съдиите в американската Национална футболна лига. Заради неразбирателство между реферите и футболната лига повече от месец срещите бяха ръководени от аматьорски съдии. Някои от тях дори били уволнени заради некомпетентност от женската лига за футбол по бельо.

В последно време особено във футбола се говори за влизането на технологиите. Но и те понякога не са надеждни. Така беше на световното първенство по биатлон. През март легендата на спорта Оле Ейнар Бьорндален направи точен изстрел в мишената, но тя не се затвори и той въртя допълнителна наказателна обиколка. Това позволи на Словения да спечели златните медали, но след контестация на Норвегия бе намалено времето с 28,4 секунди, което позволи на норвежците да вземат златото от врата на словенците.

Защитникът на футболния Челси Джон Тери винаги е бил в челните редици по гафове. Тази година той се занимаваше основно с делото за расизъм срещу него, заведено от защитника на КПР Антон Фърдинанд. Тери бе оправдан, но междувременно успя да разклати устоите на футболната асоциация на страната. Организацията се замисли дали да не премахне ръкостисканията преди мач, след като много играчи отказаха да поздравят бранителя. Заради накърняване на имиджа на играта ФА се ядоса на Тери и го наказа с четвърт милион паунда. По-големият гаф на Тери бе, като изрита без топка играч на Барселона в полуфинала от Шампионската лига и бе наказан да не играе на финала. Неговите съотборници геройски устискаха и отстраниха Барса на магия, след което направиха същото и с Байерн на финала. На Тери все пак му разрешиха да излезе и да вдигне купата.

Като става въпрос за грандиозни гафове, няма как името на Ланс Армстронг да не излезе на преден план. Едва ли има друг спортен идол, който да се сгромоляса толкова шумно. “Железният тексасец” пребори рака, но не и обвиненията в допинг. През 2012-а му бяха отнети и седемте титли от Тур дьо Франс, след като американската антидопингова агенция го обвини, че е разработил най-детайлната, професионална и успешна допинг програма в историята на спорта. Присъдата бе взета без нито едно пряко доказателсво и без нито една положителна допинг проба от Армстронг, но благодарение на показанията на неговите бивши съотборници. Ланс отказа да обжалва обвиненията и се примири, че това ще му донесе над 50 млн. долара загуби.

И понеже най-голямото събитие тази година беше Олимпиадата в Лондон, оттам има доста пикантни гафове. Своето име опетниха няколко азиатски състезатели по бадминтон, които създадоха грандиозен скандал. В опит да избегнат по-трудни съперници в следващия етап на турнира общо четири двойки потъпкаха всички морални принципи на олимпийското движение и нарочно загубиха последните си мачове от груповата фаза. Двама китайци, четирима от Южна Корея и двойка от Индонезия се подиграха с всички и след като в мачовете им най-дългото разиграване беше едва четири удара, бяха безцеремонно изхвърлени от Игрите.

Най-големият гаф на олимпиадата сътвориха домакините.  Организаторите объркаха флаговете на Северна и Южна Корея преди мач от женския футболен турнир. Това предизвика огромен скандал и севернокорейките отказаха да излязат на терена да играят, докато грешката не бъде поправена. След гафа самият премиер на Англия Дейвид Камерън се извини и обеща, че това повече няма да се повтаря.

Грешките обаче не само се повториха, ами даже се потретиха. Украинският външен министър Константин Гришченко се оплака, че в биографиите на родените в Украйна руски атлети Украйна е изписана като регион на Русия.  Ироничното е, че в следващия път издънката на организаторите засягаше не друг, а именно собственият им тим. Футболистът на Великобритания Джо Алън бе изписан като англичанин, макар всъщност да е уелсец. 22-годишният Джо Алън имаше вече 8 мача за националния отбор на Уелс, когато в изписването за мача бе оповестен като англичанин.

