Григор Димитров се класира за 1/2-финалите на силния "Мастърс" от сериите ATP 1000 в Торонто.  Българинът стигна до успеха след 5:7, 7:5, 7:6(6).

Нашето момче извади уникален късмет, след като проби в последния момент Кевин Андерсън в третия сет, за да се завърне в играта и да се спаси от отпадане.

Oсвен това той имаше и много сериозен шанс в тайбрека, тъй като можеше да е на губещата страна. При 5:4 в тайбрека Андерсън имаше пред себе си два сервиса да затвори мача, но не издържа психически. Накрая той загуби с двойна грешка при сервис.

Южноафриканецът, който бе победен от Григор, е 21-и в световната ранглиста.

За място на финала нашето момче ще спори срещу французина Жо-Вилфред Цонга, който се намира в брилянтна форма и елиминира последователно Новак Джокович и Анди Мъри. Статистиката на Григор срещу него в отрицателна и българинът има 3 загуби от 3 мача, като е спечелил само 1 сет срещу французина.

Това е втори 1/2-финал на нашето момче на турнир от сериите "Мастърс", след като той достигна до такъв в Рим преди близо два месеца.
 



Първият сет вървеше абсолютно равностойно. Двамата си взимаха подаванията и не се стигаше до точки за пробив.

При 5:4 в полза на българина обаче той демонстрира впечатляваща защита и стигна до първата точка за пробив в гейма с цената на сетбол, която обаче бе спасена от неговия противник с ас.

С още един такъв южноафриканецът достигна до геймбол и в крайна сметка успя да си вземе подаването.

В следващия гейм българинът бе изненадващо пробит. "Ястребовото око" поправи съдийска грешка и това предотврати първоначално аванс от 15:40 за южноафриканеца, но Гришо все пак му подари две точки за пробив след форхенд в аут 

Българинът с нов неточен удар сам се довърши и така неговият противник достигна до така важния пробив, след което го затвърди и така спечели първия сет.

Вторият сет започна перфектно за Гришо, който проби във втория гейм, който бе маратонски.

Нашето момче достигна до четири точки за пробив и при четвъртия си шанс достигна до така желания пробив, като неговият противник не издържа на напрежението и прати топката в мрежата.

Българинът затвърди пробива и поведе с 3:0 гейма след много дълъг гейм, изпълнен с разигравания и красиви удари от страна на двамата.

Постепенно обаче нашето момче поспадна оборотите и имаше сериозни затруднения да си спечели подаването за 5:2, като се наложи да спасява точка за пробив. 

За съжаление нашето момче се пропука при най-важния си гейм във втория сет - за затваряне на частта.

Българинът изигра много слаб сервис гейм и това даде възможност на противника му да стигне до две точки за пробив. След това пък Димитров направи груба грешка и прати топката в мрежата, за да може Андерсън да върне пробива.

Противникът на Гришата затвърди пробива и успя да изравни геймовете на 5:5.

Андерсън достигна и до скрит мачбол при подаване на нашето момче, след като се възползва от перфектна топка в близост до мрежата и с отличен смач я вкара. С перфектен сервис обаче нашето момче изравни точките, а след това успя да си вземе и подаването.

След непредизвикана грешка на Андерсон при негов сервис, при 6:5 гейма в полза на Григор, българинът стигна до две точки за пробив с цената на сетболи.

Южноафриканецът се довърши след двойна грешка и така сетовете бяха изравнени на 1:1.

Третият сет започна равностойно, но нашето момче пропусна да пробие в четвъртия гейм, като южноафриканецът успя с добър сервис да спаси точката за пробив.

Андерсън си измъкна подаването и в шестия гейм, като с перфектни сервиси спаси първо изоставане от 0:30 и след това нова точка за пробив.

Гришата достигна до аванс от 0:30 при сервис на противника в осмия гейм при 4:3 в своя полза, но с перфектно сервиси африканецът за пореден път стопи пасив в свой гейм и си взе подаването за 4:4.

Нашето момче имаше уникален малшанс да изиграе много слаб сервис гейм и неговият противник получи три точки за пробив при 0:40, при резултат 4:4. За съжаление на Гришо той бе пробит на нула, след като прати една топка в аут и така неговият противник получи уникален шанс да се класира за 1/2-финалите.

Вместо да вземе мача със силните си сервиси, Андерсон изигра изключително лош сервис гейм и от 40:15 и два мачбола южноафриканецът бе пробит след две непредизвикани грешки. Така резултатът бе изравнен на 5:5.

Българинът стигна до перфектен гейм и така достигна до обрат от 6:5 при геймовете, а след това и неговият противник си взе подаването, като двамата стигнаха до тайбрек. 

Тайбрекът започна много нервно. Андерсън поведе с минипробив, след което Гришо обърна на 2:1 точки след два минипробива. След това пък южноафриканецът изравни на 2:2, връщайки минипробива. От невероятна позиция нашето момче дръпна с 3:2, като си взе втората точка на свой сервис. 

Андерсън си взе и двете подавания с прекрасни сервиси и поведе с 4:3 в резултата. Българинът изравни на 4:4, но след това пресили удара си и прати топката в аут, като неговият противник достигна до минипробив аванс и 5:4 точки в своя полза.

Нашето момче спаси невъзможна топка от ретур след сервис в тялото му, като с прекрасна игра в защита принуди Андерсън да направи груба грешка и така точките станаха 5:5 а минипробивът върнат. 

Разпадът в играта на Андерсън стана тотален и той изпрати лесен форхенд в аут, а Гришо стигна до мачбол на свой сервис. Нашето момче обаче се провали в разиграване и изпрати топката в аут, като така резултатът бе изравнен на 6:6. 

Българинът достигна до нов мачбол, благодарение на смач. След двойна грешка на Андерсон, Гришата се класира за 1/2-финалите.