Световният №2 по снукър Марк Селби спечели една от най-горчивите победи в цялата си кариера. Той победи сънародника си Марк Кинг с 5-1 фрейма в първи кръг на Чайна Оупън.

В края на миналия сезон Селби имаше силни болки във врата и дори не бе ясно дали отново ще играе снукър на професионално ниво. Той проведе успешно лечение и се завърна с гръм и трясък, печелейки двата най-силни турнира след световното първенство - UK Championship и Мастърс.

Днес Веселяка от Лестър бе на път да постигне мечтата на всеки професионалист - да конструира максимален брейк от 147 точки (15 комбинации между червена и черна топка + разчистване на цветните топки), но сбърка точно на финалната права.

Срещата между Селби и Кинг бе на изключително високо ниво и стартира с великолепен сенчъри брейк от 111 точки на Веселяка. Той записа халф-сенчъри брейк от 82 пункта и във втората партия, за да поведе с 2-0 части.

Третият фрейм спря дъха на всички любители на кралската билярдна игра. Вече осигурил си аванс от 3-0 партии, Селби осъществи 15-те комбинации между червена и черна топка, когато започна да вкарва последователно жълта, зелена, кафява и синя топка.

Реализирал и розовата, пред Селби остана за вкарване само черната топка, при това от нейната оригинална позиция. Тогава обаче англичанинът направи непростим пропуск. макар да изпусна чека от 23 500 паунда, Марк и неговата съпруга Вики приеха случката с усмивки.

В четвъртата част Марк Кинг взе първия си фрейм в мача, след брейк от 59 точки, но Селби го довърши след серия от 91 и сенчъри брейк от 104 пункта.

Ето още резултати от първи кръг:

Рики Уолдън - Кен Дохърти  5-2

Шон Мърфи - Андрю Хигинсън 5-3

Нийл Робъртсън - Джими Робъртсън  5-0

Марк Алън - Антъни Макгил  5-1


Ето и разчистването на цветните топки в брейка от 140 на Селби:



Ако си задавате въпроса дали Селби е първият снукър-майстор с най-фрапантния пропуск в играта, нека си спомним какво стори бившия световен шампион Кен Дохърти във финала на Мастърс през 2000 година срещу Матю Стивънс:


- Този пропуск на Дохърти му костваше спортен автомобил за 80 000 паунда...