Селекционерът на българския национален отбор по футбол Любо Пенев даде пресконференция преди европейската квалификация срещу Азербайджан на 9 септември.

"Ние не сме световна футболна сила. Стараем се, тренираме, израстваме. Но всеки един отбор може да ни окаже съпротива. Винаги поставям високи цели. Идеята беше да играем поне плейоф в миналите квалификации - не стана. Сега ще се опитаме да постигнем онова, което изпуснахме в предишните квалификации", започна Пенев.

"Настроението ни е отлично. Момчетата идват един по един. Ще бъдем всички с изключение на Данчо Минев и Иван Иванов, който утре ще се прибере в Швейцария. Тази вечер ще се вземе решение дали ще повикаме един или двама футболисти допълнително."

"За мен най-важното е здравето на футболистите. Ще изчакам и тогава ще решим кой ще бъде повикан. На тренировката няма да видите четиримата контузени - другите двама са Гъргоров и Владо Стоянов."

"Ще бъде един добър подарък победата за всички нас, не само за мен и моя рожден ден. Всички искат да започнем с три точки. Разузнали сме ги доста добре. Имат и приятелски мач с Русия преди това. Ще наблюдаваме и Хърватия, и Норвегия. Полагаме много усилия, за да сме добре запознати с противниците ни."

"Ние работим по план и имаме програма, която трябва да се изпълни и ще положим максимални усилия, за да вземем три точки от всеки мач. Дали имаме или нямаме възможности, ние се стараем, за да спечелим тези три точки. Ще имам приятелски разговор - да им обясня какви изводи сме направили. Много наясно сме как трябва да продължи тази съвместна работа. Очаквам себераздаване, лишения от футболистите. Те трябва да бъдат готови на всякаква саможертва."

"Лудогорец иска да играе футбол и дано да си спечелят повече точки. Еуфорията е на футболно ниво. Съставът е окомплектован, но ще изчакаме. Мачът със Стяуа е приключил. Всички трябва да гледаме към предстоящите мачове, другото е история."

"Би било хубаво да играят редовно. Нашият футбол върви леко назад. Абсолютно против съм да има повече от шестима чужденци на терена. Трябва да намираме тези таланти и да ги тренираме. Това ще е един футболен закон. Максимум да играят петима чужденци, а другите да са българчета. Само по този начин - иначе не виждам изход от тази криза. Това е решението според мен. Не виждам в България да играят някакви супер футболисти."

"Симеон Славчев трябва да се адаптира в Спортинг. Аз имам опит в чужбина. Няма как, няма връщане. Другият вариант е да се върне в Ловеч. Ето защо повиках Иван Иванов. Исках той да дойде, да го погледна. Това беше моята идея. Докторът да го прегледа, ако може да потренира 1-2 пъти. Наясно съм, че не мога да го използвам."

"Сега ако не случи, все някога ще се случи да се класираме. Ще им направя точен анализ. Сега или никога, ни звучи доста крайно или ултимативно. Някой може да е с лабилна психика. Познавам ги добре и знам с кого как трябва да разговарям. Всеки един трябва да се чувства комфортно."

"Не е редно аз да ви казвам какъв отбор е Азербайджан. Един отбор, който знае какво търси. Треньорът прави тактически промени по време на мача. Не е отбор за подценяване. Имаме добри изпълнители, но в такъв двубой трябва да бъдем внимателни. И грешките от миналите квалификации да не се повтарят."

"От самото начало на лагера трябва да са наясно с кого играем. Ние ги насочваме и мотивираме, но те изнасят мача. Стараем се поставим онези, които изпълняват най-добре задачите си. Срещу съдийските грешки какво можем да направим. Важното е да изчистим нашите грешки."

"Имаме опит от миналите квалификации - не можахме да направим нищо. Предпочитам да си гледам моята работа и футболистите. Не търся съдийска помощ. Абсолютно вярвам на момчетата."

"Това с чужденците трябва да тръгне от нашия Футболен съюз. Милея за българското и виждам, че то се погубва. А после няма как да черпим този материал, ако не го посеем преди това. Това е бизнес. Не сме световна сила - борим се, тичаме напред-назад... Средно ниво, леко нагоре, не трябва да се заблуждаваме."

"В тежка група като предишната сме и не сме фаворити. Но ще се опитаме да излезем победители от тази група, да отидем на бараж, да отидем на европейското. Това е целта пред мен и щаба и футболистите. Всеки да си изпълнява задълженията. Компромис в рамките на разумното, не е изключено да има и по-тежки наказания", завърши Любо Пенев.