Не само организаторите обаче объркаха сериозно нещата. Гъркинята Вула Папахристу изобщо не получи възможност да стигне до британската столица. Тя разбра колко опасни могат да бъдат коментарите в социалните мрежи, след като бе зачеркната от списъка с участници на Олимпиадата заради шега, която обаче й излезе през носа. „При толкова много африканци в Гърция поне комарите от Западен Нил ще ядат домашна храна”, написа тя в Twitter. Усетила, че е сгрешила, звездата на троен скок се извини за нелепата смешка. Олимпийският комитет на страната обаче директно я изхвърли от отбора си, въпреки че тя беше една от най-големите надежди за медал.

Социалните мрежи създадоха доста главоболия на спортистите и тази година. Когато се говори за това, футболистът Джоуи Бартън никога не отсъства. Халфът на Олимпик Марсилия от дълги години разнообразява ежедневието си, като се бие със съотборници на тренировка, сваля гащите си на публични места и кара пиян по-често, отколкото да бележи голове. Сред най-запомнящите моменти за него през 2012-а бе коляното, което заби на Серхио Агуеро в последния мач за сезона във Висшата лига. Веднага Джоуи бе заобиколен от футболисти на Сити, но единственото, което стана, е, че Венсан Компани се спаси на косъм от зрелищен удар с глава, който Бартън пробва да му направи.

„Е, това определено не е от най-гордите моменти в живота ми, но на кой му пука”, обясни след мача халфът, който впоследствие бе наказан за 12 мача. Той намери решение на това и си осигури трансфер в Марсилия, където обаче се оплака, че му е прекалено скучно. За няколко месеца във Франция Бартън толкова свикна с езика, че когато даваше интервю за английска медия говореше с френски акцент. Бартън блесна и с друга изява в Twitter. Той нападна анализатора от Би Би Си и бивш футболист Алън Шиърър, който го критикува. Бартън дори се присмя на Шиърър за липсата на коса и лошия моден вкус.

Един от най-зрелищните гафове в Туитър направи Ашли Коул. Защитникът на Челси и Англия нарече футболната асоциация „куп пу..и", след разследването на съотборника му Джон Тери. Колегата му в националния тим на Англия Рио Фърдинанд беше глобен с 45 хиляди лири за непристоен коментар в Twitter, след като нарече именно Ашли Коул "покрито с шоколад блокче сладолед", което на жаргон означава човек с тъмна кожа, но бял отвътре.

Трикратната олимпийска шампионка Стефани Райс загуби спонсорството на луксозната марка автомобили Ягуар след хомофобско изказване в Twitter по повод ръгби мач. Тя написа: „Да го духат тези п****и”.

Олимпиадата не бе единственото състезание, където имаше сериозен гаф. Евро 2012 също бе белязано със скандали. Сериозен гаф направи най-големият производител на футболна екипировка с фланелките на Испания. Германската компания „Адидас” поднесе извиненията си на футболната федерация на страната заради грешния герб, сложен на екипите на световния и европейски шампион.

В герба на Испания има кръгла емблема на испанската бурбонска династия, но вместо това производителят е направил грешка и е сложил щитът на френските бурбони. При френските бурбони щитът е със син фон и златни лилии, докато при испанските бурбони лилиите са разположени в син кръг.

Един човек, който не игра на Евро 2012, но може да се бори за приза гаф на 2012 г., е защитникът на Уест Бромич Албиън Лиъм Риджуел. Англичанинът бе заснет да си бърше задните части с британски лири. Според пресата разпръснатите на пода банкноти, които Риджуел е възнамерявал да използва за нуждите си, са били около 1000 паунда.

Ужасяващата гледка бе заснета в дома на футболиста в Бирмингам, а снимката бе изпратена от фен на Уест Бромич, който обаче е пожелал анонимност. Риджуел получава по 20 хиляди паунда седмично в своя клуб и за него принципно не би представлявало проблем от време на време да бърше задните си части с пари. Това обаче бе посрещнато гневно от почти всички англичани.

ПЕТЬО ПЕТЕВ