Яник Джузи Манзизила счупи 60-годишен рекорд в първенството по футбол на Швеция, след като отбеляза 21 гола само в един мач.

Тези попадения обаче няма да бъдат добавени към неговата сметка в битката за приза за топ-реализатор на седма дивизия, след като това 30:0 в полза на Конго Юнайтед отказа Балрог Боткирка Сьодертеле от участие в първенството.

"Преди съм вкарвал 12 гола срещу тях и знаех, че мога да отбележа повече. Сега обаче ще извадят попаденията от сметката ми, а аз няма какво да направя. Все пак се радвам, че подобрих предишния рекорд. Следващата ми цел е да отбележа 100 попадения в шампионата", каза 25-годишният Манзизила, цитиран от БТА.

Специалистът по футболна статистика Клаес-Йоран Бенгтсон потвърди, че 21 гола в един мач е абсолютен рекорд в организирания шведски футбол.

И въпреки че това постижение ще остане в историята, отказването на Балрог Боткирка Сьодертеле от шампионата означава, че попаденията на Манзизила няма да бъдат зачетени в класацията за голмайсторския приз на седма дивизия.

След изминалите десет кръга Конго се намира убедително на върха в класирането със стряскащата голова разлика 86:8.

До момента върховото постижение в шведския футбол датира от 1954 година - 18 гола в един мач.