Лудогорец удари Левски с 2:0 в дербито на 32-ия кръг на родната "А" група, което се игра на стадион "Лудогорец Арена".

Домакините бяха по-добрият отбор в мача, но така и не можеха да превземат пазената от Блажевич врата. Столичани също имаха своите възможности, но и Владо Стоянов бе на висота.

Двайсетина минути преди края на редовното време Лудогорец получи право да изпълни дузпа за игра с ръка на Нунеш в наказателното поле. Христо Златински пое отговорността и не сбърка от бялата точка.

Пет минути преди края на мача Белаид получи червен картон, след като извърши две нарушения в рамките на минута. В добавеното време Безяк довърши гостите, вкарвайки хубав гол с левия крак. След победата Лудогорец остана на върха с 69 точки, а Левски е едва пети, с 16 пункта по-малко.


Двата отбора се захапаха още от самото начало. Жуниор Кишада опита късмета си с изстрел от над двайсет метра, но прати топката в близост до флагчето за изпълнение на корнер. На отсрещната врата Белаид свали с глава, но в аут.

Преди да изминат десет минути Христо Златински заложи на специалитета си - изстрел извън наказателното поле, но кълбото се озова необезпокоявано в ръцете на Горан Блажевич. После Абало отново продължи да настройва мерника си с шут в трибуните.

В средата на първото полувреме шампионите стигнаха до пряк свободен удар пред вратата на гостуващия отбор, но Ешпиньо нацели подредената пред него стена. После Чмовш блокира изстрел на Марселиньо.

Последваха изключително скучни минути, в които двата отбора често губеха топката, без да съумеят да създадат нито една смислена атака и към двете врати.

В 37-та минута Марселиньо бе спънат от Димов на границата на наказателното поле и домакините получиха отлична възможност. Златински завъртя топката над стената, но Блажевич внимаваше и успя да боксира атрактивно. После Ешпиньо би над целта.

Левски все пак показа, че възнамерява и да напада в днешната среща. Владимир Гаджев отправи топовен снаряд от двайсетина метра, но Владо Стоянов парира. Кристовао Рамос опита добавка, но футболист на Лудогорец се хвърли смело в краката му и предотврати попадението.

След центриране отляво Марселиньо нанесе удар с глава отблизо, но топката бе насочена право в ръцете на Блажевич, който отново се изяви по великолепен начин.

Малко след подновяването на играта Валери Божинов бе изведен от дълбочина, но в последния момент Терзиев изби топката пред крака на голаджията. При последвалия корнер Гаджев стреля фантастично от въздуха, но Стоянов спаси по прекрасен начин и двамата национали получиха заслужени аплодисменти.

Десетина минути след почивката Дани Абало изскочи зад защитата на Левски, но не успя да си спре топката и я подари на съперниковия вратар. В 58-та минута Кишада пусна страхотен пас от дълбочина към Абало, който този път си спря добре, но стреля слабо в ръцете на Блажевич. Нервите на Стойчо Стоев не издържаха и той веднага замени Абало с Върджил Мисиджан.

Бе изминал час игра, когато Златински реши да пробва късмета си от двайсет метра, но топката профуча над напречната греда, като статистиката отчете 10:4 удара в полза на домакините.

В 72-та минута Александров опита удар с глава и топката се удари в ръката на Нунеш. реферът се консултира с помощника си и отсъди 11-метров наказателен удар. Христо Златински застана зад топката и не сбърка, с точен удар в десния ъгъл.

Малко след това Мишо Александров проби по дясното крило и центрира остро към далечната греда, където Безяк се хвърли с шпагат, но не успя да засече кълбото.

Гостите опитаха да стигнат до изравнителен гол и Кристовао Рамос стреля опасно. Стоянов заложи на сигурното и боксира спокойно. В 84-тата минута Белаид спъна Безяк отзад и получи втори жълт картон, след което беше изгонен.

Върджил Мисиджан шутира от отсъдения пряк свободен удар, но отново Блажевич се оказа последна преграда пред топката. После Александров шутира от движение, но вратарят на "сините" изби в корнер.

В 93-тата минута Лудогорец вкара втори гол, с който сложи точка на спора. Мисиджан намери Роман Безяк и словенецът стреля силно с левия крак в долния десен ъгъл, матирайки избрания за играч на мача Горан Блажевич.

 

Лудогорец - Левски  2:0

1:0  Христо Златински - 73'

2:0  Роман Безяк - 93'

 

Червен картон (втори жълт) - Белаид (Левски) - 84'

 

Лудогорец: Стоянов, Кайсара, Терзиев, Моци, Минев, Ешпиньо, Златински, Марселиньо (Платини - 91'), Александров, Абало (Мисиджан - 59'), Кишада (Безяк - 68')

Левски: Блажевич, Крумов,  Белаид, Чмовш, Нунеш, Гаджев, Даниел Димов, Ангелов (Б. Цонев - 60'), Петков (Мисяк - 46'), Рамос, Божинов (Макриев - 74')