Ювентус направи крачка към класиране на полуфинал в Лига Европа, като победи с 1:0 Лион като гост. Мачът бе много динамичен и с положения и пред двете врати. Гол на Леонардо Бонучи в 84-ата минута донесе успеха на италианския шампион.

През първото полувреме Тевес и Малбранк пропуснаха добри възможности за своите отбори. След паузата Юве засили натиска и имаше отлични възможности. Пропиляха ги Освалдо, Джовинко и Вучинич.

Логичното се случи в 84-ата минута, когато защитата на Лион не успя да изчисти едно центриране и Леонардо Бонучи бе най-съобразителен в наказателното поле, за да вкара отблизо.


Ювентус загуби от Наполи през уикенда и сега искаше да се върне на пътя на успеха. Съперникът Лион записа 2 поредни поражения у дома в Лига 1 преди тази среща.

За Ювентус не можеше да играе наказания Артуро Видал. Отсъстваха още Бардзали и Огбона. Карлос Тевес се завърна, след като не игра заради наказание срещу Наполи. Той обаче не беше вкарвал гол в Европа от 5 години. На вратата бе Джиджи Буфон, който записа мач №700 в клубната си кариера.

В Лион проблемите бяха огромни. Бишевац, Фофана, Лопес, Дабо, Грение и Гюркуф бяха контузени.

Пирло опита рано да изненада съперника от фаул, но удара му бе блокиран. След това пък Освалдо свали топката към Тевес, който стреля неточно.

Ветеранът Стеед Малбранк имаше най-добрия шанс за Лион преди паузата. Неговият шут бе спасен с еднан ръка от Буфон. От корнера Джими Бриан стреля високо от пет метра.

Ювентус също имаше своя шанс. Тевес се измъкна от засадата при пас на Пирло, но вратаря Лопес излезе и го спря.

Първото полувреме приключи само с един точен удар. След паузата обаче играта се изостри и пред двете врати. След центриране от фаул Бедимо опита да направи добавка, но амбициозния му удар от 40 метра отиде в аут.

Лион започна доста по-силно в началото на второто полуреме. Умити опита удар от 25 метра, но Буфон изби в корнер.

Първият удар на Тевес за второто полувреме бе избит от защитата, а след него аржентинеца получи травма и поиска смяна. На негово място влезе Мирко Вучинич.

Бриан замалко не си вкара автогол след удар на Пирло от фаул. Антони Лопес изби в корнер. След това Пирло изведе Освалдо, но нападателя не успя да завърши атаката с левачката.

Киелини пропиля отлична възможност. Погба и Джовинко организираха атаката, но защитника на Юве стреля неточно с десния как от отлична позиция. Гол на Джовинко бе отменен заради нарушение срещу вратаря на нападателя. Атомната Мравка дори получи жълт картон за игра след сигнала.

В края на мача Ювентус натисна, а Лион се защитаваше и опитваше контри. Мирко Вучинич пропиля изключителна възможност, като спря на гърди във вратарското поле и след това стреля над вратата.

Джими Бриан не успя да завърши с точен пас отлична контра за Лион и изглеждаше, че мача ще приключи без голове.

В 84-ата минута обаче Юве поведе. Центриране отляво в наказателното поле хвърли в смут защитата на Лион. Бранителите не успяха да избият топката и Пол Погба стреля от упор. Защитик успя да спре удара му, но притичалия Леонардо Бонучи от малък ъгъл прати топката под гредата -1:0 за Юве.

Голът осигурява на Ювентус отличен шанс да атакува полуфиналите. Реваншът е другата седмица в Торино, където Лион ще трябва да търси победа с поне 2 отбелязани гола, за да се класира. 

Това ще трудно, защото Ювентус вече 15 поредни срещи в Лига Европа няма загуба.


ЛИОН - ЮВЕНТУС 0:1

0:1 Бонучи 84

ЛИОН: Лопес, Толисо, Коне, Умити, Бедимо, Фери, Гоналонс, Мвуемба, Малбранк (86 Фекир), Лаказет (75 Гомис), Бриан (89 Н'Джие)

ЮВЕНТУС: Буфон, Касарес, Бонучи, Киелини, Исла (78 Лихтщайнер), Погба, Пирло, Маркизио, Асамоа, Тевес (56 Вучинич), Освалдо (62 Джовинко)