Шансовете за трофей на Ливърпул този сезон остават, след като тима се класира за полуфинал за Купата на Лигата след успех с 3:1 над Борнемут като гост. Резултатът бе убедителен, но лидера в Чемпиъншип създаде изключително много проблеми на именития си съперник. Греда и няколко сериозни пропуска попречиха на Борнемут да стигне до нещо повече.

Мачът започна силно за Ливърпул и с два гола в 20-ата и 27-ата минута, гостите водеха с 2:0 на почивката. Първо Рахийм Стърлинг откри с глава, а след това Лазар Маркович вкара първия си гол за Ливърпул. След паузата Стърлинг добави още един гол за 3:0 и всичко изглеждаше прекрасно за Ливърпул.

След това обаче започнаха проблемите. Първо Дан Гослинг намали, след поредната вратарска грешка, този път на Брад Джоунс. След това гредата спря Борнемут съвсем да върне интригата, а Черешките пропиляха и още положения. В крайна сметка Ливърпул се добра до полуфиналите. Там са още Челси, Шефилд Юнайтед и Тотнъм.


Двата отбора бяха в съвсем различно настроение и форма. Борнемут започна мача на върха в класирането на Чемпиъншип, с 12 поредни мача във всички турнири без загуба, в които спечели 9 пъти. Освен това Черешките са най-резултатния отбор в четирите професионални дивизии в Англия.

Ливърпул пък бе на обратния полюс. Загубата от Манчестър Юнайтед през уикенда бе 10-ата за сезона във всички турнири. Откакто червените преодоляха предишния кръг на Купата на Лигата, спечелиха само 2 от 10-те мача във всички турнири. 

Изненадващо домакините бяха тези, които направиха редица промени в състава си. Мениджърът Хау смени 6 от играчите, които победиха Кардиф с 5:3 през уикенда. В центъра на защитата бе 19 годишния Карджил, а бившия играч на Евертън Дан Гослинг, който се разписа във всеки мач досега в турнира, дъпраше конците в средата на терена.

Брендън Роджърс заложи на схема с трима централни защитници и нито един изявен нападател. В отбрана действаха Туре, Шкъртел и Ловрен. Лазар Маркович действаше като ляв уинг-бек, а отдясно беше Хендерсън. Рахийм Стърлинг беше човека на върха на атаката. 

Борнемут показа, че има самочувствие и започна силно. Още в 4-ата минута домакините можеха да открият. Центриране в наказателното поле бе свалено към централния нападател Уилсън, който първо финтира Шкъртел, след това и Ловрен и остана сам срещу Брад Джоунс стреля покрай вратата от около 5 метра.

Ливърпул отвърна с добър пробив на Лалана, който стреля от дистанция, но вратаря Боруц се хвърли и изби в корнер. Малко след това Коутиньо добре проби в наказателното поле и върна топката към Джерард, но удара на капитана бе блокиран от защитник.

Гостите откриха резултата в 20-ата минута. Новата прическа на Рахийм Стърлинг явно носи резултат. След пропуските срещу Юнайтед, този път младока се справи по-добре. Маркович центрира отляво, Хендерсън свали с глава към Стърлинг, който бе сам и отклони с глава топката в ъгъла. 

Седем минути след това Ливърпул нанесе втори удар. Коутиньо имаше пространство отляво, след това стреля ниско. Боруц изби но топката отиде в Лазар Маркович, който вкара първия си гол за Ливърпул.

При повторенията се видя как при пробива отляво на Коутиньо, защитника срещу него Елфик в един момент спря да играе и погледна към страничния съдия. Това позволи на Коутиньо да стреля. В последствие се оказа, че бранителя е чул сигнал от съдията, но свирката е дошла от трибуните, а не от рефера.

Веднага след това Борнемут можеше да се върне в играта. Чудесен пробив отдясно завърши с подаване към Ян Керморжан, който от около 7-8 метра фронтално срещу вратата, стреля над нея. Въпреки този пропуск на домакините, Ливърпул доминираше. Мърсисайдци имаха 10 удара за първия половин час и над 70% владеене на топката.

На почивката Роджърс направи смяна в отбрана, като пусна Сако на мястото на Ловрен. За Мамаду Сако това беше първо появяване в състава от мача с Мидълзбро от миналия кръг на турнира за Купата на лигата.

Ливърпул сложи край на спора с трети гол в 51-ата минута. Коло Туре подаде в центъра за Лалана, който с едно подаване изведе Стърлинг. Нападателят финтира два пъти защитник и с премерен удар по диагонала в далечния ъгъл не остави шансове за вратаря. Това беше петият гол на Стърлинг от началото на сезона във всички турнири.

Борнемут не се предаде. В 57-ата минута домакините намалиха резултта. Дан Гослинг, който преди време вкара гол за Евертън, който изхвърли Ливърпул от ФА Къп, запази серията си да бележи във всеки мач от турнира този сезон за Борнемут. Хубава атака отляво завърши с подаване към Гослинг, който от около 15 метра стреля. Топката беше в тялото на вратаря Брад Джоунс, но той някак успя да я пусне зад гърба си.

Гослинг стана първия играч на Борнемут, който вкарва срещу Ливърпул от 80-те години на 19-и век насам. Домакините имаха половин час на разположение, за да вкарат още два гола и да стигнат до продължения. В 65-ата минута те бяха близо до попадение. Добро центриране отдясно бе засечено с глава на далечната греда от Фрейзър. Топката мина на около половин метър от гредата, а Уилсън не стигна на време, за да я бутне в мрежата.

Последва огромен пропуск на Рахийм Стърлинг. Хубава атака отдясно на Коутиньо завърши с пас към Лалана, който с пета продължи за свободния Стърлинг. Голмайсторът бе сам на около 5 метра от вратата, но стреля кошмарно неточно.

След това Борнемут разтърси гредата. Топката попадна у Гослинг, който от границата на наказателното поле стреля към ъгъла, но топката срещна страничната греда. Атаката продължи и Борнемут имаше още една възможност, но удара на Ричи по диагонала беше неточен.

Борнемут продължи да опитва да натиска, а Ливърпул се задоволяваше с разиграване на топката. Емре Джан се появи в игра да гостите в опит на Роджърс отбора му да може да задържа топката. Мърсисайдци успяха - в края темпото на игра спадна и това беше добре за гостуващия тим.

БОРНЕМУТ - ЛИВЪРПУЛ 1:3 

0:1 Стърлинг 20
0:2 Маркович 27
0:3 Стърлинг 51
1:3 Гослинг 57

БОРНЕМУТ: Боруц, Франсис, Елфик, Карджил, Смит, Ричи, О'Кийн (81 Питман), Гослинг, Станислас (54 Фрейзър), Керморжан (54 Артър), Уилсън

ЛИВЪРПУЛ: Джоунс, Туре, Шкъртел, Ловрен (46 Сако), Хендерсън, Джерард (90 Борини), Лукас, Маркович, Коутиньо (74 Джан), Лалана, Стърлинг