Първата ракета на българския тенис Григор Димитров отпадна на 1/8-финалите, на US Open, след като отстъпи на французина Гаел Монфис, който стигна до успеха след 7:5, 7:6(6), 7:5. 

Този мач бе повторение на предишния сблъсък между двамата отново на този турнир преди три години, като тогава отново българинът не успя да спечели сет срещу французина.

Играта на хасковлията бе изключително колеблива и той допусна груби грешки, особено в решителния гейм, в третия сет, който бе пробит и така Монфис стигна до успеха.

Все пак обаче не трябва да се пренебрегва факта, че до преди тазгодишното си участие на US Open българинът нямаше дори записана победа на този турнир, а сега стигна до рекорден 1/8-финал.

Представянето му в надпреварата ще му донесе чек за 187,300 щатски долара и 180 точки за световната ранглиста, които са ценна придобивка в битката за финалния "Мастърс".

Димитров може и да загуби мястото си в ранглистата, макар че постигна рекордно класиране на този турнир, ако Нишикори или Мъри достигнат до финал.
 



Първият сет започна равностойно, като двамата си взимаха подаванията. Французинът обаче се справяше доста по-лесно с тази задача и първият му сервис работеше перфектно.

При 5:5 падна и единствения пробив в сета, който за наше съжаление отиде в сметката на Монфис.

Той достигна до две точки за пробив при подаването на Димитров. Нашето момче направи две груби грешки, след което с хубав бекхенд французинът го натисна и така стигна до шансовете за пробив. След нова грешка на Гришо пробивът вече бе факт и така нашето момче изоставаше с 4:5 в първия сет.

Гаел безпроблемно си взе своето подаване на нула и по този начин поведе със сет аванс в резултата.

Вторият сет започна колебливо за българина и той бе пробит в петия гейм, след като направи двойна грешка в ключов момент.

Французинът успя да си вземе подаването и да поведе с 4:2 при геймовете, като му се наложи да отразява точка за пробив при която българинът не успя да си изиграе картите както трябва.

Все пак хасковлията се окопити и върна пробива за 4:4. Той достигна до три шанса да пробие при сервис на французина, като реализира третия си шанс, след като преди това Монфис се спаси при дългите разигравания.

Сетът в крайна сметка се реши след тайбрек. В него Гришо имаше аванс от минипробив и 2:0 точки, след което пропусна перфектен шанс да поведе с 3:0, но сбърка от форхенд.

Монфис върна минипробива, а след това двамата си размениха по един такъв, за да се стигне до резултат 4:4.

При 5:4 нашето момче стигна до ключов минипробив с който достигна и до два сетбола за 6:4. 

Той обаче пропиля уникален шанс да реализира още първия при сервис на французина, като заби в мрежата топката на празен корт. След това Монфис изравни на 6:6, връщайки минипробива.

След грешки на българина французинът взе следващите две точки и така сетът отиде в негова полза.

Третият сет започна равностойно, като Гришата изпусна два шанса да пробие французина в третия гейм, след което двамата си взимаха подаванията през следващите геймове.

При 6:5 Монфис стигна до решителен пробив в който всъщност Григор направи безумни грешки и сам подари успеха на французина.