През последните четири години в "А" група се случва нещо наистина нетипично. За пръв път в историята на родния ни шампионат за четири сезона отбор от София няма спечелена титла.

Последните два трофея бяха за Лудогорец, а преди това Литекс триумфира два пъти в родното ни първенство.

За последно столичен отбор взе титлата през сезон 2008/2009, когато Левски спечели трофея начело с Емил Велев на клуба.

Ситуацията със софийските клубове става все по-неприятна и по-неприятна. Освен, че тимове като Левски и ЦСКА се дънят в България, те се провалят тотално и в Европа.

Причините без съмнение са най-вече в спортно-техническо и организационно ниво, тъй като просто няма къде другаде да се търсят.

И двата отбора са сред челните тимове през последните кампании, но всеки нов сезон правят мащабни селекции и докарват поредните футболни ментета, заради които родните ни таланти биват прокуждани.

Левски се доказа като изключителен евроидиот през годините, но през миналия сезон отборът надмина себе си и тотално счупи глупомера, след като с комичен автогол изпусна почти спечелената титла и тя отиде в полза на Лудогорец.

През този сезон "Сините" започнаха с нови очаквания и амбиции да постигнат нещо повече, но тимът бе кошмарно елиминиран още в 1-ия предварителен кръг на Лига Европа от казахстанските анонимници Иртиш Павлодар.

ЦСКА пък продължава да дълбае и тимът първо обяви фалит, след това дружеството и направи бърза селекция, но пък загуби мястото си в Европа.

През последните години ЦСКА и Левски привличат футболисти на килограм, вместо да налагат доста от младите си играчи, а освен това организационното ниво в двата клуба е доста слабо.

Именно поради тази причина отборите трудно успяват да постигнат нужните успехи. 

През този сезон ситуацията изглежда отново ще бъде същата и провинциален клуб ще триумфира с титлата, а наченките за това са много.

Левски се намира в изключително лошо състояние, но все пак клубът взе нов треньор. Футболистите не играят като отбор, както каза и самият Славиша Йоканович, а загубата от Ботев в първия кръг е показателен фактор, че "Сините" трудно могат да бъдат хегемон в България.

Ботев Пловдив и Литекс, както и Лудогорец, пък имат всички шансове за титлата, макар и разградчани да са с нов наставник, след като Иво Петев бе уволнен.

ЦСКА вече отписа трофея преди няколко дни, като отборът ще се стреми да се класира сред първите места. В Левски просто класата не е достатъчна и ще бъде непосилно за тима да вземе титла.

Тук е момента да споменем и за голямото падение на още два столични клуба - Локомотив София и Славия.

Славистите тотално се провалиха през миналия сезон и допуснаха куп срамни загуби, макар че тимът навлезе в своята 100-годишнина.

Локомотив София пък едва не изпадна и само чудото помогна на "Железничарите" да се спасят в последния момент.

Ситуацията в двата клуба обаче едва ли върви на промяна. Локо започна сезона с много трудно равенство срещу Пирин Гоце Делчев и все пак издрапа до 2:2, след като падаше с 0:2 в резултата.

Славия, чийто тим е с нов треньор и с амбиции през новия сезон, пък загуби на собствения си стадион от Берое с 0:2.

Георги Ангелов, Gol.bg