Борусия Дортмунд спечели първа победа през новия сезон в Бундеслигата, след като спечели с 3:2 като гост на Аугсбург.

Тимът на Юрген Клоп имаше превъзходство през първото полувреме и заслужено поведе с 2:0. Марко Ройс откри резултата след хубава комбинация с Кевин Гроскройц, а малко след това Сократис засече с глава центриране от корнер.

През второто полувреме влезлият като резерва за Дортмунд Адриан Рамос направи резултата 3:0 с първия си гол с фланелката на тима.

В последните минути обаче две резерви на домакините върнаха два гола - първо Раул Бобадия намали с удар отблизо, а след това Тим Матавж засече с глава центриране пред вратата. До края обаче нямаше време за повече.


Аугсбург започна по-добре мача и няколко колебливи намеси в защита на Дортмунд предизвикаха напрежение. Фулнър пък стреля неточно от пряк свободен удар.

В 11-та минута обаче Борусия откри резултата. Марко Ройс размени меко двойно подаване с Кевин Гроскройц пред наказателното поле, след това с добро повеждане на топката се освободи от последния защитник и чукна покрай вратаря.

Три минути по-късно гостите имаха нова опасна контраатака, при която Михтарян изведе Пишчек отдясно в наказателното поле. Бекът можеше директно да стреля, но опита да центрира по земя за Обамеянг и топката бе пресечена. След центрирането от корнера обаче Сократис се оказа на точното място и с глава забоде в мрежата.

В 20-та минута домакините имаха много добра възможност да намалят резултата. След грешка на защитата на Дортмунд Вернер излезе зад нея, но се забави и бе застигнат от Пишчек още преди да нанесе удар.

За Дортмунд Йожич имаше перспективна възможност, като изпревари пред наказателното поле последния защитник на Аугсбург, но вместо да опита удар, чукна встрани без да има на кого.

Мхитарян на два пъти се оказа на стрелкова позиция пред наказателното поле, но първо ударът му бе блокиран от защитник, а по-късно стреля сравнително слабо от воле в ръцете на вратаря. Силен диагонален удар на Обамеянг бе избит от вратаря в корнер.

В 37-та минута Аугсбург пропусна чисто положение, след като Джурджич бе изведен на ръба на засадата зад защитата и стреля покрай Вайденфелер, но и покрай вратата. Три минути по-късно пък Дортмунд направи невероятен пропуск. Обамеянг получи копващо подаване зад защитата в наказателното поле и от воле стреля остро, но близо до вратаря и това му позволи да спаси.

Три минути след началото на второто полувреме Дортмунд имаше отлична контраатака, при която Гроскройц получи на чудесна стрелкова позиция, но отказа да стреля с левия крак. Вместо това опита да си я нагласи на десния и защитник го неутрализира. При продължението на атаката Ерик Дурм нанесе топовен удар от 30 метра, който профуча покрай сглобката на гредите.

Малко по-късно при нова добра атака на Дортмунд Гроскройц този път се реши да центрира с левия крак и въпреки натиска на защитник Обамеянг засече акробатично с пета, но прати топката над вратата.

Аугсбург наложи лек териториален превес, но без да стига до голови положения. На два пъти домакините спечелиха пряк свободен удар на удобна позиция пред пеналта, но Бобадия първо стреля в стената, а после над вратата.

Четвърт час преди края Борусия имаше много опасна контраатака, при която Обамеянг получи извеждащо подаване отляво, навлезе в наказателното поле и нанесе диагонален удар, но не успя да преодолее вратаря от чиста позиция.

В 78-та минута влезлият току що като резерва Адриан Рамос вкара трети гол. Центриране от корнер бе избито пред наказателното поле на пътя на Мхитарян и той нанесе остър удар през купа от играчи. Хитц се хвърли и направи добро спасяване, но стоящият наблизо Рамос направи добавка на празна мрежа.

В 82-та минута домакините върнаха един гол. Той бе дело на тяхна резерва - Раул Бобадия. Сократис и Дурм не пресякоха центриране към него в наказателното поле, нападателят овладя на гърди и с шпагат под носа на вратая засече в мрежата.

В 84-та минута пък друга смяна - Доменик Кор можеше да се разпише с първото си докосване в мача. След центриране от корнер топката бе изчистена към него и той нанесе страхотен удар от границата на пеналта, но над вратата.

Две минути преди края Дортмунд имаше чудесна контраатака, при която Мхитарян получи извеждащо подаване, но се забави с удара, бе изтикан от защитник и след това по много лек начин се опита да изпроси дузпа. Наистина, шпагата на защитник не достигна топката, но и нямаше спъване.

Последва нова страхотна възможност за гостите, но този път Адриан Рамос стреля силно над гредата от десетина метра.

И в ответната атака Аугсбург върна още един гол. Баба центрира хубаво пред вратата, където поредният резервен футболист - Тим Матавж засече остро с глава в мрежата.


Аугсбург - Борусия Дортмунд 2:3

0:1 Ройс
0:2 Сократис
0:3 Адриан Рамос 78
1:3 Бобадия 82
2:3 Матавж 89

Аугсбург: Хитц, Верхаех, Клаван, Баба, Калсен-Бракер, Алтънтоп, Фулнер (69 Матавж), Паркър (61 Бобадия), Байер, Вернер, Джуджич (84 Кор)

Борусия Дортмунд: Вайденфелер, Пишчек, Суботич, Сократис, Дурм, Кел, Гроскройц (73 Адриан Рамос), Мхитарян, Йожич (64 Свен Бендер), Ройс (86 Хофман), Обамеянг