21-годишният уелсец Майкъл Уайт (№40 в ранглистата) хвърли първата бомба на тазгодишното световно първенство по снукър, след като елиминира своя сънародник и двукратен световен шампион Марк Уилямс с 10-6 фрейма в първи кръг.

Интересното е, че Уайт е абсолютен дебютант на шампионата на планетата и той не крие, че именно Уилямс е неговият голям кумир в кралската билярдна игра.

Друг любопитен момент, че разликата между двамата уелсци е близо 16 години, а точно преди 16 сезона Марк дебютира на световното първенство, когато победи сънародника си Тери Грифитс в първи кръг. Малко след това бившият световен шампион Грифитс се оттегли от играта.

Днешният двубой между Уилямс и Уайт в шефийлдския театър Крусибъл започна при пасив от 4-5 части за големия шампион. Той наниза халф-сенчъри брейк от 90 точки и изравни резултата.

Последваха обаче три фрейма в актива на младока, който регистрира два халф-сенчъри брейка от 65 и 72 точки. Марк удържа в следващата партия, която спечели с 54-38 точки, но това се оказа неговият последен фрейм в турнира.

В заключителните две части Майкъл Уайт запази самообладание и конструира солидни серии от 90 и 96 поредни точки, с които изненадващо съсече своя идол с 10-6 фрейма.