Световният шампион Магнус Карлсен (Норвегия) и претендентът Вишванатан Ананд (Индия) завършиха реми в деветата партия на мача за световната шахматна корона, който се провежда в Сочи.

Карлсен, който игра с белите фигури, се съгласи на реми на 20-тия ход и запази аванса си от една точка три партии преди края на мача.

Резултатът от мача е 5:4 точки за Магнус Карлсен. Утре ще се играе десетата партия, като с белите фигури ще бъде индийският гросмайстор Ананд.

"Днес Ананд бе по-добре подготвен от мен, каза Магнус Карлсен. Въпреки това аз все още водя в резултата и смятам, че нищо страшно не се е случило".

От своя страна Вишванатан Ананд каза: "Успях добре да се подготвя за днешната партия. Аз съм доволен как играх в партията. Надявам се да не загубя ритъм в оставащите три партии и да успея да обърна хода на мача".

Мачът в Сочи се провежда по класическата система в 12 партии, а при равен резултат - 6:6 точки, след последната партия ще се играе тайбрек.

След всеки две партии е планиран почивен ден, а победителят в мача за световната титла по шахмат ще стане известен не по-късно от 27 ноември.